Samsung Xpress SL-C460W nyomtató teszt – NFC a fedélzeten

Farkas Norman - 2013. november 5.

Górcső alá vettük a Samsung új multifunkciós készülékét, hogy megtudjuk, miért is olyan jó dolog, ha egy nyomtató NFC modullal is fel van vértezve.

Bevezető

A dél-koreai óriás augusztusban dobta piacra vadonatúj, NFC (Near Field Communication) modullal felszerelt színes lézernyomtató sorozatát, melynek multifunkciós tagja, a C460W járt nálunk. A készülék nem minden mobil eszközzel kompatibilis, ezért egy Galaxy S4-et is kaptunk mellé, hogy biztosan kipróbálhassuk a vadonatúj NFC-n keresztüli nyomtatást. Ennek már csak azért is örültünk, mert erre a funkcióra szerettük volna kihegyezni a tesztünket.

Ha szeretnél áttekintés céljából olvasni a Samsung NFC-s lézernyomtatóinak főbb tulajdonságairól és szolgáltatásiról, ajánljuk figyelmedbe ezt az anyagot.

Miért praktikus az NFC jelenléte?

Az NFC egy nagyon hasznos dolog, elég csak a PayPass bankkártyákra gondolni, melyek nagymértékben leegyszerűsítették a fizetést, hiszen nem kell átnyújtani a kártyát az eladónak, csak szimplán odaérinteni azt a terminálhoz, s ha a megadott limit alatti összegért vásároltunk, még PIN kódot sem kell megadnunk, azaz egyetlen érintéssel fizethetünk. A technológia már az új okostelefonokban is jelen van, esetükben a fizetés mellett (így kiválták a fent említett bakkártyákat) tartalmak megosztására és NFC-vel szerelt kiegészítők egyszerű párosítására használható. A Samsung gondolt egyet, s elhatározta, hogy a technológia előnyeit a nyomtatók frontján is elérhetővé teszi, így született meg tesztünk alanya, az Xpress SL-C460W multifunkciós készülék, mely nincs egyedül, hiszen immár összesen 8 tagot számlál a sorozat.

 

 

A Samsung NFC-s nyomtatói számos okostelefonnal hajlandóak együttműködni, ehhez csupán a Samsung Mobile Print alkalmazás telepítésére van szükség. Ezután gyerekjáték az eszközök párosítása, amit rögtön követhet a nyomtatás – legyen szó akár a készüléken, a Google Drive-on, vagy a Facebookon tárolt fotókról és dokumentumokról, illetve weboldalakról – és a szkennelés, ami során közvetlenül a készülékre is menthetők a beolvasott lapok.

Hogyan használjuk?

Az NFC-ben rejlő lehetőségek kiaknázása roppant egyszerű, igazából pontosan az könnyű használhatóságban rejlik a technológia legnagyobb előnye. Nincs más dolgunk a munka megkezdéséhez, mint a nyomtató tetejére, az NFC matrica közelébe tenni a bekapcsolt NFC modullal szerelt telefonunkat. Ekkor automatikusan a fent említett Samsung Mobile Print alkalmazás telepítéséhez ugrik a mobilunk (ha ár telepítettük, akkor pedig szimplán elindul az app), aminek befejeztével rögtön választhatunk, hogy nyomtatni, szkennelni vagy faxolni szeretnénk. Az alkalmazásból vezérelhetjük, hogy pontosan honnan (magáról a telefonról, Google Drive-ról stb.) és mit (PDF, MS Office dokumentum, kép) szeretnénk nyomtatni, beállíthatjuk a papírméretet, a másolatok számát, a színmódot stb. és már indulhat is a móka.

 

 

Jó hír, hogy az alkalmazáson belül folyamatosan kapunk segítséget egyfajta súgó képében, így biztosra vehetjük, hogy sikerrel járunk. Lapolvasás esetén megadhatjuk, hogy a szkennelt lap közvetlenül a telefonunkra vagy tabletünkre érkezzen, de persze van lehetőség pendrive-ra és számítógépre is menteni az anyagot.

Az Xpress SL-C460W egyéb jellemzői

A készülék viszonylag kompakt és könnyű (14kg), külső megjelenése barátságos és egy egyben dekoratív – jól mutat az irodában. Sok gomb került a gépre, melyek funkciója egyértelmű, nem sokat kell silabizálni, hogy melyik mire való. Egy viszonylag kicsi monochrom kijelzőn látjuk, épp mi történik. Ez a panel ugyan nem olyan nagy durranás, mint az érintés érzékeny színes társai, a célnak tökéletesen megfelel.

 

 

Kapcsolódásra nemcsak NFC és WiFi Direct révén, hanem USB 2.0, illetve Ethernet (10/100) által is képes. A Windows XP, Windows 8 és Mac OS X 10.4 mellett a Linux alapú gépekkel is hajlandó együttműködni – s persze az androidos okostelefonok, táblagépek is támogatottak.

Annak ellenére, hogy egy kis- és középvállalatoknak szánt masináról van szó, papíradagolója mindössze 150 lap tárolására alkalmas és hiányzik a repertoárból a automata duplex üzemmód, azaz a kétoldalas nyomtatás, amellyel temérdek papírt spórolhatnánk meg.

Ami a nyomtatási sebességet illeti, 18 fekete-fehér, illetve 4 színes oldallal birkózik meg a készülék egy perc alatt. Ez alapvetően jó teljesítmény, de a színes lézernyomtatók körében messze elmarad az élmezőnytől. A legmagasabb felbontás 2400 x 600 DPI, a nyomtatási minőség pedig kiváló: a négy toner tiszta és élethű képeket varázsol a lapokra.

 

 

A nyomtatásra, lapolvasásra és fénymásolásra egyaránt alkalmas eszköz szerencsére nem dolgozik túl hangosan (46 dB-es zajszint) és az energiával is csínján bánik. Készenléti üzemmódban 2,4 Wattot fogyaszt, munka közben pedig 600-at. Az Easy Eco Driverrel segítségével beállíthatásokat tehetünk a nyomtatási minőségre, toner- és színhasználatra vonatkozóan, sőt az anyagok előnézetére is van lehetőségünk, a Result Simulator pedig kiszámolja, hogy mekkora biológiai lábnyom hátrahagyásával jár a nyomtatás. Apróság, de zavaró lehet, hogy a gép alapbeállítás szerint időnként automatikus nyomtatási jelentéseket készít egy A4-es lapra. Ennek kikapcsolásával ugyancsak sok papírt spórolhatnánk meg.

A lapolvasás gyorsan megy, egy 10 x 15-ös fotót 8, egy szöveges dokumentumot 15 másodperc alatt olvas be az eszköz. A fénymásolás is gördülékenyen megy: egy fekete-fehér oldallal 13, egy színessel pedig 34 másodperc alatt birkózik meg a kis Samsung. A színes anyagok másolása esetén az eredetitől némileg elütnek a másolatok, a készüléknek jobban fekszik a szövegek sokszorosítására.

Összegzés

A Samsung multifunkciós nyomtatója jó választás lehet azok számára, akiknek a kényelem és a praktikum kiemelt szerepet kaptak az életében. Az NFC modul és a Samsung Mobile Print alkalmazás jóvoltából gyerekjáték a készülék párosítása mobil eszközünkkel, ezután pedig azonnal kezdődhet a nyomtatás vagy lapolvasás. A készülék tehát újításból ötös, de ha nem csak innovatív oldalát nézzük, csalódottak lehetünk az automata kétoldalas nyomtatás funkció hiánya miatt, ami egy ilyen profi és nem is túl olcsó (ára cirka bruttó 80-85 ezer forint) gépnél több, mint meglepő.

 

 

Vissza