Viselhető technológiai újdonságok az Inteltől

Kütyü Magazin - 2014. január 8.

A Las Vegasban megrendezett CES szakkiállítás során az Intel Corporation több olyan terméket és kezdeményezést is bemutatott, amely a viselhető eszközök innovációját hivatott felgyorsítani. 

Intel Edison – Az intelligens tárgyak kora

Az Intel Edison egy olyan új Quark technológiára épülő SD kártya méretű számítógép, amely vezeték nélküli képességgel is rendelkezik. A készülékekbe integrálható, általános célra tervezett számítástechnikai platform kiválóan alkalmas arra, hogy feltalálók, vállalkozók és fogyasztási cikkek tervezőinek innovációs és termékfejlesztési tevékenységét támogassa.

Az Intel Edison 22nm-es Intel Quark technológiára épül, és az ultra kis méretű és alacsony energiafelhasználású, az ’Internet of Things’ (az internet által összekapcsolt tárgyak) típusú modern eszközök, az intelligens fogyasztási cikkek és a viselhető számítástechnikai eszközök létrehozásához használható fel. A termék egy Intel processzorból és egy mikrovezérlő magból áll. A programozható mikrovezérlő segít az I/O-k és egyéb alapfunkciók kezelésében, míg az x86-tal kompatibilis processzor mag Linux támogatást biztosít, és lehetővé teszi több operációs rendszer futtatását is az igényes és magas szintű felhasználói alkalmazások használatához. A kis méretű szerkezet Wi-Fi és Bluetooth LE csatlakozással, valamint LPDDR2 és NAND flash memóriával, valamint egy sor rugalmas és bővíthető I/O lehetőséggel rendelkezik.

 

 

Az Intel Edison az Intel által kínált technológia-fejlesztés egyszerűségét Linux és nyílt forráskódú közösségi szoftvereszközök támogatásával kombinálja. A termék kompatibilis a fejlesztői közösség által használt fejlesztői eszközökkel, így például az Arduino Integrált Fejlesztői Környezettel.

Az Intel Edison technológia bemutatása

A Rest Devices, azaz az innovatív Mimo Baby termékcsalád gyártója mutatta be, hogy a vállalat miként alkalmazza az Intel Edisont termékei méretének és az azokkal kapcsolatos költségek csökkentéséhez, miközben további funkciókat biztosít hozzájuk.

Az Intel Edison használatával a Rest Devices képes volt belesűríteni az összes számítástechnikai eszközt egy gyerek rugdalózóba, és kiküszöbölni, hogy külső vevőberendezésre legyen szükség. A vállalat kevesebb mint felére csökkentette az intelligens cumisüveg-melegítő termékének méretét is.

 

 

Az Intel Edisont támogató Autodesk bejelentette, hogy a vállalat az Intel Edison mechanikus/elektromos könyvtárait fogja használni az 123D áramkörökhöz, amely része az Autodesk 123D alkalmazás csomagjának. Az 123D egy olyan segédeszköz csomag, amely egyszerűbbé és hatékonyabbá teszi a tervezést, a 3D nyomtatást és a technológiai projekteket a vállalatok és a fejlesztők számára egyaránt.

A Rest Devices által gyártott intelligens cumisüveg-melegítő jól példázza azt, hogy mekkora segítséget jelent az Intel Edison az Autodesk 123D segédeszköz csomagjával együtt a feltalálók, a vállalkozók és a fogyasztási cikkeket tervezők számára a termékekkel kapcsolatos elképzeléseik megvalósításában.

Az Intel Smart fülhallgatók referencia tervei

Az Intel referencia terveket dolgozott ki olyan intelligens fülhallgatókhoz, amelyek biometrikus és fitness információkat szolgáltatnak. A termék a fitness szerelmeseit célozza meg, mivel egyedülálló módon beépíthető azokba a kiegészítőkbe, amelyeket nagyon sokat amúgy is használnak sportolás közben – azaz a sztereo fülhallgatókba.

Az Intel intelligens fülhallgatói sztereo hangzást kínálnak, valamint figyelemmel kísérik a szívritmust és a pulzust, miközben a felhasználó telefonján lévő alkalmazások rögzítik a lefutott távolságot és az elégetett kalóriák számát. A termékben megtalálható az Intel által kifejlesztett azon szoftver is, amely lehetővé teszi a felhasználók számára az edzések pontos megtervezését, továbbá személyi edzőként is funkcionál, amely automatikusan kiválasztja a célszemély pulzusához illő zenét.

Az Intel intelligens fülhallgatói a Valencell Inc. nevű vállalattal, azaz a PerformTek Precision Biometrics gyártójával együttműködésben kifejlesztett technológiát használják. A szenzor technológia segít a valós idejű biometrikus adatok folyamatos, nagy pontosságú és következetes mérésénél, valamint felhasználja ezeket az adatokat ahhoz, hogy az emberek számára hasznos fitness kiértékeléseket adjon.

A fülhallgatóba épített biometrikus és fitness funkciók által kínált kényelem mellett az Intel úgy tervezte meg a terméket, hogy ne legyen szükség akkumulátorra vagy egyéb áramforrásra a termék feltöltéséhez, mivel az közvetlenül az audio mikrofon csatlakozóból nyeri az energiát.

Az Intel Smart headset referencia tervei

Az Intel referencia terveket dolgozott ki egy olyan intelligens, kihangosítható headsethez, amely folyamatosan rendelkezésre áll, s amelyet egybe lehet építeni más, virtuális személyi asszisztens technológiákkal is.

A teljesen integrált számítástechnikai rendszer egy Bluetooth-os fülhallgatóba került, amihez akkumulátor, egy hangszóró és az Intel által kifejlesztett firmware-rel és szoftverrel működő mikrofon tartozik. Egész napra megfelelő töltöttséget biztosít, és úgy lett kialakítva, hogy egész napos viselése se legyen kényelmetlen.

Az Intel intelligens headset referencia terveihez a Sensory Inc. alacsony energiafelhasználású, mindig aktív hangfelismerő technológiáját használták fel.  

A CES technológiai bemutatón a következő funkciókat lehetett kipróbálni:

· One shot – Ez a funkció lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy megállás nélkül folyamatosan beszéljen, amikor arra kerül sor. Például, a felhasználó feltehet egy kérdést, és ezzel egy ütemben a választ is megkapja, tehát nem kell arra várnia, hogy a személyi asszisztens reagáljon a kezdeti tudakozódásra.

· Barge-in – Ez a funkció lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy úgy hallgattassa el a személyi asszisztenst, hogy kétszer megkopogtatja az intelligens headsetet, illetve egy ehhez beállított kifejezést használ.

· Polite notification – A beépített érzékelők segítségével ez a funkció nyomon követi a felhasználó aktuális helyzetét, és képes eldönteni, hogy melyik a legalkalmasabb időpont ahhoz, hogy információt szolgáltasson anélkül, hogy megszakítana bármilyen interakciót.

Az Intel Smart vezeték nélküli töltőedény referencia tervei

Az Intel referencia terveket dolgozott ki egy intelligens vezeték nélkül töltőedényhez. A referencia tervek az Intel intelligens headsetjének kiegészítői, lehetővé téve a még kényelmesebb töltést. Egyszerűen csak dobjuk bele az intelligens headsetet az intelligens töltőedénybe, az pedig elkezdi tölteni.

 

 

Az állvánnyal is rendelkező intelligens vezeték nélküli töltőedény körülbelül 25 cm átmérőjű. A referencia modell képes több eszközt is egyszerre, mindenféle kötelező rend és szabály nélkül tölteni. Ez a mágneses rezonancia technológia legfontosabb előnye, amely az A4WP (szabványosított vezeték nélküli töltés) iparági specifikáció alapjául is szolgál.

Az Intel azért fejleszti a vezeték nélküli töltési technológiákat, hogy „a vezetékek kiiktatásával” tegye még kényelmesebbé egy sor olyan mobil eszköz használatát (pl. headsetek, telefonok, táblagépek, Ultrabookok és 2 in 1 eszközök), amelyek az Intel által is aktívan fejlesztett A4WP iparági specifikáción alapulnak. 

Együttműködés a viselhető technológiák fejlesztésénél

Az Intel, a Barneys New York, az Amerikai Divattervezők Tanácsa és az Opening Ceremony stratégiai együttműködését folytat az intelligens viselhető technológiák kutatása és piacra dobása, valamint a divat- és a technológiai iparágak közti párbeszéd és együttműködés ösztönzése céljából. 

Az együttműködés részeként az Intel és az Opening Ceremony közös lépéseket tesz az Intel technológiájára épülő és az Opening Ceremony dizájn elképzelései alapján készülő intelligens karkötő koncepciójának megtervezésére és kifejlesztésére. A luxuscikkekkel foglalkozó kiskereskedelmi vállalat, a Barneys New York fogja árulni boltjaiban az Opening Ceremony okos karkötőket.

 

 

A két iparág együttműködésnek fokozása érdekében az Intel az Amerikai Divattervezők Tanácsával együtt hoz létre egy olyan közösséget, amelyben technológiai fejlesztők és divattervezők hálózatba kapcsolódva egyeztetik, csiszolják, és osztják meg ötleteiket a viselhető technológiákkal kapcsolatosan. A közös munka több mint 400, ADT tagsággal rendelkező vezető divattervezőt fog összekötni hardver- és szoftverfejlesztők széles közösségével.

Az Intel „Tegyük hordhatóvá” felhívása

Azon elképzelésen alapulva, hogy a legjobb ötletek közül sokat ma már divattervezők, vállalkozók és egyéni feltalálók visznekk piacra, az Intel bejelentette „Tegyük hordhatóvá” felhívását az Intel technológiáját használó innovációk életre segítése céljából.

Ez a törekvés a legokosabb és legkreatívabb elméket szólítja meg világszerte annak érdekében, hogy azok figyelmet szenteljenek a hordható eszközök elterjedését, valamint a mindenütt jelen lévő számítástechnikai (ubicomp) rendszereket befolyásoló tényezőkre, így például az értelmes felhasználásra, az esztétikára, az akkumulátor élettartamára, a biztonságra és az adatkezelésre.

A felhívás több mint 1,3 millió dolláros pénzjutalmat ajánl fel a nyerteseknek, és össze is hozza a versengőket az iparág meghatározó szereplőivel annak érdekében, hogy segítse ötleteik megvalósítását.

 

Vissza