Jobb kamerával, vízálló házzal és ujjlenyomat-olvasóval érkezett a Galaxy S5

Farkas Norman - 2014. február 25.

A Samsung tegnap este hivatalosan is lerántotta a leplet legújabb csúcsmodelljéről, a Galaxy S5-ről. A készülék anyaghasználata és formája sajnos alig változott az előző generációhoz képest, viszont képalkotás, ellenálló-képesség és biztonság frontján jelentős előrelépéseket mutat. A gyártó szerint akkor is jól jön a Galaxy S5, ha testmozgásra kerül a sor: ekkor a készülék integrált szívritmus-érzékelője figyelmeztet, ha túl gyors a tempó.

A várakozásoknak megfelelően a Samsung tegnap, a Mobile World Congress során mutatta be idei zászlóshajóját, a Galaxy S5-öt. Lássuk, milyen lett a legnagyobb okostelefon gyártó nagyágyúja!

Dizájn, burkolat

A várva várt készülék külső megjelenése sokaknak csalódást okozhat, mivel a gyártó a korábbi pletykák dacára nem tért át a fém használatára, hanem maradt a bevált, ám kissé gagyi hatású plasztik burkolatnál, ami nem kifejezetten illik egy felsőkategóriás modellhez. A dizájn sem sokat változott a Galaxy S4-éhez képest: szemből simán összekeverhető a két készülék, de ha megfordítjuk őket, más a helyzet, hiszen apró pöttyökkel mintázott hátlapja miatt az S5 könnyen felismerhető. A friss modell színek frontján is mutat újat: a megszokott fekete és fehér mellett arany, illetve kék árnyalatban is elérhető lesz.

 

 

Nagy változás, hogy az S5 burkolata por- és vízálló az IP67-es szabványnak megfelelő mértékben, azaz simán kibír fél órát egy méter mély vízben anélkül, hogy baja esne. Sokan örülhetnek ennek az újításnak, hiszen eddig nem volt jellemző a Samsung felsőkategóriás eszközeire a fejlett ellenálló képesség.

Hardver

A Galaxy S5 működéséért egy négymagos 2,5GHz-es Snapdragon 801 processzor felel, amit a várt 3 helyett csak 2GB RAM, NFC, WiFi (802.11ac), infra, A-GPS, Bluetooth 4.0 és 4G LTE modul egészít ki. Érdekesség a 2x2 MIMO technológia és a letöltésgyorsító (Download Booster) funkció jelenléte, ami képes egyszerre használni az LTE és a WiFi kapcsolat sávszélességét a gyorsabb letöltés érdekében. Vezetékes csatlakozás esetén is száguldhatnak az adatok az USB 3.0 támogatás jóvoltából.

A telefon tárhelye változattól függően 16 vagy 32GB, mely microSD kártyával bővíthető. A zászlóshajó megjelenítője egy 5,1 hüvelykes, 1920 x 1080 pixel felbontású Full HD Super AMOLED kijelzőben manifesztálódik, melynek alsó részébe egy ujjlenyomat-olvasót is integráltak a mérnökök. Ez utóbbi az S5 egyik legnagyobb újítása, mellyel biztonság terén az Apple és a HTC csúcsragadozóival egy szintre kerül, illetve még talán meg is előzi őket, hiszen lehetőséget nyújt arra, hogy privát módban használjuk, így saját adatainkhoz, tartalmainkhoz, fájljainkhoz csak mi férhetünk hozzá a saját újlenyomatunk beolvasása után.

 

 

Ami az üzemidőt illeti, az S5 egy nagyon ötletes funkcióval próbál kitűnni a tömegből. Mivel 2800mAh kapacitású akkumulátorától hiba lenne csodát várni, a fejlesztők arra gondoltak, hogy a fogyasztás drasztikus csökkentése érdekében lehetővé teszik a legtöbb szolgáltatás kikapcsolását. Így született meg az Ultra Power Saving Mode, amit bekapcsolva fekete-fehérre vált a kijelző, s csak az alapfunkciók (hívás, SMS, internet) maradnak elérhetők. Ultra Power Saving Mode-ban állítólag 24 óra készenléti idő érhető el 10% töltöttségről indulva, ami igen jól hangzik. Aki pedig csak villogni akar a Galaxy S5 mobiljával, az különösen jól jár, hiszen folyamatosan használhatja ebben az üzemmódban, s így elég kb. hetente töltenie a készüléket.:)

Szoftver

A mobil fedélzetén az Android 4.4.1 KitKat operációs rendszer fut, melyet az új UX kezelőfelülettel bolondítottak meg, ami a korábbi hírektől eltérően csak a beállítások menüben gazdagodott kör alakú, jól átlátható ikonokkal.

Természetesen most is adott egy csokornyi samsungos minialkalmazás és szolgáltatás, mint például az S Health vagy a Samsung Link, ám jelen esetben ezek többsége nem előre települ, hanem mi választhatjuk ki, hogy melyeket szeretnénk telepíteni és melyeket nem, sőt szabadon törölhetjük is őket a későbbiekben.

Az imént említett S Health egyébként már a 3.0-s verziónál jár, s több érdekességgel gazdagodott, amiből tisztán látszik, hogy a dél-koreai óriás komolyan veszi az okostelefonok egészségmegőrzésben betöltött szerepét. A szoftver edzésprogrammal, étrendkövetéssel, lépésszámlálóval és immár szívritmus-figyelővel is segít minket az egészséges életmód útján. Infóink szerint már készül a Samsung saját edzőalkalmazása is, mely kiaknázza az S5 integrált szenzoraiban rejlő lehetőségeket.

Multimédia

Az S5 előlapjára egy 2 megapixeles, hátlapjára pedig egy 16 megapixeles, LED villanóval segített kamera került. Utóbbi képes akár 30fps sebességű UHD (4K) videók rögzítésére is. A fejlett képalkotó egységből a Samsung saját fejlesztésű képfeldolgozó processzora segít nekünk kohozni a legjobbat, de ez nem minden, hiszen fotózás és videózás során még a HDR funkció is rendelkezésünkre áll. Újdonság a szupergyors autofókusz is, ami 0,3 másodperc alatt belövi az élességet. Lehetőség van a témára fókuszálni és a hátteret, illetve a kép többi részét elhomályosítani (szelektív fókusz), de akár a fotózást követően, utólag is módosíthatjuk a fókuszt. A hab a tortán, hogy az elkészült művek utólagos módosítására is lehetőség van, például egy szimpla felvételből egy héttel később is kreálhatunk Drama Shotot, ha úgy tartja kedvünk.

 

 

Elérhetőség

A Samsung sajnos még nem árult el infókat a Galaxy S5 megjelenéséről, tehát egyelőre az is rejtély, hogy mikor, mely régiókban és milyen árcédulával lesz elérhető a készülék.

A Samsung Galaxy S5 specifikációja:

Hálózat

LTE Cat.4 (150/50Mbps)

Kijelző

5.1” FHD Super AMOLED (1920 x 1080)

CPU

2.5GHz Quad core application processor

OS

Android 4.4.2 (Kitkat)

Kamera

16MP (rear), 2.0MP (front)

Videó

UHD@30fps, HDR, video stabilization

Video Codec : H.263, H.264(AVC), MPEG4, VC-1, Sorenson Spark, MP43, WMV7, WMV8, VP8

Video Format: MP4, M4V, 3GP, 3G2, WMV, ASF, AVI, FLV, MKV, WEBM

Audió

Audio Codec : MP3, AMR-NB/WB, AAC/ AAC+/ eAAC+, WMA, Vorbis, FLAC

Audio Format: MP3, M4A, 3GA, AAC, OGG, OGA, WAV, WMA, AMR, AWB, FLAC, MID, MIDI, XMF, MXMF, IMY, RTTTL, RTX, OTA

Kamera Funkciók

HDR (Rich tone), Selective Focus, Virtual Tour Shot, Shot&More

Extrák

IP67 Dust and water Resistant

Ultra Power Saving Mode

Download Booster

S Health 3.0

Quick Connect

Private Mode

Kids Mode

Google Mobile Szolgáltatások

Chrome, Drive, Photos, Gmail, Google, Google+, Google Settings, Hangouts, Maps, Play Books, Play Games, Play Newsstand, Play Movie & TV, Play Music, Play Store, Voice Search, YouTube

Csatlakozás

WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac HT80, MIMO(2x2)

Bluetooth®: 4.0 BLE/ ANT+

USB: USB 3.0

NFC

IR Remote

Érzékelők

Accelerometer, gyro, proximity, compass, barometer, Hall, RGB ambient light, Gesture(IR), Finger Scanner, Heart rate sensor

Memória

RAM: 2GB

Internal Memory: 16/32GB

microSD slot up to 128G

Méret, súly

142.0 x 72.5 x 8.1mm, 145g

Akkumulátor

2800mAh

Standby time: 390 hrs / Talk time: 21 hrs

 

A Galaxy S5-höz kapcsolódó sajtóközleményt a következő oldalon találod.

 

Vissza