Nem lesz iPhone 5

Farkas Norman - 2011. október 4.

Legalábbis nem most. Az Apple mai sajtótájékoztatóján az iPhone 4S volt a fő attrakció. Az új készülék az iPad 2-ben már jól bevált kétmagos A5 processzorral érkezik majd, mely az iPhone 4-hez képest hétszer gyorsabb grafikus teljesítménnyel ruházza azt fel. Nézzük át kicsit mélyebben, hogy milyen újdonságokat hordoz az iPhone 4S!

A GSM és CDMA hálózatokon egyaránt használható készülék kapott egy új, vezeték nélküli rendszert, mely képes intelligensen váltani az adásért és a vételért felelős antennák között. Ennek eredménye, hogy a maximális elméleti letöltési sebesség 14,4Mbps, ez az érték pedig az iPhone 4 által kínált 7,2Mbps-os sebesség kétszerese.

A készülék akkumulátorának élettartama sokat fejlődött elődjéhez képest: akár 8 órát beszélhetünk vele 3G hálózatokon, de 6 órányi mobilnetes, vagy 9 órányi WiFi-s böngészés, illetve 40 órányi zenehallgatás is belefér egy feltöltésbe. Persze csak elméletileg.

A 115,2 x 58,6 x 9,3 milliméteres és 140 grammos iPhone 4S a multimédiában is ott lesz a szeren, ugyanis egy segédfénnyel felszerelt, 8 megapixeles érzékelővel látták el. A készülék kamerájával akár 1080p minőségű Full HD felvételeket is készíthetünk.

Az AirPlay Mirroring (tükrözés) segítségével a telefon képernyője helyett „nagyban”, a tévé képernyőjén is élvezhetjük kedvenc szórakoztató alkalmazásainkat. Annak, hogy ezt kábellel, vagy anélkül tesszük csak a készülék akkumulátorának töltöttsége szabhat határt.

Az iOS 5 tartalmát gazdagító „Siri” lényegében egy intelligens, verbális kommunikációra képes személyi asszisztens, mely a szemantikus analízis és a szövegfelismerés kombinációja. Ennek megfelelően - a maga szintjén - meg is képes érteni azt, amit a felhasználó mond neki. A szóban elhangzott szöveget írottá alakítja, értelmezi, majd webes szolgáltatásokhoz köti. Gondolj csak bele, milyen egyszerű a Siri-vel taxit hívni! A szolgáltatás egyelőre béta verzióban érhető el és csak angol, német és francia nyelven használható. Remélhetőleg idővel egyre több nyelvet fog támogatni.

A készülék 8GB-os verziója 99 dollárba, 16GB-os változata 199 dollárba, 32GB-os variánsa 299 dollárba kerül majd, a 64GB tárhellyel felvértezett iPhone 4S-ért pedig 399 dollárt kell kicsengetni. Ezek az árak természetesen szerződés aláírásával történő vásárlásra vonatkoznak. A jelenlegi iPhone 4 ára a 3GS szintjére fog csökkeni a közeljövőben.

Az iPhone 4S október 28-án kerül forgalomba Magyarországon.

 

Vissza