Hogyan készüljenek a kutyabarátok a szilveszterre?

Kütyü Magazin - 2014. december 31.

A januári időszakban 20-25%-kal emelkedik a fővárosban befogott kutyák száma, de a szilveszteri petárdák hangos durranása miatt megrémült és elszökött kutyák nagy része el sem jut az állategészségügyi szolgálatra vagy menhelyre. Hogyan készülhetnek fel előre kedvenceik védelmére a kutyatulajdonosok és állatbarátok, miben segíthet egy okostelefon alkalmazás?

A petárda, a tűzijáték robbanásakor keletkezett hirtelen nagy erejű fény- és hanghatás sokkszerűen éri a szabadon lévő állatokat, akik ilyenkor halláskárosodást, szemsérülést, égési sérüléseket szenvedhetnek, de akár epilepsziás rohamot is kaphatnak, megváltozik magatartásuk, rémülten menekülnek, így távol kerülnek otthonuktól.

Néhány egyszerű lépéssel, valamint a Vigyél Haza Alapítvány és a Telenor által fejlesztett Vigyél Haza okostelefon alkalmazással kutyatulajdonos és egyszerű állatbarát is felkészülhet arra, hogy a kutyáknak is biztonságos szilveszter estéje legyen – vagy a lehető leghamarabb hazakerülhessenek az elkóborolt négylábúak.

- A kertben, szabadban élő kutyákat is engedjék be a házba, lakásba szilveszter este 6 és reggel 6 óra között, legalább erre a 12 órára!

- Csak pórázon sétáltassák kedvencüket. Lehetőleg ne hagyják egyedül őket! A durranások hatására számítsanak kedvencük hirtelen magatartásváltozására.

- Tegyenek a kutyáikra bilétával ellátott nyakörvet az elérhetőségükkel, szükség esetén ellenőriztessék a mikrochip regisztrációját állatorvosuknál!

- Regisztrálják kutyájukat a Vigyél Haza okostelefon alkalmazásban, így szökés esetén nagyobb eséllyel hamarabb kerül haza kedvencük. Ugyanitt utcán kóborló kutyák bejelentésére is lehetőség van, amivel minden állatbarát segítheti kutyatartó társait.

 

 

„Biztosak vagyunk abban, hogy felelős gondoskodásuk mellett boldogabb lesz a szilveszter este, ha szeretteik, barátaik mellett feltétel nélkül hűséges négylábú társukkal is megosztják otthonukat! A Vigyél Haza alkalmazásban is rendszeresen, tippeket és hasznos tanácsokat osztunk meg a felelős kutyabarátokkal.” – mondta el Óvári András, a Vigyél Haza Alapítvány alapítója.

 

Minden felelős állattartónak és kutyabarátnak Boldog Új Évet Kíván a Vigyél Haza Alapítvány és a Telenor.

 

Vissza