A Telekom továbbfejlesztette mobilhálózatát – itt az LTE-Advanced

MTI Sajtóadatbank - 2014. április 29.

A Magyar Telekom az Ericssonnal közösen, Magyarországon elsőként mutatta be a negyedik generációs mobiltelefon hálózati technológia (4G/LTE) továbbfejlesztett változatának (LTE-Advanced) teljesítményét és a használatában rejlő lehetőségeket.

A Magyar Telekom bemutatta új, LTE-Advanced technológiáját, amely 4G mobilhálózatának továbbfejlesztett változata. Az új megoldással jelentősen növelhető az LTE-hálózat kapacitása, így például a fesztiválokon nagy tömegek egyszerre használhatják a gyors internetet, és sokkal jobb minőségű képeket, videókat oszthatnak meg segítségével. 

A bemutatón közölték, a frekvenciafeltételek teljesülése esetén Magyarország lehet a világon a harmadik Dél-Korea és az Egyesült Királyság után, ahol kereskedelmi használatba kerülhet a negyedik generációs mobil hálózati technológia következő fokozata. 

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója elmondta, hogy a  4G/LTE mobilszélessáv és annak most bemutatott következő állomása a digitális fejlődés egyik kulcstényezője Európában és Magyarországon is. Négy évvel ezelőtt a Telekom és az Ericsson szakemberei szintén Magyarországon, elsőként tesztelték a negyedik generációs 4G/LTE mobil technológiát, amelyet kereskedelmi szolgáltatásként a Telekom 2012 januárjától tett elérhetővé ügyfelei számára. A 4G ma már a lakosság közel 45 százaléka számára elérhető és a Telekom a tervek szerint 2015-re 80 százalékosra emeli az országos kültéri lefedettséget. Manapság egyre szélesebb körben terjednek azok az okostelefonok, videókamerák és fényképezőgépek, amelyekről a nagy felbontású, akár HD vagy később 3D tartalmak azonnal feltölthetők valamelyik videómegosztó oldalra. 
 


A vezérigazgató szerint 2013 eleje óta 40 százalékos forgalomnövekedést tapasztaltak a mobilinternet-használatban, ezen belül a jelenlegi 4G technológia használata tízszeres növekedést ért el Magyarországon. A jelenlegi rendszert 100-200 ezren használják és a Telekom az év végéig ennek többszörösére számít. 

Azt is kihangsúlyozta, hogy a mostani 4G technológia által biztosított sávszélesség elegendő ugyan a jelenlegi adatátviteli igények kielégítésére, a fejlődés azonban nem áll meg. A következő években azonban ma még elképzelhetetlen adatforgalmi szükséglet jelenik meg például videófogyasztás, vagy olyan alkalmazások formájában, mint a connected car, azaz az internetre kapcsolt személygépkocsi.

A világon elsőként a dél-koreai SK Telecom vezette be az LTE-Advanced technológián alapuló kereskedelmi szolgáltatást Szöulban és két további városban. A technológia napjainkban még ritkaságszámba megy és egyelőre még világviszonylatban is csekély azoknak az eszközöknek a száma, amelyekkel kapcsolódni lehet az LTE-Advanced hálózathoz.

 

 

Vissza