Eltűnt idős ember megtalálását segítette a Vöröskereszt alkalmazása

Kütyü Magazin - 2014. május 23.

Élesben is sikerrel vizsgázott a Magyar Vöröskereszt új, eltűnt személyek felkutatását segítő mobilalkalmazása. Egy idős férfit találtak meg az applikáció segítségével hétfőn hajnalban, Pilis külterületén.

Alig egy hónapja mutatták be a Magyar Vöröskereszt és a Telenor új mobil alkalmazását, mely eltűnt személyek felkutatásában nyújt segítséget, és máris sikerült megtalálni vele egy idős embert. A 76 éves férfi családja vasárnap jelentette be a rendőrségen, hogy rokonuknak nyoma veszett Pilis külterületén. A keresésbe a Magyar Vöröskereszt alapszervezeteként tevékenykedő Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat szakemberei és mentőkutyái hétfőn hajnali egy órakor kapcsolódtak be. Végül a a helyi vadászok segítségével néhány óra alatt megtalálták a férfit, aki szerencsére apróbb karcolásokkal úszta meg a „kalandot”.

Az eltűnt személyek felkutatásában eddig példa nélküli hatékonyságot biztosító alkalmazás a Telenor és a Magyar Vöröskereszt stratégiai együttműködésének keretében született meg. A fejlesztés egy okostelefonon futtatható koordináta-jeladó alkalmazás, melyet az eltűnt személyek keresésére szerveződő, szakértő és akár nagyszámú önkéntes csapatok is használhatnak. A rendszerhez csatlakozott okostelefonokat a kutatást vezető szakemberek egy számítógép térképén követhetik, így szakmailag megfelelő módon, hatékonyan vizsgálhatnak át nagy területeket is. Az eddig ismert megoldásokkal szemben az új applikáció jelentős előnye, hogy nem igényel extra, a mentőkutyák hámjára kapcsolt jeladó eszközöket, így komoly beruházástól kíméli meg a szervezetet, egyúttal tetszőleges számú önkéntes kutató csatlakozását teszi lehetővé. Így történt ez a mostani esetnél is, ahol szerencsére még időben sikerült az eltűnt férfi nyomára bukkanni.

A Telenor és a Magyar Vöröskereszt több sikeres közös projektet valósított meg. Az együttműködés elismeréseként a Telenor az Év támogatója díját nyerte el május 16-án, a Vöröskereszt és a Vörösfélhold Világnapján.

 

 

Vissza