Takee 1 – a világ első holografikus mobilja [Videó]

Farkas Norman - 2014. július 18.

Hamarosan piacra kerül a világ első okostelefonja, amely képes hologramok kivetítésére. A Takee 1 névre keresztelt jövevény további innovatív funkciókat is tartogat számunkra, például a kameráival beolvasott képekből 3D-s objektumokat tud varázsolni, a kivetített térhatású képekbe pedig szabadon „belenyúlhatunk”, így a levegőben tett mozdulatainkkal vezérelhetjük a készüléket.

Talán kételkedés nélkül kijelenthetjük, hogy a 3D látványt kínáló technológiák alapvetően vonzzák az embereket. Az persze más kérdés, hogy mely területeken a legkapósabbak. A 3D mozik például bejöttek a népnek és tárhatású képet kínáló TV-k is egyre jobban kezdenek elterjedni, az okostelefonok piacán viszont nem arattak osztatlan sikert az efféle megoldások – elég csak a HTC vagy az LG szemüveg nélküli 3D élményt kínáló mobiljaira gondolni, melyeket már nem is követtek hasonló tudású készülékek.

Úgy tűnik, az ipar napjainkra megbékélt a ténnyel, hogy a felhasználók jól elvannak 3D-s telefonok nélkül, de megállás helyett inkább egy nagy ugrásra szánták el magukat a mérnökök: jöhetnek a holografikus mobilok.

Az alábbi videó főszereplője, a Takee 1 lehet a világ első okostelefonja, amely holografikus képek megjelenítésére alkalmas. A készülék az Amazon Fire Phone-hoz hasonlóan előlapi kameráival méri be és követi használója szemeit a kivetített kép megfelelő láthatósága érdekében. A Takee 1 azonban túlmutat az Amazon megoldásán, hiszen hátlapi kameráival képes beolvasni a való világ elemeit, s a képek felhasználásával térhatású objektumokat készíteni, melyeket akár ki is nyomtathatunk egy 3D nyomtatóval. További érdekesség, hogy a kivetített 3D képet nem csak nézhetjük, hanem meg is érinthetjük, szabadon alakíthatjuk, mintha csak a kijelzőt tapogatnánk, így a levegőben tett mozdulatainkkal irányíthatjuk például a játékokat (a videóban remekül szemléltetik a dolgot a Fruit Ninjával).

 

 

Sajnos nem tudni, hogy a videóban látottak csak effektek, vagy a Takee 1 valóban ennyire ügyesen vetíti ki és kezeli a hologramokat, de a készülék részleges felszereltségét már ismerjük. Meghajtásáról egy nyolcmagos MediaTek (MT6592T) processzor gondoskodik, amit 32GB tárhely, 5,5 hüvelykes Full HD érintőkijelző, 13 megapixeles, f/2.0 fényerejű lencsével ellátott hátlapi kamera, sztereó hangszórópár és 2500mAh kapacitású akkumulátor vesz körül. A gyártó elmondása szerint a Takee 1 új 3D vágási technológiával előállított fém készülékházzal érkezik majd és a megszokott fekete és fehér változatok mellett egy speciális, 18 karátos aranybevonattal ellátott kiadásban is elérhető lesz.

Sajnos még rejtély, hogy a Takee 1 pontosan mikor és milyen árcédulával kerül piacra, de reméljük, már nem kell sokáig várnunk a világ első holografikus mobiljára, hiszen nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy működhetnek a gyakorlatban a videóban látott okosságok.

 

 

[Forrás: Übergizmo]

Vissza