Újdonságok az idei Sziget fesztiválon

forrás: Kütyü Magazin - 2012. május 2.

A Sziget mára már a legismertebb magyar szóvá vált az egész világon. És bár az előző évhez képest jelentősen le kellett faragni a költségvetésből, igyekeznek a jubileumi alkalmat méltó módon megünnepelni. Nem csak látványvilágában hoz újat a 2012-es év, hanem több olyan érdekesség is lesz, ami most debütál a rendezvényen.

A jubileumi arculatot számos látványelem tarkítja idén. Megváltozik a helyszínek dekorációja, vizuális megjelenése, valamint a közösségi tereken is egyedi elemekkel, térkivilágítással találkozhatnak a résztvevők. A helyszínek is változnak, költöznek és cserélődnek - megújul a Sziget.

 

A bankkártyás fizetési lehetőség az idei fesztivál egyik újdonsága, amire már régóta nagy igény mutatkozott. Megújul többek között az összművészeti helyszín is - a KultúrZóna koncepció jegyében. A korábbi MR2 Nagyszínpad területe a multikulturalitás szellemében nyer új értelmet, ahol a különböző művészeti ágak találnak egymásra. Többek között képzőművészet, dizájn, stand-up comedy, flash mob akciók, beszélgetések, workshopok várják az ide érkezőket.

 

A KultúrZóna összefogja Összművészeti Színpadot, a Kelet-Európa Vurstlit, a Múzeumi Negyedet, a Tarot Labirintust, az Olvasóligetet, a Medence Csoport és a Hello Wood művészeti installációit, vizuális meglepetéseit, valamint az Agora képzőművészeti workshopot.

 

Olimpiai és sporthelyszín is lesz, hiszen az idei fesztivál egybeesik a 2012-es londoni olimpiával. Így kiemeltebb figyelmet szentelnek a sportprogramoknak. Nemcsak mozgásra lesz itt lehetőség, hanem a legfrissebb események óriás kivetítőkön is nyomon követhetők lesznek.

 

Idén is lesz Roma Sátor - ezzel a kezdeményezésével még mindig egyedülállónak tekinthető a zenei rendezvények között. Bár ez nem újdonság, hiszen a rendezvény egyik büszkesége az immár 11 éves helyszín, mégis olyan megmozdulás, amely csak itt van jelen. A zenei programok mellett művészeti projektek és kiállítások is lesznek.

 

Mindemellett két új helyszín is helyett kapott: az egyik egy elszigetelt „holland kirakat” funkcióját betöltve mutat be holland-magyar produkciókat (Holland Meets Hungary Színpad), a másik pedig Publia Sound - Mambo Színpad névre hallgat: itt akusztikus koncerteké és DJ-szetteké lesz a főszerep.

 

Gerendai Károly elmondta, hogy a látványelemek és a programok fejlesztésével arra törekednek, hogy tovább erősítsék a Sziget nemzetközi versenyképességét amellett, hogy a rendezvény képi világát is jelentősen emelik.

Vissza