Samsung Galaxy Note 2 teszt

Wittmann Gábor - 2013. május 20.

Nemrég kipróbáltuk a 2011-ben tesztelt Samsung Galaxy Note utódját a Samsung Galaxy Note 2-t. Gyakorlatilag hibátlan lett, az összes problémás dolgot kijavították a tervezők, amit az elsőnél elkövettek és brutálisan erős belsőt is kapott.

Csomagolás, tartozékok

A készüléket nem az eredeti csomagolásában kaptuk tesztre, ezért erről nem tudok sokat elmondani, de minden bizonnyal nagyon hasonló a Samsung többi felsőkategóriás telefonjának csomagolásához. A gyári tartozékok a szokásosak: töltő, adatkábel és headset.

 

 

A teszthez extra tartozékok is jártak, név szerint egy asztali dokkoló és egy gumi védőborítás. A dokkolón a töltő csatlakozóján kívül találunk még egy audio kimenetet is egy 3.5mm-es jack csatlakozó formájában, ami nagyon hasznos tud lenni, ha otthon is sokszor hallgatunk zenét a telefonról. A gumiborítás pedig szerintem lehetne kötelező tartozék. Egyrészt védi a telefont a sérülésektől, valamint, ha például „arccal” lefelé tesszük az asztalra, akkor sem karcolódik a kijelző. Ezen kívül fogni is kényelmesebb így, mert nem akar kicsúszni a kezünkből. Sajnos borítás nélkül azért figyelni kell, hogy tartjuk, nehogy leessen. Az oldalsó gombok megvannak a borításon is, minden funkció használható így is. Sőt! A dokkoló tervezésekor is gondoltak arra, hogy a tokban mélyebben van a microUSB csatlakozó, ezért a dokkoló alja rugózik, így tokkal és tok nélkül is stabilan rá lehet tenni a telefont.

 

 

Hardver

Maga a telefon méretre szinte ugyanakkora, mint az elődje (80,5 x 151,1 x 9,4 mm), a súlya pedig tekintélyes, 182,5 gramm. Kinézetre olyan, mintha egy felnagyított Galaxy S III-as lenne. Az összeszerelés pontos, nem recseg-ropog, pedig műanyag. Az előlap nagy részét az 5,5 inch-es HD Super AMOLED kijelző foglalja el, a felbontása 1280x720 pixel, 16:9-es képarányú, szemben az előd 16:10-es kijelzőjével (1280x800 pixel). A PenTile-t nem kedvelőknek jó hír, hogy a kijelző RGB Stripe technológiájú. Gyakorlatilag nem lehet belekötni, hibátlan, tűéles képe van bármilyen helyzetben, bármilyen szögből.

 

 

Lent a széleken az érintős menü és vissza gomb, középen pedig a fizikai Home gomb. Felül a Samsung logó felett a hangszóró, a fényesség- és távolságérzékelő szenzorok, valamint az előlapi kamera(1,9 MP) található. Az oldalakon találjuk a hangerő és a lezáró gombokat, lent a microUSB és a mikrofon nyílása van, valamint az S Pen fantázianevű toll is itt van elrejtve. Felül mindössze a headset csatlakozóját találjuk.

Az elődmodell egyik legidegesítőbb hibája az volt, hogy többnyire csak valamilyen feszítő szerszámmal lehetett kiimádkozni a tollat, annyira beszorult a helyére. Szerencsére itt ezt javították, a toll bármikor könnyen előhúzható a helyéről. Ezen kívül már nem henger alakú a toll, hanem nagyjából lekerekített  sarkú háromszög keresztmetszetű. Így sokkal könnyebb a helyére illeszteni, mert nem forog el, a gombot is sokkal könnyebb megtalálni rajta anélkül, hogy ránéznénk. Végül, de nem utolsó sorban sokkal kényelmesebb fogni is, miközben jegyzetelünk. A telefon hátlapján a kihangosító hangszóróján kívül a 8MP-es AF kamerát találjuk a hozzá tartozó LED villanóval. A kamera képei egyébként szerintem nagyon jó minőségűek, élesek, zajmentesek, még rosszabb fényviszonyok esetén is. Ehhez persze hozzá tartozik, hogy nem igazán értek a fotózáshoz, de így laikus szemmel itt sem tudok belekötni a telefonba.

A telefon belsejében egy 1,6GHz-es négymagos processzor dolgozik, egy Mali-400MP4-es grafikus processzorral és 2GB RAM-mal megtámogatva. Ez a sok szám igazából nem is lényeges, az már annál inkább, hogy ezeknek a nagy számoknak köszönhetően a tesztelés során nem sikerült semmiféle lassulást, vagy akadást kicsikarni a telefonból. :)

A belső memória tekintetében három verzió kapható, 16, 32 és 64GB-os verziók vannak, és microSD kártyával akár további 64GB-tal bővíthető. A kütyü kapható 3G és 4G verzióban is, nálunk a 3G verzió járt. Felesleges felsorolni, hiszen gyakorlatilag az összes 3G normát ismeri a telefon. :) Ezen kívül a külvilágot elérhetjük WiFi-n (a/b/g/n normák, 2.4 és 5GHz), Bluetooth kapcsolaton (4.0 LE) keresztül, NFC-vel és tud USB 2.0 Host módban is működni, azaz csatlakoztathatunk rá bizonyos USB-s eszközöket. Természetesen van GPS, gyorsulásmérő, iránytű, fényérzékelő, távolságérzékelő és még barométer is.

A hátlap alatt egy óriási, 3100mAh-s akkumulátor található, ezzel 1-2 napig húzza a telefon, de a második nap már izgulós, ha nincs nálunk töltőkábel. Ekkora kijelzőnél egyébként ez teljesen jó érték. A SIM foglalat microSIM méretű.

 

 

A teszt a következő oldalon folytatódik.

 

 

Vissza