A Kingston adatvédelmi tanácsai

Kütyü Magazin - 2023. november 30.

Az okoseszközök korában a kommunikáció, a munkavégzés és a tartalomfogyasztás minden eddiginél könnyebb és hatékonyabb, ám a technológiai fejlesztések egyúttal új kockázatokkal is járnak mind a személyes, mind a vállalati adatok biztonságára nézve. Ezért mindenkinek a saját érdeke, hogy foglalkozzon az adatai védelmével. A Kingston Technology szakértői a november 30-i számítógépes biztonság napja alkalmából összegyűjtöttek öt egyszerű és praktikus tippet, amelyekkel nagyobb biztonságban tudhatjuk adatainkat.

1. Végezz biztonsági mentést!

Bármikor előfordulhat, hogy véletlenül kitörlünk fájlokat, elveszítjük vagy ellopják tőlünk a laptopunkat vagy okoseszközeinket, zsarolóvírus, kibertámadás ér minket, vagy éppen betörnek hozzánk, esetleg természeti katasztrófa súlyt minket. Az adataink elvesztésének kockázata miatt fontos, hogy rendszeresen készítsünk biztonsági másolatot róluk. A legjobb, ha erre a célra a felhő mellett vagy helyett külső adattárolót, például USB-kulcsot vagy hordozható SSD-t használsz. A biztonsági másolat elvégzése után ellenőrizd is azt, és győződj meg róla, hogy megfelelően végezted el a mentést. A lementett adatokat pedig érdemes egy biztonságos, elzárt helyen tárolni.

2. Használj titkosított hardvereket! 

A biztonsági mentés mellett tanácsos titkosítani is az adatokat, amit egy titkosított adathordozóval könnyedén megtehetsz, hiszen az ilyen USB stick vagy hordozható SSD automatikusan titkosítja önmagát. A Kingston X (Twitter) felmérése rámutatott, hogy a szavazásban részt vevők 44,4 százaléka még mindig hagyományos USB-kulcsot használ titkosított helyett, pedig egy ilyen eszközzel sok fejfájástól megkímélhetnénk magunkat. Ha saját számítógépről vagy mobileszközről dolgozol, vagy éppen a céges eszközeidet használod a munkahelyeden kívül (pl. távmunka, utazás során), akkor a VPN használat mellett a titkosításra is különösen figyelj oda az adatok tárolásánál és mozgatásánál, áthelyezésénél is, és tartsd be a munkáltatód által előírt biztonsági utasításokat. Így egy adatvesztési vagy adatlopási incidens során sem fog más személy hozzáférni az adataidhoz. 

 

 

3. Használj erős jelszavakat, sőt, jelmondatokat!

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint az Adatvezérelt Marketing Szövetség (DIMSZ) közös kutatása szerint a hazai internetezők több mint 50 százaléka ugyanazokat a jelszavakat használja évek óta. Ügyelj rá, hogy erős jelszavakat használj minden technológiai eszközön, e-mail vagy egyéb online fiókban, ahol személyes adatokat tárolsz. A hatékony védekezés érdekében célszerűbb, ha a kis- és nagybetűkből, számokból és speciális karakterekből álló, komplex jelszavak helyett inkább könnyen megjegyezhető, ugyanakkor ember és gép által is nehezen kitalálható jelmondatokat (passphrase) választasz, ami lehet bármi: egy dal szövege, kedvenc idézet, személyes mottó vagy bennfentes vicc. Ugyan a Kingston egy korábbi X (Twitter) felmérése alapján a válaszadók 64,7 százaléka a komplex jelszavakat részesíti előnyben, a jelmondatok a hosszuk (és nem a komplexitásuk) miatt annyira biztonságosak, hogy a Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) is ilyen jelmondatok használatát javasolja. Fontos, hogy ezeket rendszeresen változtasd is, hiszen így csökkentheted annak az esélyét, hogy személyes adataid rossz kezekbe kerüljenek.

4. Alkalmazz többfaktoros azonosítást!

A fokozott biztonság érdekében, ahol csak lehetséges, használj többfaktoros hitelesítést, ami egy biztonsági intézkedés annak biztosítására, hogy a megfelelő személy férjen hozzá az adatokhoz. Mielőtt az adott rendszer megadja a hozzáférést, legalább két módon szükséges azonosítanod magadat, például jelszóval és egyszeri, szöveges üzenetben kapott kóddal. 

5. Telepítsd a frissítéseket!

Az operációs rendszer, valamint a különféle programok és alkalmazások rendszeres frissítése elengedhetetlen a biztonságos működéshez. A kém- és egyéb rosszindulatú programok elleni biztonsági szoftverek hatékonysága is nagyban függ ettől, mivel a hackerek folyamatosan alkalmazkodnak a korábbi szoftververziókhoz és kihasználják azok gyengeségeit. Amennyiben még mindig egy elavult Windows XP vagy Vista operációs rendszert futtató számítógépet használsz, mielőbb frissítsd az operációs rendszert vagy az egész eszközt, mert enélkül hatalmas biztonsági kockázatnak teszed ki magad. De egy korszerű eszköz esetében is ugyanolyan fontos a biztonsági frissítések rendszeres telepítése. A számítógépek mellett ne feledkezz meg a többi eszközödről, pl. a telefonodról vagy a tabletedről se, hiszen ezek ugyanúgy ki vannak téve a rosszindulatú támadásoknak.

Vissza