Bemutatkozott a Nokia Lumia 1020

Farkas Norman - 2013. július 12.

A finn gyártó tegnap hivatalosan is lerántotta a leplet fotózásra kiélezett csúcsmobiljáról, mely a Lumia 1020 nevet kapta. A New York-i eseményen bemutatott készülék 41 megapixeles, optikai képstabilizátorral felvértezett PureView kamerával rendelkezik, így kompromisszummentes megoldást jelenthet azok számára, akik előszeretettel használják okostelefonjukat az emlékezetes pillanatok megörökítésére.

Tegnap eljött a várt pillanat, s bemutatkozott a Nokia régóta pletykák kereszttüzében álló üdvöskéje, a Lumia 1020. A Windows Phone 8 rendszerű készülékről rengeteg kiszivárgott infó járta be a világot a hivatalos bejelentés előtt, így szinte alig hangzott el újdonság a New York-i eseményen.

Kamera

A várakozásoknak megfelelően egy 41 megapixeles érzékelővel, optikai képstabilizátorral és hat lencsés Carl Zeiss optikával ellátott, második generációs PureView kamera került a készülék hátlapjára, melyet LED és xenon villanó segít gyenge fényviszonyok között. Hála a hatalmas felbontásnak, a Lumia 1020-szal is lehetőség van veszteségmentes zoomolásra, ami nagyon jó hír a fotózás megszállottjai számára.

A Nokia egy sor okossággal is készült, hogy kiaknázhassuk a kiemelkedő képességekkel megáldott kamerában rejlő lehetőségeket; a Nokia Pro Camera alkalmazás segít a lehető legegyszerűbben profi képeket készíteni, melyeket aztán kedvünkre szerkeszthetünk, majd oszthatunk meg ismerőseinkkel. A Dual Capture funkció révén egyszerre készíthetünk egy 5 és egy 38 megapixeles fotót, előbbi a gyors megosztáshoz ideális, utóbbit pedig ízlésünknek megfelelően babrálhatjuk. A Nokia Rich Recording alkalmazásnak videózáskor vesszük hasznát, ugyanis remek audio élményt biztosít a felvételekhez, így akár egy zajos koncertet is jó minőségben örökíthetünk meg a segítségével.

 

 

Természetesen előlapi kamera is került a gépezetbe, egy 1,2 megapixeles egységet hívhatunk segítségül videocsevegéseinkhez.

A további professzionális funkciókhoz való hozzáférés, valamint az akkumulátor élettartamának növelése érdekében a Nokia bemutatta a Nokia Camera Grip-et. Ez a kiegészítő általában csak önálló kamerákhoz jár, csak úgy, mint a Nokia Lumia 1020 készülékbe épített Xenon vaku és mechanikus zár. A Nokia Camera Grip fotós állványra is felszerelhető és előreláthatóan még ebben a hónapban kapható lesz. Becsült kiskereskedelmi ára 79 dollár.

Külső és hardver

A 130,4 x 74,1 x 10,4 milliméteres és 158 grammos kameramobil se nem túl nagy, se nem túl nehéz, külső megjelenése pedig tökéletesen illeszkedik a Lumia termékvonalhoz (lásd a fotókat). Az előlapon egy 4,5 hüvelykes, 1280 x 768 pixel felbontású PureMotion HD+ AMOLED érintőképernyő terül el, melyet Gorilla Glass 3 üveg véd a külső behatásoktól és a piszoktól. A 334ppi pixelsűrűségű, hatalmas betekintési szöggel bíró panel élénk színeiről a Lumia Color technológia gondoskodik.

A Lumia 1020 működéséért egy kétmagos, 1,5GHz-es Snapdragon S4 processzor felel, amit 2GB RAM és 32GB belső tárhely egészít ki. Rossz hír, hogy utóbbi nem bővíthető memóriakártyával, ezt a hátrányt a SkyDrive 7GB-os felhője enyhíti.

Van WiFi (a/b/g/n), NFC, Bluetooth (4.0) és GPS modul, illetve LTE modem is a microSIM-mel használható készülékben, az energiaellátását pedig egy 2000mAh kapacitású, cserélhető akkumulátor biztosítja, ami a gyártó adatai szerint 3G esetén 13, 2G hálózaton pedig 19 órányi beszélgetést tesz lehetővé egy feltöltéssel.

Camera Grip

 

Szoftver

A telefon a Windows Phone 8 rendszer köré épül, s ennek nem csak előnyei, hanem hátrányai is akadnak. Érdemes viszont megemlíteni, hogy a Nokia nem csak fotózáshoz ideális okosságokat pakolt a Lumia 1020 fedélzetére, hanem szinte minden eddigi WP8-as fejlesztését elérhetővé tette számára, így például a HERE Maps-re bízhatjuk a navigációt, mely egy igen színvonalas szoftver.

Elérhetőség

A Nokia Lumia 1020 elsőként az amerikai AT&T szolgáltatónál lesz kapható, július 26-tól. A telefon ára két évre szóló hűségnyilatkozattal 299 dollár lesz.

Az újdonság várhatóan a harmadik negyedévben lesz elérhető Kínában és a főbb európai piacokon, színét tekintve fehér, fekete, valamint citromsárga kivitelben.

A Lumia 1020-ról szóló sajtóközleményt a következő oldalon találod.

 

Vissza