A világ első intelligens számítógépe nulla watt készenléti áramfogyasztással

forrás Prim Online - 2012. január 19.

Az energiatakarékos és környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartó készülékekkel foglalkozó koreai vállalat, a MotomoTechWon kifejlesztett egy új, környezetbarát számítógépet, a "SAVE PC"-t, ami a világon elsőként alkalmaz zöld technológiát. A "SAVE PC" olyan technológiára épül, ami 100%-ban megakadályozza a készenléti áramszivárgást, azaz nulla wattot fogyaszt.

A készenléti áram arra vonatkozik, amit egy elektromos berendezés kikapcsolt állapotban fogyaszt. A készenléti áram folyamatosan szivárog a számítógépekből, elektromos berendezésekből, TV-kből, gáztűzhelyekből, mosógépekből és hűtőszekrényekből, ha nem húzzuk ki a csatlakozójukat a fali aljzatból. Például egy családi számítógép 142 kWó készenléti áramot fogyaszt, 65 kg szén-dioxidot bocsát ki és 3-4000 Ft extra költséget eredményez évente. Az innovatív "Standby Power Cutoff Apparatus for Computer" (SPCAC) csippel a "SAVE PC" 100%-ban blokkolja a készenléti áramszivárgást, ezzel a villanyszámlát 10%-kal, a szén-dioxid kibocsátását 3 kg-mal csökkenti évente.

A SPCAC kialakítása szerint az áramkörei megszakadnak, ha eltávolítják a számítógép (asztali PC-k és multifunkciós nyomtatók) áramköri kártyájáról vagy szétszerelik pl. másolás céljából.Más cégek termékeitől eltérően, amelyek segéd akkumulátorral vannak felszerelve, a SPCAC csip kikapcsolással teljesen blokkolja a készenléti áramot, ami olyan, mintha kihúznánk a PC csatlakozóját a fali aljzatból.
A MotomoTechWon a "SAVE PC" piacra dobását 2012. márciusában tervezi.

Vissza