Windows Phone 8X by HTC teszt – Egy igazi 8-as Windows Phone

Szutor Ferenc - 2013. február 19.

A VIP-Phone jóvoltából tiszteletét tette nálunk a HTC 8X, avagy a Windows phone 8X by HTC. A Windows Phone 8 egyik referenciamodelljeként híressé vált készülék mind külső megjelenés mind pedig minőség tekintetében hozza a tőle elvárt szintet, azonban a rajta futó Windows Phone 8-ban találtunk néhány súlyos hiányosságot.

Külső, kamera

A HTC igazán szépet alkotott, amikor megálmodta a 8X-et. Az az igazság, hogy figyelve a HTC készülékeit, azt tapasztalom, hogy azok egyre szebbek. Az első modellek még épp hogy megütötték az európai mércével is elfogadható szintet. 

A későbbi telefonoknak bár nem volt különösebb egyéniségük, azért már csúnyának sem lehetett nevezni őket. A mostani HTC-k viszont kifejezetten szépek! Igaz ez a 8X-re is, amit amikor női ismerősöm kezébe adtam, az első reakciója ez volt "Na végre egy gyönyörű telefon, ami nem iPhone!" És tényleg. A telefon nem csak szép, hanem teljesen illeszkedik is a letisztult "csempés" operációs rendszerhez. Nincs rajta egy felesleges vonal, egy felesleges szín. Lényegében tökéletes a megjelenése.

Szükség is van a szép design-ra, hiszen a Microsoft fő szövetségese a Nokia is szép formatervekkel dolgozik, márpedig valamivel meg kell hódítani a vásárlók szívét.

Járjuk körbe a telefont! Első kézbevételkor érezhető, hogy a HTC féle "gumi hatású" polikarbonát unibody ház igen kényelmes fogást biztosít. A készülék arányai nagyon jók, és az összeszerelés minősége sem hagy kívánnivalót maga után. A gombok elrendezése nem okoz meglepetést. Felül a fülhallgató csatlakozó, mellette a ki/bekapcsoló gomb. A készülék jobb oldalán a hangerő szabályzó gomb, míg alatta fényképezőgépet aktiváló gomb található. A microSIM a baloldalra került, alulra pedig a szabványos microUSB csatlakozó.

Az előlapon a Gorilla Glass 2 által védett 4,3 hüvelykes kijelző található, melynek technológiája az S-LCD 2 névre hallgat. Felbontása 720 x 1280 pixel. Nem AMOLED, de azért elég szép képe van, és a 342pixel/inch sűrűség sem rossz. A képernyő felett egy 2 megapixeles előlapi kamera teljesít szolgálatot, és ide a hangszóró védőrácsa mögé került az értesítő LED is. Ez az egyetlen pontja a telefonnak, amibe ha nagyon akarok, akkor bele tudok kötni. Jól láthatóan műanyagból fröccsöntött rács mögül kivilágító LED visszahoz egy kicsit a 3-4 évvel ezelőtti HTC-k világából. Persze ez olyan apróság, mintha egy valakinek egy Ferrarival az lenne a legnagyobb gondja, hogy csomagtér-világítás burája nem a legjobb anyagból van. Szóval lépjünk is tovább.

 

 

A kijelző alatt vannak a fizikai gombok, melyek közül mindhárom kapacitív. Az elrendezésük a szokásos: vissza gomb, home gomb és kereső gomb, melyre a Bing ugrik elő.

A vékony hátlapon a 8 megapixeles kamera, és a vaku szerepét betöltő LED kapott helyet.

A kameráról el kell mondani, hogy igen szép képeket készít rossz fényviszonyok között is. A közvilágítási lámpák fényénél is értékelhető utcaképet tudtam vele megörökíteni.

Az egész készülék jól megtervezett, és szépen kivitelezett benyomást kelt. Az értesítési LED-en kívül a kezelőgombok magasságával nem voltam elégedett. Olyan alacsonyan ülnek a hangerő szabályozó, ki/bekapcsoló, és fényképező billentyűk, hogy szinte nem is lehet kitapintani őket.

 

 

Hardver

A szép tokozásba tett hardver sem okoz csalódást. Az 1,5GHz-es Dual-core Krait processzor szépen viszi a WP8-at. Természetesen minden van a telefonban aminek lennie kell. Kiemelném az LTE adatátvitelt, melynek elméleti maximum sebessége 50Mbps feltöltés esetén és 100Mbps letöltéskor. Szintén innovatív, hogy a GSP-en túl a GLONASS műholdak jelét is fogja, így a helymeghatározás pontosabb, és gyorsabb is. A telefonba NFC chip is került. Ennek a funkciónak hazánkban még kevés hasznát vesszük, de a jövőben ezen chip segítségével használhatjuk fizetéshez a telefonunkat, vagy beléptető rendszerek kártyái helyett elég lesz a telefon odaérinteni mondjuk a parkolóház sorompójához.

A 16GB belső memória napjainkban átlagosnak mondható ebben a kategóriában, ugyanakkor ennek bővítésére nincs lehetőség, szóval be kell osztani.

Üzemidő

Pozitív meglepetés volt az akkumulátor kapacitása. Bekapcsolt 3G+LTE hálózati kapcsolattal, illetve WLAN-nal is alig 50%-ig merült a telefon estére aktív használat mellett. Ha a nagyobb fogyasztású 3G/LTE párost kikapcsoljuk, akkor több napig elmegy egy töltéssel. Régen tapasztaltam ilyen jó akkumulátort az okostelefonos korszakban.

Van itt még valami, amivel a HTC szeretne a tömeg fölé emelkedni. Együttműködést kötött a Beats Audio nevű (nálunk kevésbé, de tőlünk nyugatra annál inkább ismert) céggel, és közösen fejlesztették ki a telefon hangrendszerét. Ez abban nyilvánul meg, hogy mikor bedugjuk a fülhallgatót, bekapcsolódik a 2,5 voltos erősítő, ami különösen szép és tiszta hangzást biztosít már a gyári fülhallgatóval is.

 

 

Vissza