Itt az új NVIDIA Tegra K1 chipset

Farkas Norman - 2014. január 6.

A CES 2014-en mutatkozott be az NVIDIA új mobilprocesszora, amely 32 és 64 bites változatban is elérhető lesz. A Tegra K1 névre keresztelt chip minden eddiginél erősebb teljesítménnyel kecsegtet, miközben szerény energiafogyasztással is büszkélkedhet.

Az NVIDIA a nagyközönség elé tárta új mobilprocesszorát, a 32 és 64 bites verzióban is megjelenő Tegra K1-et. A Consumer Electronics Show során bemutatott chipset legnagyobb érdekessége a benne rejtőző, 192 magos Kepler architektúrával készülő grafikus gyorsítóban rejlik, ami OpenGL 4.4, DirectX 11 és Unreal Engine 4 támogatással rendelkezik, így kielégíti a mobil játékosok legmerészebb igényeit is.

Míg a 32 bites Tegra K1 szíve négy plusz egy, 2,3GHz órajelen pörgő magból épül fel, addig a 64 bites változatban két 2,5GHz-es Denver mag teljesít szolgálatot.

Jó hír, hogy az NVIDIA nem felejtett el figyelni az energiatakarékosságra, aminek eredménye, hogy elképesztő számítási és grafikus teljesítménye ellenére a Tegra K1 csínján bánik az energiával, azaz hosszú akkumulátor üzemidőt várhatunk a vele meghajtott készülékektől. Üröm az örömben, hogy a gyártó nem integrált LTE modemet a K1-be, ezt egy külön chip beépítésével lehet pótolni. Vajon ez a kis hiányosság mennyiben befolyásolja azt, hogy az NVIDIA fel tud-e zárkózni riválisához, a Qualcommhoz?

 

 

 

[Forrás: Engadget]

Vissza