LG Optimus 2X teszt – Vegyes érzelmeket kelt

Farkas Norman - 2011. augusztus 21.

Nálunk járt néhány hét erejéig a világ első dupla magos processzorral megáldott készüléke, az LG Optimus 2X, mely P990 néven is ismert. A hosszúra nyúlt tesztidőszak alatt olyan dolgokra is fény derült a 2X-szel kapcsolatban, amelyek más tesztekben talán nem is jöttek, jöhettek elő. Részben emiatt is érdekes lehet a teszt. No, nem fecsegek tovább, lássuk a medvét!

Hardver, működés

Hardver

Az Optimus 2X-ben – elsőként – egy kétmagos, 1GHz órajelű NVIDIA Tegra 250 processzor dolgozik, mely eddig nem látott sebességet ígér. 512MB RAM és 8GB ROM egészíti ki a bivalyerős felszereltséget. „Belső SD-kártya” néven 5,5GB tárhely áll a felhasználó rendelkezésére, a ROM maradék területe a hagyományos értelemben vett belső memóriát alkotja. Természetesen microSD kártyával bővíthetjük a telefon memóriáját, a határ 32GB. Nem elhanyagolandó a hátlapon virító 8 megapixeles kamera, amely 1080p felbontású HD videók rögzítésére teszi alkalmassá a készüléket.

Operációs rendszer, működés

Magyar nyelvű Android 2.2 Froyo rendszer csücsül a P990 fedélzetén, de az LG sokat hozzátett az alap rendszerhez. Különböző widgetekkel és alkalmazásokkal kedveskedett a gyártó, melyek segítik a kényelmesebb használatot és kicsit pezsgőbbé teszik az Android felületét. A képernyőt egy virtuális üveglap feltolásával oldhatjuk fel, ami nagyon látványos. A kezdőképernyő alján 4 állandó ikon vár minket (tárcsázó, névjegyzék, üzenetek és alkalmazások/főmenü). Jobbra-balra kúszhatunk akár 7 telis-tele pakolt kezdőlap között, de a multitouch segítségével áttekinthetjük őket egyszerre is (összehúzva ujjainkat az egyik lapon), majd egy érintéssel kiválaszthatjuk a számunkra érdekeset. Apropó telepakolt lapok: iszonyatosan hasznos funkció a Kezdőképernyő kiürítése, amely segít gyorsan eltüntetni a widgeteket, így nem kell őket egyenként a kukába húzogatnunk.

Az LG – mint feljebb említettem – nem fukarkodott a widgetekkel, a következőket találjuk a telefonon az alap Android widgeteken kívül: analóg ébresztőóra, analóg óra, digitális ébresztő, e-mail, emlékeztető, FM-rádió, időjárás & óra, képkeret, társasági események, üzenetek, Yahoo! NEWS, zene, kettős óra, könyvjelzők, mai események, naptár, névjegyek, saját állapot. Alkalmazások terén is kapunk sok-sok LG-s „jóságot”. Ilyen például a Diktafon, a Car Home, az Alkalmazások, a teljes verziójú Polaris Office, az App Advisor, az F-Secure, a Tükör, vagy a Remote Call és a natív Facebook, MySpace, valamint Twitter kliensek.

 

Mondanék néhány szót a fenti alkalmazásokról. A Car Home egy egyszerűsített felület, autós használatra tervezték. Az Alkalmazásokat megnyitva ingyen juthatunk hozzá néhány népszerű tartalomhoz, mint például a Spider Man nevű játék. Az App Advisor a market ingyenes szekciójából szemezget hasznos alkalmazásokat és kínálja őket letöltésre, az F-Secure pedig egy víruskereső szoftver. A Tükör az előlapi kamera képét varázsolja a kijelzőre, a Polaris Offfice segítségével pedig PDF, DOC és PPT fájlokat hozhatunk létre, szerkeszthetünk, illetve tekinthetünk meg. Utóbbi program arra is lehetőséget kínál, hogy fájljainkat online tároljuk. A Remote Call segítségével a távsegítséget eszközölhetjük, amely annyit tesz, hogy valamilyen műszaki probléma esetén az LG egy munkatársa hozzáférhet a készülékhez, így csak akkor kell szervizbe vinnünk azt, ha tényleg szükséges. A közösségi hálók natív klienseit azt hiszem, nem kell bemutatni, annyit elmondhatok róluk, hogy tökéletesen működnek.

A giroszkóp nem működik sem a főmenüben, sem pedig a kezdőképernyőn. Én ennek kifejezetten örültem, bár jobb lenne, ha ez a funkció ki-be kapcsolható lenne.A főmenü vertikálisan görgethető, beszédes ikonjainak köszönhetően jól áttekinthető.

Talán internetezés közben fedezhető fel leginkább, hogy egy kétmagos proci dolgozik a telefonban, ugyanis iszonyatos sebességgel töltődnek be a weboldalak, minden részletükben. Na jó, a játékok alatt is érezhető, hogy stabil hardver lapul a készülékházban, de majd a Tegra 2-es központi feldolgozó egységekre optimizált alkalmazások és játékok lesznek azok, amelyek teljes mértékben ki is használják ezen alkotóelemek adottságait.

Telefonálás során nem volt különösebb gond a 2X-szel, beszélgetőpartnereim sohasem panaszkodtak. Annyit azért megjegyeznék, hogy elég halk a telefonhangszóró, nagyobb háttérzajban kerüljük a telefonálást, mert maximális hangerő mellett sem fogjuk érteni a másik felet. Ami a szövegbevitelt illeti, a nagy kijelzőn elképesztően könnyen lehet gépelni, akár álló módban is. Végre egy készülék, amin félreütés nélkül lehet üzeneteket írni akár a zötyögő 7-es buszon is!

A működési sebességről ódákat zenghetnék, ha egyenletes volna. De nem az. Tény, hogy az alkalmazások azonnal indulnak, általában szélsebesen végrehajtja a mobil az összes utasítást. De néhol teljesen érthetetlen módon nagyon lelassul a készülék. Ezt a főképernyők közötti (multitouch-os) váltáskor talán az optimalizálás hiánya okozhatja. Na de mi van akkor, amikor 2-3 alkalmazás frissítése folyik, vagy épp újak letöltése és telepítése zajlik, és én eközben is használni szeretném a telefonomat? Megfigyeltem, hogy a telepítés annyira lelassítja a 2X-et, mint a sima, egymagos processzorral szerelt Motorola Defy készülékemet, sőt talán egy kicsit jobban is. Ez abban nyilvánul meg, hogy a készülék nem, vagy csak szaggatottan reagál az ujjmozdulatokra, a telepítési folyamat(ok) befejeztével pedig ismét gőzerővel száguld, mintha mi sem történt volna. Talán egy jövőbeli szoftverfrissítés orvosolja majd a jelenlegi hibákat.

Ha már itt tartunk, történt velem és a készülékkel egy érdekes eset a tesztidőszak alatt, amit - úgy érzem - meg kell osztanom. Reggel, amikor levettem a töltőről a kikapcsolt állapotban lévő telefont és be szerettem volna kapcsolni, a következő üzenet fogadott: „Software upgrade wait while upgrading”.

Gondoltam, tök jó, micsoda mázli, hogy pont nálam van a telefon, amikor megérkezik rá az update. Hát tévedtem. Eltelt 1 óra, vártam tovább. Eltelt 3 óra, gyanakodva elkezdtem kutatni az interneten, hogy ez normális jelenség-e. Naná, hogy találtam egy rakás írást, melyekben beszámolnak erről a hibáról, amit egyébként kizárólag a rendszer teljes újratelepítése hozhat helyre és a készülék addig tökéletesen használhatatlan is marad. Még nem nyúltam a telefonhoz, hanem – kissé idegesen – elkezdtem olvasni a 2X újratelepítéséről, beszereztem a szükséges drivereket, programokat és fájlokat is, és nem utolsó sorban készültem felhívni az LG-s srácokat, hogy mi a helyzet. Aztán reménykedve kivettem a mobil akkumulátorát, majd visszahelyeztem és megpróbáltam bekapcsolni. Csodák csodájára elindult és tökéletesen működik azóta is! Borzalmasan megkönnyebbültem, ugyanakkor kissé nyomasztott is, hogy mégis mi az ördög lehetett az előbbi szituáció hátterében.

Vissza