Használt mobilokból épül robot a VOLT-on

Kütyü Magazin - 2013. július 5.

A Magyar Telekom a "hello holnap!" kezdeményezés részeként épül meg a VOLT robot. Az építményt használt mobilokból képzőművészek építik, és mintegy másfélezer készülékből áll majd össze.

A környezetvédelem fontosságára hivatott ráirányítani a figyelmet a Telekom VOLT robot, amelyet hazai képzőművészek építenek Sopronban a VOLT ART ROBOT Műhelyben. A legnagyobb hazai távközlési vállalat legújabb, fenntarthatóságot népszerűsítő hello holnap! kezdeményezése keretében arra buzdította a fesztiválozókat, hogy a rendezvényre vigyék magukkal az otthon elfekvő, régi mobilokat és tartozékokat, amelyeket aztán új értéket nyerhetnek az újrahasznosítás folyamán. Nem mellesleg megszabadulnak veszélyes hulladéknak minősülő részeiktől, amelyek ezután nem terhelik a környezetet (ezeket külön konténerben gyűjtik).

 

 

A felhasználók begyűjtött mobiljaiból a VOLT-on egy másfélezer készüléket magába foglaló robot-óriás épül, amely amellett, hogy a fenntarthatóság üzenetét hordozza, művészi értéket is képvisel. A robot ugyanis ismert hazai képzőművészek tervei alapján, az ő közreműködésükkel készül. 

A recycling és upcycling műfaj legfiatalabb művészgenerációja alkotja meg a VOLT ART ROBOT Műhelyben a  régi mobilok felhasználásával készülő robotszobrot. A játékosságáról könnyen felismerhető Szabó Ottó, Brückner János, Tóth Márton Emil és Bátory Péter alkotta „Nem mi voltunk! Crew” számos más projektje is a gyermekkor felnőttek által infantilizált világához kötődik: 2010-ben Chemnitzben egy osztálytermet rendeztek be összefirkált és a padlóba süllyedő tankönyvekkel, 2011-ben A Fiatal Képzőművészek Stúdiójában rendezték meg „Szülői Értekezlet” című installációs élménykiállításukat.  

 

 

Szabó Ottóról, a frissen megjelent Flash Art kortárs művészeti magazinban a „Fiatalok és feltörekvők TOP 6” –ban is olvashatunk. A VOLT ART ROBOT Műhelyben szintén robotokon dolgozó, már ismert és elismert művészek közül saját alkotásaik elkészítésén túl ef. Zámbó István és Wahorn András is besegít a fiataloknak a megarobot létrehozásába. Soós Nóra - Győri Márton festőművészek különböző méretű vászonképeket készítenek, amelyekből végül egy robot áll össze. Magyarósi Éva éléskamraként használható robotszekrényt épít, Sinkovics EdE szintén az újrahasznosítás jegyében használt anyagokból állít emléket a kedvenc hőseinek.

A robot- alkotásokat a Telekom a VOLT-tal közösen ősszel jótékonysági aukcióra bocsátja.

 

 

Vissza