Tolmácskesztyű: okos kommunikációs megoldás siketek számára

Kütyü magazin - 2014. szeptember 19.

A siketek és a hallók közti gördülékeny kommunikációhoz hamarosan elegendő lehet egy kesztyű és egy okostelefonos alkalmazás. A MTA SZTAKI kutatói és az Euronet Zrt. által fejlesztett Tolmácskesztyű prototípusát a Telenor 7. Okostelefon Akadémiáján bárki kipróbálhatta számos más innováció mellett.

A Tolmácskesztyű egy innovatív segédeszköz, amely egy ergonomikus, kézmozgást érzékelő kesztyű és egy okostelefonos alkalmazás segítségével hangos szöveggé alakítja a jelnyelvi kézjeleket. A rendszer jelnyelvi szinkrontolmácsként működik: lehetővé teszi, hogy a beszéd- és halláskárosult emberek anyanyelvükön, azaz jelnyelven kommunikáljanak halló társaikkal.

A Telenor Okostelefon Akadémián is bemutatott eszköz prototípusa az MTA SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztálya és az Euronet Zrt. két éves kutatás-fejlesztési projektjének eredménye, ami a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával valósult meg. A projekt következő lépcsőfoka a piacra dobható termék megalkotása lesz, aminek finanszírozásához a fejlesztők jelenleg befektetőt keresnek.

 

 

A prototípus angolul „ért”, a következőkben magyarra és más nyelvekre is le kell fejleszteni, és a tervek között az is szerepel, hogy a mostani egykezes kesztyű kétkezessé váljon. Az eszköz a jelnyelvi szinkrontolmácsolás mellett egyéb felhasználási lehetőségeket is rejt, gyógyászati segédeszközként vagy életvitelt támogató eszközként például stroke-on átesett betegek rehabilitációjában is alkalmazható lehet.

„Az okostelefonok és a mobiltechnológia ma már igen széles körben elérhető, a speciális igényű társadalmi csoportok számára fejlesztett alkalmazások révén egyre több embernek  javítja életminőségét. Az Okostelefon Akadémián fontosnak tartjuk, hogy hazai startupoknak, innovatív kutatás-fejlesztési projekteknek is lehetőséget nyújtsunk a bemutatkozásra. Bízunk benne, hogy a Tolmácskesztyű is hamarosan befektetőre talál és minden siket felhasználó számára elérhető termékké válik.” – mondta el Kutas István, a Telenor vállalati kommunikációs igazgatója.

A Telenor hetedik Okostelefon Akadémiája ezúttal is nagy érdeklődés közepette zajlott. Közel ötszáz látogató volt kíváncsi a tárgyak internetével, az okosotthonok jelenével és jövőjével foglalkozó előadásokra, valamint a kiállítók standjaira, ahol számos érdekes hazai és nemzetközi fejlesztés mutatkozott be a 3D nyomtatástól kezdve az épületautomatizáláson át a virtuálisvalóság-szemüvegig.

 

 

 

Vissza