Nokia Lumia 620 teszt

Vermes Boldizsár - 2013. június 18.

Górcső alá vettük a Nokia Lumia 620 készüléket. Emberünk kétes érzelmekkel állt hozzá a készülékhez, egyrészt nyitott volt a Windows Phone operációs rendszer felé, melyből a 8-as változattal rendelkezik a telefon, másrészt tartott is tőle. Kíváncsi volt a Nokia Lumia sorozatára elsősorban a korábbi készülékek dizájnja miatt, a 620 viszont kilóg ebből a sorból. A teszt végeredménye, hogy megállapítást nyert, a Lumia 620 egy jó telefon, a Nokia jó telefongyártó, a Windows Phone 8 pedig egy nagy lehetőség előtt álló operációs rendszer.

Bevezető

A Nokia Windows Phone rendszer melletti elköteleződésének újabb fejezete az operációs rendszer újabb verziójának megjelenése. A Windows Phone 8 minimális rendszerkövetelménye legalább kétmagos processzort kíván, így lecsökkentve a lehetőségét ilyen rendszerrel belépő szintű telefonok piacra dobásának. Ennek ellenére a Nokia megalkotta a Lumia 620 készülékét, mely nevéből adódóan a Lumia sorozatot erősíti, illetve egészíti ki alulról, megpróbálva minél szélesebb körben elérhetővé tenni a Windows alapú telefonokat. Manapság egyre többet vagyunk hajlandóak, illetve kénytelenek beruházni egy-egy készülékre, betudható ez annak, hogy már nem csak telefonálásra, hanem fényképezésre, zenehallgatásra, játékra, irodai ügyek intézésére is ugyanezt az eszközt kívánjuk használni. Ennek megfelelően a Lumia 620 jelenleg valamivel 60 ezer forint alatt a miénk lehet, ami igazán kedvező ár egy WP8-as telefonért.

 

Specifikáció

A baráti ár mellé viszont egy korrekt készüléket kapunk. Bár a Lumia vonalat megjelenésében legfeljebb a cserélhető hátlapok egyes színárnyalataiban őrzi, tulajdonságaiban méltó tagja a termékcsoportnak, természetesen nem elfelejtve, hogy annak alsó szegmensébe tartozik.

Erejét tekintve egy Qualcomm Snapdragon S4, mindkét magját 1 GHz-en használó processzorral, 512 MB RAM-mal, Adreno 305 grafikus chippel felruházott eszközzel van dolgunk. Ezekhez egy 1300 mAh-s akkumulátor tartozik. Félelmeink egyértelműen a RAM méretével, illetve az üzemidővel kapcsolatban lehetnek, de a gyakorlat minderre rácáfol.

Tovább haladva a 115,4×61,1×11 milliméteres mérettel rendelkező készülék belsejének ismertető körutazásán, megemlítendő a 8 GB belső tárhely, melyet az akkumulátor eltávolítása nélkül hozzáférhető microSD slot egészít ki. Ha már micro, SIM kártyából is ez a méret szükséges, de ez egyre elterjedtebb, így nem okoz meglepetést. A kijelző szintén az alacsony árfekvés miatt 3,8 hüvelyk átmérővel csupán 480×800 pixel felbontású, kapacitív TFT érintőkijelző. Nem GorillaGlass védi, cserébe viszont az alkalmazott ClearBlack technológia sokat segít a képminőségén.

A telefon kifelé igen változatos és jó teljesítménnyel kommunikál. 21 Mbps sebességű HSDPA, 3.0-s Bluetooth, 802.11a/b/g/n szabványokat támogató WiFi, mely 2,4 és 5 GHz-en is működik, továbbá DLNA, NFC, GPS és hotspot funkció is megtalálható az eszköz tárházában.

Hátulra egy 5 megapixeles kamera került, mely autofókuszos, és egy ledes villanófény segíti a munkáját, elöl egy VGA felbontású másodlagos kamera áll szolgálatban.

Külső, tartozékok

Ahogy említettem, a Lumia 620 nem kapta meg az amúgy igen jól eltalált Lumia termékvonalra jellemző unibody készülékházat. A cserélhető hátlap minden irányból lekerekített, gumi hatású, közepesen vastag műanyag, mely egészen a kijelzőig rámászik a készülékvázra, így egy kis peremet képez a kijelző körül. Pozitívum különben mind az eszköz mérete, a hátlap anyaga és kialakítása, hiszen mind azt eredményezik, hogy jó kézbe venni, kézben tartani. A hátlappal együtt egyébként a 3,5 mm-es jack aljzat is lejön, ennek állítólag a törések megelőzése az oka, valamint, ha a csatlakozó sérül, a hátlappal az is cserélhető. A csomagolásban egyébiránt nincs egyetlen további hátlap sem, a készülék mellett csak microUSB kábelt, töltőfejet, fülhallgatónak csúfolt valamit és egy kevés papírt találtunk.

 

 

A készülék bal oldalán semmi, alján a microUSB csatlakozó, tetején a már említett jack található. A legmozgalmasabb a jobb oldal, itt lefelé szépen sorban a hangerőszabályzó gombjai, a kijelző/készülék kikapcsoló gombja, valamint a WP8 rendszer által is elvárt kamera gombja található. A készülék közepén elhelyezett kikapcsoló gomb sok bosszúságot okozott, de minden bizonnyal hozzá lehet szokni.

A képernyő alján három érintőgomb található (vissza, menü és keresés), melyek igen csekély funkcionalitással bírnak. A keresés konkrétan csak a Bing keresőt tudja elővarázsolni, mely segítségével az interneten kereshetünk, tehát az alkalmazásokon (pl. névjegyzék) vagy a telefonon belüli kereséssel nincs kombinálva. A vissza gomb hosszan nyomva tartásával a korábban futó alkalmazások listáját varázsolhatjuk elő.

A teszt a következő oldalon folytatódik.

Vissza