A Slim LED korszak elkezdődött

Czipperer Dia - 2012. március 30.

Már kaphatók hazánkban a legújabb Samsung Smart TV-k, melyek között megtaláljuk a Slim LED kategóriába tartozó modelleket is. Itt nem csupán interaktív felülettel találkozhatnak a felhasználók, hanem már a multitasking igényeire szabott televízió kerülhet az otthonokba. A készülékeket Dual Core processzorokkal látták el, a felsőkategóriás verziók - az ES7000 és az ES8000 - pedig hang-, mozgás- és arcfelismeréssel, valamint hardvernövelési lehetőséggel is rendelkeznek.

A Samsung sajtótájékoztatóján élőben mutatták be a Samsung Smart család egyik legújabb tagját, a „családfőnek” is nevezett ES8000-res modellt, amely 5 különböző méretben kapható – 40-től egészen a 65 hüvelykesig.  A belépő kategóriás modellektől a csúcsteljesítményű készülékekig több típus megtalálható a 2012-es Slim LED szériában, melyek közül az ES7000 és az ES8000 igazi prémium előnyökkel rendelkezik.

A változás két kifejezéssel jellemezhető legjobban: Samsung Smart Interaction és Samsung Evolution. Előbbi azt jelenti, hogy a készülék képes arc-, hang- és mozgásfelismerésre, utóbbi pedig a szoftver- és hardverfrissítés lehetőségére utal. Furcsa lehet első hallásra, hogy nemcsak a programokat tarthatjuk naprakészen, de egy kiegészítő hardvereszköz vásárlásával bizony az utóbbi is megoldható. A Samsung 4 évig frissítési lehetőséget garantál azoknak, akik nem szeretnék évente lecserélni TV-jüket a legújabb modellre.

A mozgás- és hangérzékelésnél a 2012-es modellek legnagyobb újdonsága az, hogy akár egy angol köszönéssel is bekapcsolható a készülék. Emellett lehetőség van arra is, hogy egyes funkciók között hangutasításokkal (szintén angolul) vagy kézmozdulatokkal váltogassanak a felhasználók. A TV egyszerűen irányítható még vezeték nélküli billentyűzettel vagy egérrel is, de egy érintőképernyős távirányító is rendelkezésre áll.

Ezek mellett azonban a kiváló képminőségről (Full HD 3D) és az alacsony energiafogyasztásról sem feledkezhetünk meg. A legújabb Smart TV-k már akár 40%-kal kevesebb energiát is fogyaszthatnak elődeiknél. Tehát méltán kapták az „okostévé” elnevezést.

A csúcsteljesítményű készülékek a Full Smart, a Social TV, a teljes webböngésző, a Skype, a letölthető alkalmazások, – beleértve az MTV és a Magyar Rádió archívumához való ingyenes hozzáférést nyújtó MTVA alkalmazást is – a Smart Hub és Search All funkció mellett (ES7000, ES8000 modellek) Family Story, Fitness, Kids és All Share Play alkalmazással is rendelkeznek.

A Family Story egy kicsit olyan, mint egy mini Facebook, itt a családtagok könnyedén kapcsolatba léphetnek egymással. Közvetlenül a telefonról tölthetik a fotójukat a TV-re, és emlékeztetőket is beállíthatnak a fontos családi eseményekről.

A Fitness funkcióval könnyedén összeállíthatják tornatervünket, ugyanis mobiltelefonok és táblagépek csatlakoztathatók a TV-hez a fitness alkalmazáson keresztül, amely válogatott otthoni gyakorlatokat kínál. A virtuális tükör funkcióval pedig ellenőrizhetik, hogy helyesen végezték-e az adott gyakorlatot.

A Kids kifejezetten gyerekek számára kínál oktató jellegű játékokat, meséket, jutalomfeladatokat – amellyel az a célja a Samsungnak, hogy a gyerekek számára a TV előtt töltött időt értékesebbé tegye.

Az All Share Play segítségével pedig vezeték nélkül tölthetők fel a képek, videótartalmak a TV-re, valamint a Samsung felhő alapú szolgáltatásának köszönhetően a világ másik végéről is elérhetők a különböző feltöltések. Mindehhez 5 GB-os ingyenes tárhelyet biztosítanak.

A különféle funkciók mellett a készülékek egyedi dizájnnal is rendelkeznek - hiszen itt már slim készülékekről beszélünk, - de igazán az számít, hogy mit tud nyújtani nekünk, felhasználóknak.

 

Árak

A belépő szintet képviselő, 26 hüvelykes Samsung EH4500 LED Smart TV bruttó 119 900 forintba kerül. Egy lépcsővel feljebb az EH5300 LED TV-t (149 000 forint) és az E550 plazma TV-t (319 000 forint) találjuk, ezen modellektől kezdődően érhetők el a Samsung felhőalapú szolgáltatásai. Az 1GHz-es, kétmagos processzorral felvértezett, 40 colos ES7000 LED TV 449 000 forintot kóstál, az ugyanilyen processzorral szerelt, 55 hüvelykes ES8000 Smart LED TV pedig 819 900 forintba kerül. A hasonló képességű, 51”-os E8000 Smart plazma TV 559 900 forintért vihető haza. A Samsung portfóliójának legdrágább tagjait a 65 hüvelykes képátlóval bíró UE65ES8000 LED TV (1 119 900 forint) és a 64 colos PS64E8000 plazma TV (979 900 forint) „személyében” ismerhettük meg.

Kulcsszavak: LED, Smart, TV, Samsung
Vissza