Sony Xperia V teszt

Tóth Gábor Balázs - 2013. április 29.

Kipróbáltuk a Sony tavaly bemutatott, vízálló okostelefonját, az Android 4.1 Jelly Bean rendszerű Xperia V-t. A HD kijelzővel szerelt, felső-középkategóriás mobilt hazánkban nem egyszerű művelet beszerezni, de a VIP-Phone jóvoltából szert tehettünk egy példányra.

Külső, tartozékok

A készülék a VIP-Phone jóvoltából töltött nálunk egy hetet tesztelési célokkal. A gyári doboz nem túl nagy, mégis megtalálunk benne minden szükséges alapvető felszerelést – töltő, adatkábel, fülhallgató, akkumulátor külön csomagolva, valamint természetesen maga a készülék is. A csomagban található fülhallgató jó minőségű, tisztán adja vissza az éppen játszott zene dinamikáját. Ráadásul a Sonynál tudják, hogy nem mindenkinek egyforma a füle, ezért két különböző méretű plusz fülhallgató gumipárnát is mellékeltek. A fülhallgató kábelére egy ingcsíptetőt is applikáltak.

Használati utasításból csak egy angol nyelvű „gyors-útmutató” van a dobozban, magyar nyelvű innen tölthető le.

 

 

A telefon fekete, fehér és pink színben kapható, mi egy feketét kaptunk tesztre. A felhasznált anyagok jó minőségűek, a hátlap ergonomikus tapintású műanyagból készült. A hátlap a már korábban megismert Xperia arc és acro S típusokéhoz hasonlóan homorúan ívelt, fogása kényelmes. A telefon jobb oldalán kaptak helyet a bekapcsoló és a hangerőszabályzó gombok. A víz- és porállóság miatt kis fedél alatt található a fülhallgató valamint az USB csatlakozó – előbbi a telefon tetején, utóbbi pedig a bal oldalán.

Külön érdekesség, hogy az USB csatlakozó alatt helyet kapott egy dokkoló-csatlakozó is, ami nem rendelkezik borítással, így dokkoláshoz nem kell kinyitni a vízálló fedelet. Az előlapon a kijelző fölött baloldalon van a másodlagos kamera, amit leginkább videotelefonálásra használhatunk, felbontása miatt fényképezésre használjuk inkább a főkamerát. Középen a telefonálásra használt hangszóró van, ami kellőképpen hangosan és tisztán teszi hallhatóvá telefonpartnerünket. Ettől jobbra az okostelefonoknál megszokott közelségérzékelő – ebből kettő is van –, a külső fénymérő, valamint az értesítések többszínű LED-je található. Az előlap nem rendelkezik egyetlen fizikai gombbal sem, a vezérlőgombok mind szoftveresek. A teljes előlapot karcálló üveglap borítja, amire már a gyárban elhelyeznek egy plusz védőfólia-réteget. A már említett ívelt hátlap alján van a kihangosításra használt hangszóró, a felső negyedben pedig a 13 megapixeles kamera és a hozzá tartozó villanófény LED-je. A hátlapon van plusz egy mikrofon, ami a környezeti zajok figyelésére és azok kiszűrésére szolgál – a Sonynál tényleg odafigyelnek a hangminőségre.

 

 

A kapacitív TFT érintőképernyő 720x1280 pixel felbontású, a képátló 4,3 hüvelyk. A fényerőt magunknak is beállíthatjuk, de automatikus fényerőszabályzás is be van építve. Ez nem minden fényviszony mellett állítja be a helyes szintet, így erős napfényben vagy erőltetjük a szemünket, vagy manuálisan változtatjuk meg a háttérvilágítást. Ugyanez a helyzet akkor is, ha például egy sötét szobában használjuk a telefont, nem találja a helyes erősséget, és indokolatlanul magas a fényerő.

Hardver, szoftver

A letisztult formájú „gépházban” egy kétmagos, 1,5 GHz-es Krait szív dobog, a grafikai élményről pedig az Adreno 225-ös GPU gondoskodik. Készülékünk sok mindenre fog majd emlékezni, hiszen 8 GB belső memóriával (ebből 3,71 + 1,97 GB érhető el a felhasználóknak), valamint 1 GB RAM-mal rendelkezik. Ha valakinek nem lenne elegendő a felkínált tárhely, az igénye szerint bővítheti azt akár 32 GB-ig. A processzor-memória-operációs rendszer hármasa remek kombinácót alkot, a különböző elemek és programok teljesen simán, gördülékenyen jelennek meg, akadozásnak nyoma sincs.

A telefon korábbi darabjai az Android 4.0.4-es verzióját, vagyis az Ice Cream Sandwich-et kapták alapból, azóta viszont már kijött a frissítés, és 4.1.2 fut rajta, azaz a Jelly Bean.

A Sony designerei természetesen saját ízlésük szerint csiszoltak még kicsit a felhasználói felületen, és azt kell mondjam, jó munkát végeztek. Alapból 5 „lapja” van az asztalunknak, de ez további kettővel bővíthető, sőt, ha megelégszünk egy lappal akár az összes többi fölöslegeset törölhetjük is. A lapokra van lehetőségünk elhelyezni az „alkalmazásfelületeket” (widgetek), parancsikonokat, a háttérképet – a lezárt képernyőn külön – beállítani, de választhatunk az előre telepített témák közül is.

 

  

 

A telefon adatátviteli képességeire egy szavunk sem lehet, „világraszóló” képességekkel bír: négysávos GSM, háromsávos HSDPA, valamint ötsávos LTE modul biztosítja az elérést.

Előre telepített alkalmazásokból sincs hiány: Chrome és Sony böngésző, Google+, Gmail, Google Talk, Youtube, Facebook, Google Maps, Időjárás, hogy csak a legfontosabbakat soroljam. A rendszer részét képezi továbbá a számológép, ébresztő, zenelejátszó, naptár, és itt is csak a lényegesebbeket említettem. Természetesen lehetőségünk nyílik egyéb alkalmazások telepítésére a Play Áruházból, sőt rendelkezésünkre áll a Sony PlayNow áruháza is, valamint a Sony Select.

A GPS vevő nem csak az amerikai, hanem az orosz műholdak jeleit is képes fogni, mivel a GPS mellett GLONASS vevő is van benne. Ennek köszönhetően hihetetlenül gyorsan találja meg a műholdakat, és mondja meg, hogy hol vagyunk.

Érdekesség még a futó alkalmazások listájának előhívásakor megjelenő minialkalmazások sáv is, innen gyorsan tudunk számológépet, jegyzetelőt vagy akár időzítőt elindítani. A lista természetesen bővíthető a Play Áruházból.

A teszt a következő oldalon folytatódik!

Vissza