A Philips OLED+ kiterjeszti az 5. generációs P5 processzor Intelligent Dual Picture teljesítményét

Kütyü Magazin - 2021. szeptember 1.

A 2021-es OLED+ készülékek az 5. generációs Intelligent Dual Picture Engine, a Philips legnagyobb teljesítményű adatfeldolgozó egységének továbbfejlesztett változatával büszkélkedhetnek. Az 5. generációs P5 processzor dual chip verziója továbbra is az egyetlen, amely különböző mesterséges intelligencia funkciókat (AI Smart Bit Enhancement 2.0, AI Machine Learn Sharpness,) és egyben továbbfejlesztett Perfect Natural Reality funkciót is kínál. Mindezeken felül a legújabb verzió már AI tartalomosztályozás (beleértve a filmérzékelést) és Ambient Intelligencia funkciókra is képes. 

Mindkét új OLED+ modell az egyedülálló Ambilight technológia négyoldalas változatával és az 5. generációs P5 processzor kiváló képminőségével teszi lenyűgözővé a látványt. Az új OLED+ készülékek olyan új emissziós réteggel és mikrolencse tömbbel rendelkező nagy teljesítményű OLED panelekkel vannak ellátva, melyek 20% -kal nagyobb teljesítményt és látószöget biztosítanak.

Az 5. generációs P5 processzor, a legújabb OLED panel és az Ambilight kombinációjának eredménye egy referenciaszintű új képminőség: kivételes kontraszt, ragyogó kiemelések, elképesztő részletgazdagság - mind a világos, mind a sötét jelenetekben - kiváló élesség, élénk, de természetes színek, pontos bőrszín tónus, gyors, reális mozgás követés, mindez folyamatosan a környezeti fényviszonyokhoz optimalizálva.

 

A Philips TV-k továbbfejlesztett mesterséges intelligencia funkciói a meglévő 2021-es OLED+ készülékek már eddig is rendkívüli AI teljesítményére épülnek egy kifejezetten erre dedikált AI chip extra teljesítményének hozzáadásával. 2021-es újdonság a filmfelismeréssel és az Ambient Intelligenciával bővített AI tartalom-besorolás, amely a készülék fényérzékelőjét az AI funkció működésébe integrálja. A filmfelismerés lehetővé teszi, hogy az 5. generációs P5 processzor automatikusan „felismerje” a filmeket, és felajánlja a nézőnek, hogy váltson filmes vagy házimozi módra.

Az Ambient Intelligencia egy új mérési módszerrel beállítja az SDR és a HDR tartalom megjelenítését, hogy így biztosítson optimális kontrasztot minden környezeti fényviszonyhoz – valamint Dolby Bright módban jobb HDR teljesítményt kínál HLG, HDR10 és HDR10+, sőt a Dolby Vision források számára is.

Az új OLED+ készülékek HDR10+ Adaptív funkciója összeveti a HDR10+ dinamikus metaadatait a környezet fényviszonyaival, így automatikusan optimalizálja a fényerőszintet minden jelenethez.

A Philips OLED termékcsaládjában az OLED+ készülékeket az Intelligent Dual Picture Engine extra ereje teszi egyedülállóvá, köszönhetően az AI Smart Bit Enhancement 2.0, az AI Machine Learning Sharpness, és a továbbfejlesztett Perfect Natural Reality funkcióknak. 

Az MI Machine Learning Sharpness funkció egyetlen képélesség beállítás helyett lokális élesség javítást alkalmaz úgy, hogy a képkockákon belül különböző beállításokat végez a kép egyes területein, ezzel optimális élességet biztosít a teljes képen.

Az AI Smart Bit Enhancement 2.0 funkció megoldás arra a problémára, amikor a gyenge forrástartalom sávjainak eltávolításakor elvesznek a részletek. Egy extra AI chip teljesítményének hozzáadásával, a rendszer egy 8 bites videót közel 14 bites pontosságúra képes növelni azokon a területeken, ahol sávozás jelentkezik, részletvesztés nélkül, egyenletesebb árnyalatokat eredményezve a kép más területein is.

A továbbfejlesztett MI rendszer a Philips TV-k egyedülálló Perfect Natural Reality technológiájának mesterséges intelligenciával továbbfejlesztett változatát is tartalmazza, amely az új kiemelésérzékelő és javító funkciónak köszönhetően láthatóan valósághűbb képet eredményez - mélyebb részletekkel, valamint az SDR forrásból származó tartalmakat 30%-kal több természetes élességgel alakítja HDR-szerű képpé. 

A 2021-es OLED+ modellek a piacon is egyedülállóak, mivel nagy teljesítményű OLED-paneljüket a Philips egyedi beégésgátló rendszere védi. A beégés elleni rendszer logóérzékelő funkciót használ. Ez egy 32400 zónás rácsot figyel, amiben nagyon pontosan képes érzékelni a statikus tartalmat, és fokozatosan tudja csökkenteni a helyi fénykibocsátás intenzitását, így képes elkerülni a beégést anélkül, hogy megváltoztatná a képernyő egyéb részeit. A Philips TV-k beégésgátló rendszere a statikus képek 95% -ánál – beleértve a logókat és játéktartalmakat is – meggátolja a beégést.

Szintén 2021-es újdonság a Fast Motion Clarity funkció, amely fokozott élességgel finom, de rendkívül realisztikus, zökkenőmentes átmenetet biztosít képről-képre és megszünteti a széles területű villódzást mert a szokásos 50 Hz helyett 100 Hz-en fut.

A Fast Motion Clarity (FMC) elkerüli a „sample & hold” mozgás elmosódást azzal, hogy 120 Hz-es Fekete Keret beillesztést használ, amivel soronként folyamatosan ír a képernyőn megjelenő képekre, amik így fokozatosan válthatnak át egyik képről a másikra, úgy működve, mintegy szkennelő háttérvilágítás.

A nézők négy FMC beállítás közül választhatnak majd: Kikapcsolás, MIN, MID vagy MAX.

A 2021-es OLED+ készülékek kiváló képminősége a gamerek számára is biztosított a HDMI 2.1-es csatlakozásnak köszönhetően, mely az e-arc-on kívül, lenyűgözően nagy, 48 Gbps (444, 12 bit) sebességű, VRR-t is nyújt a 48 Hz és 120 Hz közötti 4K tartalmakhoz.  Ezen felül a Freesync Premium és az Auto Game mód is hozzáadódik az előző generációs szettek automatikus késleltetési módjához.

Ennek eredményeként a minimális késési idő mindössze 11ms (7ms a platformtól és 4ms a kijelzőtől) így a Philips 2021 OLED TV-k a jelenleg elérhető leggyorsabb modellek közé tartoznak.

A Calman Ready funkció beépítésével elért professzionális szintű kalibrálás szintén újdonság 2021-ben. Ezzel a funkcióval egyszerűen beállítható az automatikus színkalibrálás, melynek köszönhetően a készülék finombeállítása szabványoknak megfelelő abszolút színpontosságot eredményez.

A 65 hüvelykes OLED936 novemberben kerül bevezetésre Magyarországon.

Kulcsszavak: okostévé, OLED+, Philips
Vissza