Itt az új Kindle Fire és Kindle Fire HD

Farkas Norman - 2012. szeptember 7.

Az Amazon tegnap hivatalosan bemutatta legújabb készülékeit. A régi Kindle Fire vérfrissítésen átesett, ám olcsóbb verziója mellett a 7 és 8,9 hüvelykes, elképesztő ár/érték aránnyal bíró Kindle Fire HD tabletek is a nagyközönség elé tárultak.

Nyílt titok volt, hogy az Amazon néhány új táblagéppel fog előrukkolni a tegnap megtartott sajtóeseményén, ám a vállalatnak sikerült meglepetést okoznia, hiszen szinte senki nem számított arra az elsöprő készülékegyüttesre, mely bemutatásra került. 

Az Amazon úgy döntött, hogy a tavalyi Kindle Fire táblagépet kicsit felturbózza, s a megnövelt tudású gépet a korábbi árhoz képest nem drágábban, hanem olcsóbban bocsátja a felhasználók rendelkezésére. Ennek megfelelően a megújult Kindle Fire az Android 4.0 Ice Cream Sandwich operációs rendszer köré épül, memóriája 512MB-ról 1GB-ra nőtt, erősebb processzort kapott (kétmagos, 1,2GHz-es TI OMAP 4430) és sztereo hangszóróval rendelkezik, ára pedig 199 dollárról 156 dollárra (cirka 35 ezer forint) mérséklődött. A szeptember 14-én érkező készülék izmosabb akkut kapott elődjénél, így üzemideje elérheti a 8 és fél órát. Egyéb fronton nem történt változás: 8GB tárhely és 7 colos, 1024 x 600 pixel felbontású IPS kijelző jellemzi a gépet.

A vállalat egyik igazi újdonsága (mert a frissített Kindle Fire csak félig az, ugye) a Kindle Fire HD, mely két méretben kerül forgalomba.

A 7 hüvelykes verzió 1280 x 800 pixel felbontású IPS érintőképernyőt, 1,2GHz órajelű, kétmagos TI OMAP 4460 processzort, microHDMI kimenetet, Dolby Digital Plus hangzást (4 hangszóróval) és MIMO antennás WiFi modult tudhat magáénak, üzemideje pedig elérheti a  11 órát. A készülék 16 és 32GB belső tárhellyel landol a piacon, s a bővíthetőség hiánya miatt érdemes megfontolni a nagyobb változat megvásárlását, mely 249 dollárba (kb. 55 ezer forint) kerül. Aki mégis a 16GB-os kiadás mellett dönt, annak 199 dollárt (kb. 45 ezer forint) kell kicsengetnie.

 

 

A Kindle Fire HD 8.9 - mint neve is sugallja - 8,9 hüvelykes érintőképernyővel rendelkezik. A tablet specifikációja több ponton megegyezik a fent ismertetett 7 colos modellével, ám itt-ott komoly eltérést figyelhetünk meg. Az eszköz lelke egy igen erős, 1,5GHz-es, kétmagos TI OMAP 4470 processzor, s a repertoárban a 4G LTE támogatást is megtaláljuk. A gép előlapján elterülő 8,9 colos kijelző felbontása 1920 x 1200 pixel. Az elképesztő felszereltség ellenére annak sem kell túl mélyen a zsebébe nyúlnia, aki egy Kindle Fire 8.9-et szeretne vásárolni. Az újdonság 4G LTE modemmel ellátott verziója 64 és 32GB-os változatban kerül a boltokba, előbbiért 599 (kb. 136 ezer forint), utóbbiért 499 dollárt (kb. 113 ezer forint) kell fizetni. Az LTE nélküli kiadás 32 és 16GB tárhellyel landol a piacon, a combosabb modell ára 369 (kb. 84 ezer forint), a másiké 299 dollár (kb. 68 ezer forint).

A Kindle Fire HD gépek előlapi kamerával érkeznek, így támogatják a videocsevegést, sőt előretelepített Skype alkalmazás várja rajtuk a júzereket. Az Amazon egy szülői felügyeleti eszközt pakolt a készülékekre, mely segít elkerülni, hogy a csemeték túl sok időt töltsenek a képernyő előtt, illetve nem kívánatos oldalakra tévedjenek böngészés közben.

Talán megbocsáthatjuk az Amazonnak, hogy a készülékek képernyőzárát reklámfelületnek használja majd a csapott árért cserébe. Biztosan lesz lehetőség arra, hogy egy bizonyos összegért eltüntethessük a reklámokat, ha zavarnak bennünket, de egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen árat kér ezért a cég.

 

 

[Forrás: Amazon]

Vissza