Több mint 100 új funkciót tartalmaz az Apple OS X Mountain Lion

forrás Prim Online - 2012. február 17.

Az Apple közzétette az OS X Mountain Lion rendszer előzetes fejlesztői verzióját. A fejlett operációs rendszer kilencedik fő kiadása a Mac számítógépeken is elérhetővé teszi az iPad számos népszerű alkalmazását és szolgáltatását, és még nagyobb lendületet ad az innovatív OS X rendszerek fejődésének.

A Mountain Lion rendszer a Mac számítógépekre is bevezeti az Üzenetek, a Jegyzetek és az Emlékeztetők alkalmazásokat, valamint a Game Center szolgáltatást, az Értesítési központot, a Share Sheets megosztási funkciót, a Twitter-integrációt és az AirPlay-alapú tükrözést. A Mountain Lion az OS X rendszer első olyan kiadása, amelyet az iCloud szolgáltatással való együttműködésre fejlesztettek, hogy egyszerűsítsék a rendszer beállítását és az alkalmazásokkal történő integrációt. A Mountain Lion előzetes fejlesztői verziója a Gatekeeper szolgáltatást is tartalmazza. Ezen új biztonsági funkció jóvoltából a felhasználók teljes körű ellenőrzést gyakorolhatnak az alkalmazások telepítése felett, így még inkább megelőzhetővé válik a kártékony szoftverek telepítése a Mac számítógépekre.

A Mountain Lion előzetes kiadása 2012. február 16-tól érhető el a Mac Developer Program tagjai számára. A Mac-felhasználók ez év nyár végén frissíthetnek majd a Mountain Lion rendszerre a Mac App Store áruházból.

A Mountain Lion az iChat programot leváltó Üzenetek alkalmazással jelentkezik. A megújult program felhasználói korlátlan számú üzenetet, nagy felbontású fényképet és videót küldhetnek közvetlenül Mac számítógépükről a többi Mac gépre és az iOS-eszközökre. Az Üzenetek alkalmazás továbbra is támogatja az AIM, a Jabber, a Yahoo! Messenger és a Google Talk felhasználói fiókok használatát. A Lion rendszert futtató felhasználók 2012. január 16-tól letölthetik az Üzenetek alkalmazás bétaverzióját a www.apple.com webhelyről. A végleges verzió a Mountain Lion rendszerben lesz elérhető.

Az Emlékeztetők és a Jegyzetek alkalmazással a felhasználók valamennyi eszközüket bevonhatják napi teendőik szervezésébe és nyomon követésébe. A Game Center a Mac számítógépeken is utat nyit a személyre szabott játékélményhez. Felhasználói új játékokat kereshetnek, és több résztvevős élő játszmákban mérhetik össze tehetségüket ismerőseikkel, használjanak azok Mac számítógépet, iPhone, iPad vagy iPod touch készüléket.



A Mountain Lion új, elegáns megjelenésű értesítései és Értesítési központja révén kínál egyszerű hozzáférést a Mail, a Naptár, az Üzenetek, az Emlékeztetők, a rendszerfrissítések és a külső fejlesztésű alkalmazások értesítéseihez. A rendszerszinten működő Share Sheets funkcióval egyszerű a linkek, fényképek, videók közvetlen megosztása az Apple és a külső fejlesztők alkalmazásaiból egyaránt. A Mountain Lion átfogó Twitter-integrációval teszi lehetővé a közvetlen twittelést a Safari böngészőből, a Gyorsnézet funkcióból, a Photo Booth és a Megtekintő programokból, illetve a külső fejlesztésű alkalmazásokból. A Mountain Lion az AirPlay-alapú tükrözéssel egyszerű módot biztosít a biztonságos 720p felbontású videofolyam átjátszására a Mac számítógépekről egy Apple TV eszközön keresztül a HDTV-készülékekre.

Már több mint 100 millióan használnak iCloud-fiókot. A Mountain Lion rendszerben minden eddiginél könnyebb lesz az iCloud szolgáltatás beállítása, és a felhasználók valamennyi eszközükről egyszerűen hozzáférhetnek a dokumentumaikhoz. A Mountain Lion a felhasználók Apple ID azonosítójának használatával automatikusan beállítja a Címtárat, a Mail, a Naptár, az Üzenetek és a FaceTime alkalmazásokat, valamint a Saját Mac keresése szolgáltatást. A frissen bevezetett iCloud Documents minden módosítást automatikusan továbbít a felhasználó valamennyi készülékére, így biztosítva, hogy mindig naprakészek legyenek a dokumentumok. A fejlesztőket új API segíti a dokumentum-alapú alkalmazások működésének összehangolásában az iCloud rendszerével.

A Gatekeeper, az Apple most debütáló biztonsági szolgáltatása teljes körű felhasználói ellenőrzést biztosít a Mac-alkalmazások letöltése és telepítése felett. A felhasználók a korábbiakhoz hasonlóan bármilyen forrásból telepíthetnek alkalmazásokat Mac számítógépükre, de választhatják a biztonságosabb új alapbeállítást is, amely a Mac App Store áruházból és az olyan fejlesztőktől származó alkalmazások telepítését támogatja, akik egyedi Apple fejlesztői azonosítóval rendelkeznek. A teljes biztonság érdekében a Gatekeeper úgy is beállítható, hogy csak a Mac App Store áruházból engedélyezze az alkalmazások letöltését és telepítését.



A Mountain Lion speciális segédeszközöket biztosít a kínai felhasználók számára. Ide tartoznak a kínai beviteli módszer jelentős fejlesztései és a Baidu-keresést kiválasztó beállítás a Safari böngészőben. A Mountain Lion rendszerben egyszerű a Névjegyek, a Mail és a Naptár alkalmazás beállítása az olyan vezető e-mail szolgáltatók fiókjaival, mint a QQ, a 126 és a 163. A kínai felhasználók is közvetlenül tölthetnek fel videókat a Share Sheets szolgáltatással az olyan vezető videós oldalakra, mint a Youku és a Tudou, a Sina weibo rendszerszintű támogatásának köszönhetően pedig egyszerűen tehetik közzé mikroblog-bejegyzéseiket.

A fejlesztők új API-k százaival használhatják ki az OS X rendszer új központi technológiáinak és korszerűsített funkcióinak lehetőségeit. A Game Kit API-k elérhetővé teszik az iOS mobil operációs rendszer Game Centerének szolgáltatásait, így a fejlesztők olyan többrésztvevős játékokat fejleszthetnek, amelyeket Mac számítógépről, valamint iPhone, iPad és iPod touch készülékről is lehet majd játszani.

Az új grafikai infrastruktúra alapjaiban erősíti meg az OpenGL és az OpenCL keretrendszer használatát, valamint implementálja az OpenGL-alkalmazások létrehozását megkönnyítő, iOS 5 rendszerből ismert GLKit keretrendszert. A Cocoa-alkalmazásokban minden eddiginél egyszerűbben használható a Core Animation adatvizualizációs API, a régebbi típusú QuickTime API-kat pedig új, modern videokezelő API-k váltják. A továbbfejlesztett Multi-Touch API-kkal a fejlesztők is kiaknázhatják a dupla koppintásos nagyítás és a rendszerszintű keresési mozdulat előnyeit. A rendszermag ASLR-memóriavédelme fejlettebb megelőzési technikával nyújt nagyobb biztonságot a puffer-túlcsordulásos támadásokkal szemben.

Vissza