Windows Phone 8X by HTC teszt – Egy igazi 8-as Windows Phone

Szutor Ferenc - 2013. február 19.

A VIP-Phone jóvoltából tiszteletét tette nálunk a HTC 8X, avagy a Windows phone 8X by HTC. A Windows Phone 8 egyik referenciamodelljeként híressé vált készülék mind külső megjelenés mind pedig minőség tekintetében hozza a tőle elvárt szintet, azonban a rajta futó Windows Phone 8-ban találtunk néhány súlyos hiányosságot.

Szoftver, avagy a Windows Phone 8

A WP8 számomra egy kis csalódást okozott. Tulajdonképpen alig nyújt több lehetőséget, mint a WP7.5. Persze nyilván az új appok majd egyre jobban kihasználják az új funkciókat, így egyre látványosabb dolgokra lesz képes a rendszer.

Azt azért le kell szögezni, hogy jelenleg nem érte el a WP  penetráció azt a szintet, hogy a fejlesztők igazán komolyan vegyék. A legtöbb alkalmazás amolyan "éppen hogy van" szinten működik. A leginkább zavaró, hogy a "push notificationok" átlagosan 10-15 percet késnek. Ez ott zavaró, hogy például a Skype és a Viber is úgy működik, hogyha valaki hívni próbál minket, arról 10 perccel később kapunk egy értesítést. Ekkor már nyilván nem tudjuk visszahívni az illetőt, mert valahol egészen máshol van. A másik nagy hiányosság (vagy inkább Mariana-árok méretű szakadék) a notification center hiánya. Tehát ha 10 perc múlva meg is kapjuk az értesítést, ha épp nem figyelünk oda rá, az adott alkalmazás pedig nincs kitűzve a nyitóképernyőre, akkor sohasem fogjuk megtudni, hogy pontosan ki és mit szeretett volna tőlünk. Nonszensz... Korábban a Microsoft beígérte a probléma orvoslását a 8-as verzióba, de végül az idő szűke miatt nem tudták beletenni. Talán majd valamelyik frissítéssel.

Alapvetően elmondhatjuk, hogy sajnos a WP8 lassabban fejlődik konkurenseinél, és ha nem tud új lendületet venni, akkor nehezen fogja tudni megszorongatni a Androidot ész iOS-t.

Nem is beszélve arról, hogy új belépők is vannak, hiszen telefont jelentett be az Ubuntu és a Firefox is. Márpedig ezek a rendszerek éppen azokat az embereket fogják először elcsábítani, akik könnyen váltanak más rendszerekre (például WP-re) és nem azokat akik évek óta iOS-es vagy Androidos telefont használnak.

 

 

Összegzés

Minden összevetve a HTX 8X napjaink talán legszebb telefonja, melynek tudása egyértelműen a felső kategóriába helyezi a készüléket. Gyenge pontja az operációs rendszere, de ha a Microsoft végre kikerül ebből a WP7.5, 7.8, 8 -as kelepcéből, és rá tud feküdni a WP8 fejlesztésére, talán utolérheti a konkurenseket.

 

Specifikáció Windows – Phone 8X by HTC

Méret, súly: 132,35 x 66,2 x 10,12 milliméter, 130 gramm

Processzor: Qualcomm MSM8960 SoC, Dual-core, 1,5GHz Krait CPU, Adreno 225 GPU

Memória: 1GB RAM, 16GB belső tárhely, mely nem bővíthető

Operációs rendszer: Windows Phone 8

Kamera: elöl 2 megapixeles BSI, 1080p videocsevegés, hátul 8 megapixeles BSI, LED vaku, autofókusz

Kijelző: 4,3 hüvelykes, 1280 x 720 pixel felbontású Super LCD 2 kapacitív érintőképernyő

Csatlakozás: négysávos GSM és UMTS modul, Bluetooth (3.1), Wi-Fi (a/b/g/n, 2,4GHz és 5GHz), GPS (+GLONASS), NFC, microUSB 2.0

Akkumulátor: 1800mAh Li-ion

Egyéb, extrák: Gorilla Glass 2, audioerősítő, HTC szoftverek(Vaku, Fotó korrekció, Csatlakozástelepítő, HTC, Konverter), digitális iránytű, több színvariáció (fekete, lila, piros, sárga)

 

 

Vissza