Családi társasjáték iPad készüléken

Vértes Judit - 2012. január 1.

Gyakran bosszankodunk, hogy az új iPad elszigeteli a család tagjait. Épp ezért nem árt, ha letöltünk rá néhány olyan klasszikus társasjátékot, melyet együtt játszhat a család. Négy ismert táblás játék is elérhető 99 centért az EA DailyDeals ünnepi akciójában: a Monopoly, a Scrabble, az Élet játéka és a Rizikó.

A Monopoly a hagyományos társasjáték mintájára készült, a család körbeülheti a kijelzőn megjelenő táblát, a játékosok dobhatnak a virtuális dobókockával, és éppúgy üzletelhetnek, építhetnek szállodákat, mint az eredeti játékban. A játék kicsit gördülékenyebb, hiszen nem kell bankos, a gép automatikusan kiszámolja és levonja vagy hozzáírja a fizetendő összegeket. Talán természetesebb is ez a mai világban, ahol kézpénzt már egyre kevésbé használunk, fizetésünk, kiadásaink jóváírásként, levonásként jelenik meg a számlán. Ám elveszíti azt a burkolt pedagógiai szerepét, hogy gyerekeink a játék során kicsit gyakorolják a számolást. És az édes izgalom is elvész, amikor belépünk valakinek a területére, és néhány pillanatig reménykedünk benne, hátha nem veszi észre: a bank itt automatikusan egyből levonja a fizetendő összeget. Viszont lehet egyszerre több iPad készüléket összekapcsolva négynél többen is játszani. Másik előnye, hogy bármikor elmenthető a parti, és nem kell attól félnünk, hogy valaki leveri a bábukat vagy házakat, amíg nem játszunk.

A Scrabble Pass N’Play módon játszható, azaz körbeadva az iPad-ot a soron következő játékosnak. A játék iPad változatánál segítséget is kérhetünk, illetve egyből kéznél van egy szótár, ha valamelyik kirakott szó helyességében nem vagyunk biztosak. A játékot Facebook-os barátainkkal is játszhatjuk, illetve iPhone-ra tölthető változata is van. (Scrabble Tile Rack alkalmazás segítségével).

A Rizikó a Monopolyhoz hasonlóan szintén több órás társasjáték, melynek iPad változata kicsit gyorsabb. A játék ugyanolyan, mint a táblás eredeti, Pass N’Play módban több játékos is játszhatja.

Az élet játéka (The Game of Life) talán kevésbé ismert, ám nem kevésbé izgalmas stratégiai játék, mint a Monopoly. A játék iPad változatának legnagyobb hibája, hogy nem látszik egyszerre a kijelzőn az egész tábla.

Tehát az, hogy valaki iPad-ot kapott karácsonyra, még nem jelenti a közös délutáni társasjátékok időszakának végét. Sőt, a játék így utazásra is könnyen elvihető.

 

Kulcsszavak: iPad, játék
Vissza