Samsung HT-H5550W 3D Blu-ray házimozi rendszer teszt – meggyőző alakítás

Farkas Norman - 2014. június 16.

Kipróbáltuk a Samsung erőteljes, 3D Blu-ray házimozi rendszerét, és nem csalódtunk benne. Az 5.1 csatornás szett remek hangzást nyújt, ráadásul a tévénken kívül számos egyéb eszközhöz is játszi könnyedséggel csatlakoztathatjuk a DLNA, a Bluetooth, az USB port és az NFC jelenlétének köszönhetően.

A Samsung hazai képviselete kölcsönadta nekünk egy rövid teszt erejéig a vadonatúj, HT-H5550W jelű 3D Blu-ray házimozit. Egy 5.1-es rendszerről van szó, ami 1000 wattos összteljesítménnyel büszkélkedhet, s a legújabb technológiákat is tartalmazza a színvonalas multimédiás szórakoztatás érdekében.

A csomag tartalma, összeszerelés

A rendszer egy cirka 23 kilós dobozban érkezett, amiben a lejátszó, a kábelek és a távirányító mellett a megszokott 5.1-es felállást találtuk: egy passzív mélynyomót, négy tallboyt, azaz álló hangszórót és egy centert. Jó hír, hogy csak az első hangfalak, a center és a mélynyomó csatlakozik a lejátszó egységhez, a két hátsó tallboy egy különálló, erősítőt tartalmazó kis dobozhoz köthető, ami vezeték nélkül (rádiójelekkel) kommunikál a lejátszóval. Ez a megoldás jelentős mértékben megkönnyíti a rendszer felállítását, hiszen így nem kell keresztül-kasul kábeleznünk a helyiséget. Apropó kábelek! A színkódolás jóvoltából egy percig sem kell gondolkodnunk, hogy melyik zsinórnak hol a helye, így gördülékenyen mehet a szerelés.

A csomagban csavarok is lapultak, ezekkel az álló hangfalak talpait rögzíthetjük. Egy tallboy egyébként három részből tevődik össze: a talpból, egy állványból és magából a hangfalból, amit az előbbibe csúsztatva tehetünk a helyére.

 

 

Dizájn

A rendszer minden eleme fényes fekete színben úszik, mintha a tervezéskor az egyszerűség lebegett volna a szakemberek szeme előtt. Egyedül a 3D Blu-ray lejátszó tetejét sikerült feldobni, mivel úgy néz ki, mintha szálcsiszolt fém lenne. Kellemes ránézni, de tapintás után egyértelművé válik, hogy műanyagból van, ahogy az egész szett.

A lejátszó elején csak a tálca ajtaját, valamint a fontosabb funkciók érintőgombjait jelölő piktogramokat, illetve egy kis ajtócskát láthatunk, amit kinyitva az USB csatlakozóval találjuk magunkat szemben. A „szálcsiszolt” tető sincs szerencsére túlcsicsázva, csak a fontosabb funkciók logóit, a 3D Blu-ray feliratot és az NFC jelét találjuk rajta.

 

 

Ebben a kategóriában el tudtam volna képzelni itt-ott egy kis fémet, de a visszafogott külső megjelenés kifejezetten bejött – persze ez szubjektív.

Kapcsolódjunk!

A Blu-ray lejátszó a csatlakozási lehetőségek széles skáláját kínálja fel számunkra. Ha van, kézenfekvő a HDMI ARC kábelen keresztül kapcsolódni a tévéhez, hiszen ez kétutas kommunikációt tesz lehetővé az eszközök között, szemben a sima HDMI-vel. Ha mégis utóbbit alkalmazzuk, a tévé hangját a lejátszó optikai vagy analóg bemenetéhez csatlakoztathatjuk.

A doboz hétoldalán figyel egy Ethernet port is, ha netalántán vezetékkel szeretnénk internet hozzáférést biztosítani a készüléknek. De valószínű, hogy a legtöbben inkább a kényelmesebb és egyszerűbb Wi-Fi mellett döntenek, hiszen már a legtöbb háztartásban akad Wi-Fi router.

Az interneten számos alkalmazás vár bennünket. A filmek frontján például a Netflix, a Flixter és a Vudu szolgáltatásai állnak rendelkezésünkre, de zenehallgatáshoz a Pandora és a Rhapsody biztosít tartalmat. Elérhetjük a végtelen mennyiségű videót kínáló YouTube-ot is, ha pedig magányosnak érezzük magunkat, felpattanhatunk a Facebookra is. Az időjárás-jelentésre sem kell várnunk a híradó végéig, hiszen az AccuWeather alkalmazással bármikor megtudhatjuk, milyen időnk lesz.

 

 

Helyi szinten a Wi-Fi Directtel kombinált DLNA-ra támaszkodhatunk, ha fájlmegosztásról van szó, hiszen ezek segítségével internetkapcsolat és a fent említett Wi-Fi router nélkül, roppant egyszerűen köthetjük össze a rendszerrel számítógépünket, tabletünket vagy okostelefonunkat. Ha már a mobil eszközöknél tartunk, érdemes megemlíteni, hogy az NFC-Bluetooth duónak hála akár egy érintéssel is párosíthatjuk őket a rendszerhez és rögtön le is játszhatjuk róluk zenéinket, filmjeinket, illetve a tévé képernyőjére varázsolhatjuk képeinket.

A mindenevő

A HT-H5550W egy igazi kis multimédiás mindenes. A Blu-rayen kívül simán lejátssza az írható (R) és újraírható (RW) CD, illetve DVD lemezeket is. A ConnectShare Movie funkció keretében az USB portra dugott külső merevlemezről, vagy pendrive-ról is beolvassa fájljainkat, legyen szó akár MP3, FLAC, AAC, WMA, WMV, DivX, DivX HD, JPEG vagy JPEG HD formátumról. Hasznos funkció, hogy igény esetén nem csak olvashatunk az USB-re dugott eszközről, hanem másolhatunk is rá pl. adat CD-ről. Mindezek mellett kapunk egy integrált RDS FM rádiót is.

Élmény

A Samsung házimozija mind képminőség, mind pedig hangzás terén remek élményt nyújt, ráadásul a BD Wise technológia jóvoltából nem kell sokat bíbelődnünk a kép beállításával, ezt automatikusan elvégzi helyettünk a rendszer. A teret maradéktalanul betöltik a hangok, a mélyek elég intenzívek. Véleményem szerint a rendszer nem csak egy átlagos nappali, hanem akár egy terem esetében is képes a teljes térmegvalósításra.

Kiemelném a TV Sound On funkciót, ami egy gombnyomásra felturbózza a tévéműsorok hangját, így azok sokkal élénkebben, egy házimozihoz illő minőségben szólalnak meg. A Power Bass nevű okosság is megtalálható a tudástárban. Ez – ahogy neve is sugallja – érezhetően mélyebb, erőteljesebb basszust eredményez.

A lemezekről játszott anyagok esetén valamivel jobb hangzást tapasztalhatunk, mint a Bluetooth-on keresztül, egyéb eszközről játszottak esetén. Ennek hátterében nyilván a Bluetooth átviteli korlátai állnak.

 

Végszó

A Samsung HT-H5550W összességében egy sokoldalú házimozi rendszer, amely meggyőző 3D moziélményt képes csempészni otthonunkba, így bárkinek tudom ajánlani, aki minőségi szórakozásra vágyik. Összeszerelése és beüzemelése egyszerű, használata könnyű. Apróság, de nekem kifejezetten tetszett az NFC jelenléte, ami a telefonunk gyors párosítását teszi lehetővé. Negatívumként csak a műanyagok halmozását tudnám felhozni, persze lehet, hogy túl sokat várok, hiszen egy bruttó 130 ezer forintos 3D Blu-ray házimozi rendszerről van szó.

 

A készülék részletes leírását, specifikációját a gyártó oldalán találod.

 

 

Vissza