Nokia 109 - Alapmobil

Farkas Norman - 2012. november 8.

A finn gyártó egy olyan alapmobilt tett le az asztalra, melyben az elsődleges funkciók mellett a közösségi szolgáltatások és a játékok is fontos szerepet kaptak. A Series 40 Lite rendszerű Nokia 109 Xpress böngészővel és tíz ingyenes EA Games játékkal veheti le a felhasználókat a lábukról.

A Nokia az okostelefonok fénykorában sem feledkezett meg azokról a felhasználókról, akik alapfunkciókra kihegyezett, kedvező árú készülékeket keresnek. Persze az efféle alapmobilok frontján is haladni kell a korral, ezért a finn gyártó igyekezett jópofa funkciókkal és szolgáltatásokkal feldobni legújabb telefonját, a Nokia 109-est.

A 110 x 46 x 14,8 milliméteres és 77 grammos Nokia 109 azon készülékek szűk táborába tartozik, melyek nem rendelkeznek kamerával. Talán jobb is így, hiszen ebben a kategóriában maximum egy gyatra felbontású képalkotó egység kerülhetett volna a kütyübe. A fotózás helyett a Facebook és a Twitter elérésére szolgáló alkalmazásokban lelhetjük örömünket, s külön jó hír, hogy az e-mailjeinktől sem kell elbúcsúznunk. Várakozás közben jól jöhet az a tíz ingyenes EA játék, amely letölthető a Nokia Store alkalmazásboltból. Meglepő, de a Nokia 109-be bekerült az Xpress böngésző, amely a háttérben működő szerverek bevonásával akár 90 százalékos adattömörítéssel tud dolgozni, így igen takarékosan bánik adatforgalmunkkal. A kérdés már csak az, hogy vajon hány felhasználó fog élni a netezés és a játék lehetőségével egy 1,8 hüvelykes, 160 x 128 képpont megjelenítésére alkalmas TFT kijelzőn? Sebaj, a zeneimádó júzerek így is szeretni fogják a készüléket, ugyanis  beépített FM rádióval és zenelejátszó szoftverrel rendelkezik, 64MB belső memóriája pedig microSDHC kártyákkal bővíthető, így a számok tárolásával sem lesz gond. Érdekesség, hogy sztereo hangszóró is került a telefon dobozába.

A GPRS és EDGE alapú adatátvitelt támogató  mobil energiaellátásáról egy 800mAh kapacitású akkumulátor gondoskodik, mely akár 8 órás hívásidőt képes biztosítani egyetlen felöltéssel.

A Nokia 109 42 dollár (kb. 9000 forint) körül alakul.

 



 

[Forrás: Nokia Conversations]

 

Vissza