Sony Ericsson Xperia active teszt

Farkas Norman - 2011. december 28.

Kipróbáltuk a Sony Ericsson kalandoroknak szánt okostelefonját, az Xperia active-ot. A készülék nem csak strapabíró mivoltával igazodik az aktív életet élő felhasználókhoz, hanem néhány sportolásra kihegyezett szoftverrel is kecsegtet.

Specifikáció

-  Processzor: Qualcomm MSM 8255 1 GHz Scorpion
-  Memória: 512 MB RAM, 1GB ROM (microSD-vel 32GB-ig bővíthető)
-  Méret, tömeg:  92 x 55 x 16,5 milliméter, 110,8 gramm
-  Android verzió: 2.3.4
-  Kijelző: 3 inch nagyságú, 320 x 480 pixel felbontású LED háttérvilágítású TFT-LCD (Mobile BRAVIA),
-  Kamerák: 5 MP hátlapi (720p videó felvétel) + LED vaku, VGA előlapi
-  Akkumulátor: 1200mAh kapacitású lítium ion (25 órányi zenehallgatás, 5 és fél órányi beszélgetési idő, illetve 335 órás készenléti idő érhető el vele a gyártó szerint)
- Egyebek: aGPS, Wifi 802.11b/g/n, Bluetooth, microUSB (hoszt is), HDMI kimenet, FM rádió, Gorilla Glass, víz- és porálló burkolat,  3,5 mm-es audio kimenet, ANT+ vezeték nélküli fitnesz eszközök támogatása

Bevezető, tartozékok

A Sony Ericsson strapabíró androidos mobilját kíváncsian vettem kezelésbe. Nekem már volt egy saját, hasonló ellenálló képességekkel felvértezett masinám – egy Motorola Defy személyében – ezért szerettem volna kicsit összehasonlítani a két modellt. A teszt során (vagy a végén) kitérek arra, hogy tapasztalataim szerint miben jobb az active, mint a Defy és fordítva, illetve arról is beszélek majd, hogy – bizonyos előnyökért cserébe -  milyen kompromisszumokat kell kötnie a júzernek, ha egy strapamobilt választ.

A gyártó hazai képviseletétől kapott tesztkészülék doboza telis-tele volt tartozékokkal, melyeknek nagyon sok hasznát veheti a célközönség a gyakorlatban: az active-hoz töltőfejet, microUSB kábelt, két hátlapot (egy feketét és egy fehéret), csuklópántot, tokot, 2GB-os microSD kártyát és néhány extra kiegészítővel megspékelt, „agybadugós” sztereo headsetet kapunk.

Dizájn

Az active egy tömzsi, viszonylag kisméretű okostelefon, amely már messziről sugározza magáról, hogy kalandos életvitelre termett. Erről egyrészt a burkolat formája és színei (ez a narancssárga kivitelre inkább igaz), másrészt pedig a készülék jobb alsó részén kialakított fül árulkodik, mellyel kiválóan rögzíthetjük a telefont a hozzá kapott csuklópánthoz. Ez a „kitüremkedés” nem megszokott elem a mobilok körében, s talán ezért vélte úgy a legtöbb ember a környezetemben, hogy „ez a kilógó bigyó fura és ronda". Igazából – saját véleményem szerint – ez a rész megszokható, ráadásul amellett, hogy praktikus, a burkolatlan fém kellemes minőségérzetet is kelt.

A telefon bal alsó részén kapott helyet a 3,5 mm-es audio kimenet és a microUSB csatlakozó, melyeket egy-egy biztonságos "ajtócska" zár el a külvilágtól. A készülék jobb szélén a kamera exponáló gombját és a hangerőszabályzásért felelős gombokat találjuk, bal oldalára pedig a telefon és a képernyő  ki-/bekapcsolásáért felelős kezelőszerv került. Az active alumínium kerettel szegélyezett előlapjának javát a 3 hüvelykes, kapacitív érintőképernyő teszi ki, mely alá 3 érintésre érzékeny gomb került: vissza, kezdőlap és menü. A kijelző fölött a gyártó nevét, kicsit még feljebb haladva a telefonhangszórót találjuk, melyet balról az előlapi kamera, jobbról pedig a fényérzékelő és közelségmérő szenzorok határolnak.

A mobil hátlapja egy sportos, gumiszerű műanyag (így nem csúszós) fedél, melyet egy XPERIA felirat és egy Sony Ericsson logó próbál feldobni. A felső részen a rendkívül mély lyukacskába süllyesztett, 5 megapixeles kamera kukucskál, fölötte a LED villanó, mellette pedig a kihangosító hangszóró figyel. A hátlapot levéve egy újabb hátlapra bukkanunk, amely gumis keretével gondoskodik a telefon vízállóságáról. Látszik, hogy az immár (csak) japán gyártó komolyan vette a dolgot, s ezt például nem mondhatjuk el a Motoroláról: az hagyján, hogy csak egy hátlapot kapott a Defy, de azt egy könnyen eltolható kis retesz tartja a helyén, így azt akár véletlenül is könnyedén lepattinthatjuk egy mozdulattal. Velem ez többször meg is esett, amikor épp a zsebemből akartam kihalászni. Szerencsére az Xperia active esetében ez a veszély távolról sem áll fenn, aminek külön örülhetünk.

Vissza