Integrált ujjlenyomat-olvasóról árulkodik az iOS 7 negyedik bétája

Farkas Norman - 2013. július 30.

Tegnap kiadta az Apple az iOS 7 negyedik béta verzióját a fejlesztők számára. Az új rendszer tartalmaz egy mappát, aminek tartalma egyértelműen arra utal, hogy az iPhone 5S, az olcsó iPhone vagy a következő generációs iPad integrált ujjlenyomat olvasóval rendelkezik.

Úgy fest, hogy valamelyik közeljövőben debütáló iKütyü biometrikus szenzorral a fedélzetén hódít majd. Erre utal ugyanis az iOS 7 negyedik bétája, mely tartalmaz egy BiometricKitUI mappát, ami különböző eszközöket rejt egy beépített ujjlenyomat-olvasó használatához.

A mappa tartalma alapján a szenzor közvetlenül a Home gomb alatt található, így a felhasználónak csupán annyit kell tennie készüléke biztonságos feloldásához, hogy itt elhúzza az ujját jobbra vagy balra. A megoldással nem csak a képernyő feloldása, hanem az NFC általi mobil fizetések is biztonságosabbá tehetők.

Egyelőre rejtély, hogy az Apple az iPhone 5S-ben, az olcsó iPhone-ban (iPhone 5C? ), vagy a következő generációs iPad tabletben kívánja bevetni az újdonságot.

 

 

Az ujjlenyomat-olvasó mobilokban való használata egyébként nem annyira újkeletű dolog, mint azt első hallásra hinnénk. A Motorola például már 2011-ben előrukkolt egy integrált ujjlenyomat olvasóval felvértezett, Android rendszerű okostelefonnal az Atrix 4G „személyében”. A már a Google tulajdonát képező gyártó üdvöskéje anno nem teremtett kultuszt a kivételes biztonságot ígérő felszereltségével. Persze ettől még elképzelhető, hogy az Apple hasonló termékei láttán több vállalat is biometrikus szenzort fog építeni eszközeibe, s elözönlik a piacot az ujjlenyomat-olvasós kütyük.

 

 

 

[Forrás: IntoMobile]

Vissza