Új Samsung monitorok és notebookok a CES-en

Kütyü Magazin - 2012. január 10.

A koreai gyártó a Consumer Electronics Show-n mutatta be új felső- és csúcskategóriás notebookjait és monitorjait, amelyek nemcsak teljesítmény, hanem a dizájn, illetve a hordozhatóság területén is kiemelkedőek. A készülékek illeszkednek a Samsung Smart megoldásaihoz, hiszen akár kábel nélkül is kommunikálnak más eszközökkel.

Monitorok

A legjobb képminőség elérése érdekében az új 9-es sorozatú monitor a Samsung Natural Color Expert technológiáját használja, így a színek és tónusok élénkebbek, és a több mint egy milliárd szín még valósághűbben jelenik meg a kijelzőn. A csúcsminőséget garantálja, hogy minden egyes képernyő kalibrálását a Samsung szakemberei maguk végzik el a gyártás utolsó szakaszában.
 
A 9-es sorozatú monitor a Samsung egyedülálló Plane Line Switching (PLS) paneljére épül, amely kiváló képminőség mellett széles betekintési szöget nyújt. A modell kijelzője Quad HD (2560x1440) felbontású, ráadásul a keret nélküli üveg kijelző a fényt sem veri vissza.

A monitor stílusos alumínium talpába került valamennyi kimenet és bemenet: a DisplayPort, a Dual Link-DVI, az USB és a HDMI csatlakozók, valamint a beépített 7 wattos sztereo hangszórók is. Az újdonság a Mobile High Definition Link (MHL) kompatibilis eszközökkel (okostelefonokkal, tabletekkel) is együttműködik.
 
A HD monitorként és vezeték nélküli dokkolóként is használható második generációs, 7-es sorozatú Smart Station (CB750) 24 és 27 colos változatban került bemutatásra.  A továbbfejlesztett készülék kábel nélkül is csatlakoztathatót notebookokhoz, videolejátszókhoz és egyéb perifériákhoz illetve MHL kapcsolaton keresztül telefonokhoz is. A monitor másfél méter távolságból is képes megtalálni bármilyen vezeték nélküli USB adapterrel rendelkező laptopot. Újdonsága a Mobile Control funkció, amelynek használatával a 7-es sorozatú Smart Station kezelőfelületén egy hagyományos egérrel és egy billentyűzettel egyszerűen irányítható a modellhez csatlakoztatott táblagép vagy okostelefon, sőt akár az sms-eket is megválaszolhatjuk


 
Az új, 7-es sorozatú HDTV monitor 24 és 27 colos (TB750) kijelzővel lesz elérhető, a modellben a beépített TV tuner található. Az Intel Wireless Display (WiDi) technológiája révén a PC-nkre letöltött Intel WiDi alkalmazással kábel nélkül is nézhetünk video tartalmakat a monitorunkon.. A TB750-enkét HDMI és egy VGA kimenet található. A Samsung Smart Hub funkciója révén pedig a felhasználók számtalan letölthető alkalmazás, játék vagy akár a Hulu Plus és a Netflix tartalmai közül is válogathatnak, ahol a szolgáltatás elérhetőt. Az integrált kép a képben (PiP) kijelzőnek köszönhetően a felhasználók TV-nézés közben is kényelmesen folytathatják munkájukat. 
 
A 7-es és 9-es sorozatú monitorok Mobile High Definition Link (MHL) technológiája teljesebb mobil élményt nyújt az androidos MHL-kompatibilis okostelefonokkal összekapcsolva: a telefonnal felvett képek videók, vagy éppen a játékok teljesebb élményt nyújtanak a nagyobb kijelzőn.
 
Notebookok

A 9-es sorozatú notebookok következő generációjának nagyobbik modellje a világ legvékonyabb házában 15 hüvelykes méretű kijelzővel érkezik. Az új készülék mindössze 14,9 mm vékony és csak 1,59 kg, míg a 13 hüvelykes verzió még ennél is karcsúbb: vastagsága csupán 12,9 mm, tömege pedig 1,16 kg.
 
Az új 9-es sorozatú notebook homokfúvott felülete ellenáll az ujjlenyomatoknak, teljesítményét pedig a második generációs Intel Core i5/i7 processzor, a 4GB/8GB memória és a 128GB/256GB kapacitású SSD biztosítja. A Samsung új technológiájának köszönhetően az új notebook 9,8 másodperc alatt bootol be, alvó állapotból pedig 1,4 másodperc elteltével indul el.. Emellett hosszú, 10 órás akkumulátoros üzemidővel rendelkezik. A 180 százalékkal fényesebb HD+ SuperBright Plus kijelző nem tükrözi vissza a fényt, a készülék automatikus fényérzékelőjéből és hátsó-megvilágítású billetyűzetéből adódóan kiválóan alkalmazkodik a külső fényviszonyokhoz is.

A 13 és 14 hüvelykes változatban kapható 5-ös sorozatú ULTRABOOK teljesítményét az Intel Core i5-2467M processzora, a 8GB-ig bővíthető memória, a Diskeeper ExpressCache rendszer, valamint az AMD Radeon HD grafikus kártyája biztosítja, a 14 hüvelykes modell pedig akár 1TB-nyi tárolóhellyel is kapható. Ennélfogva az 5-ös sorozatú ULTRABOOK bekapcsolás után 20 másodperc alatt üzemképes állapotba kerül, és mindössze 2 másodpercre van szüksége az alvó módból való „feléledésre”.
 
A notebook teljesítményét tovább növeli a hosszabb üzemidőt biztosító akkumulátor, amely egyetlen töltéssel akár 6,4 óráig is képes üzemelni. A Samsung Battery Life Plus technológia révén 1500 újratöltést követően (3 éven belül) is képes megőrizni az akkumulátor eredeti kapacitásának 80%-át, így élettartama akár ötször hosszabb lehet, mint más notebookoké.

Samsung Series 5 Ultrabook

 
Az 5-ös sorozatú ULTRABOOK 13 colos változata 14~17,6 mm vékony, és 1,38 kg tömegű. Adattárolásra 500GB-nyi merevlemez és 16GB-os iSSD áll a felhasználók rendelkezésére, illetve 128/256 GB-os SSD is választható a géphez. Emellett a notebook egy normál méretű HDMI porttal, egy USB 3.0, két USB 2.0 csatlakozóval, továbbá 4 az 1-ben memóriakártya-olvasóval, Ethernet csatlakozóval és webkamerával is rendelkezik. A 14 colos modell a fentieken túl optikai meghajtóval, akár 1TB-os tárolókapacitással, valamint 1GB-os AMD Radeon HD7550M grafikus kártyával is kapható, vastagsága 20,9 mm, tömege pedig 1,84 kg.
 
Mindkét modell a Samsung fejlett LCD technológiáját képviselő, 300nit fényerejű HD LED SuperBright képernyővel, képminőség-javító Image Enhancer technológiával és tükröződésmentes kijelzővel érkezik.

Samsung Series 5 Ultrabook

Vissza