Nanotechnológiás spray – vízálló tok és kijelzővédő fólia helyett

Farkas Norman - 2014. július 23.

Hamarosan elbúcsúzhatunk a buborékos kijelzővédő fóliáktól és az amúgy is méretes okostelefonjainkat még nagyobbá tévő vízálló tokoktól, jönnek ugyanis a nanotechnológiás spray-k, melyek mindkettőt kiválthatják, mégpedig versenyképes áron.

A víz- és porálló okostelefonok egyre elterjedtebbek, hiszen már több gyártó felismerte, hogy a felhasználók szeretik, ha drága kütyüikkel nem kell hímes tojásként bánniuk. Az új trendet persze nem mindenki követi, így számos készülék van a piacon, amely védtelen a vízzel, az ütésekkel és a porral szemben is. E modellek tulajdonosai kijelzővédő fólia, illetve víz- és ütésálló tok használatával emelhetik a védelem szintjét. Ez azonban némi kompromisszummal jár, hiszen a fóliát nehéz feltenni úgy, hogy ne szoruljanak alá porszemek és/vagy levegőbuborékok, a tokok pedig bármennyire is ötvözhetik a divatot a védelemmel, óhatatlanul megnövelik a telefon méretét (mi erős hátrányt jelenthet, hiszen egyre több mobil már önmagában is táblagépre emlékeztet, amit a nagy kijelzők trendjének „köszönhetünk”). Mindezt figyelembe véve joggal merül fel a kérdés, hogy mi számíthat jobb megoldásnak a fólia-tok párosnál.

Hamarosan utat törhet magának egy új megoldás a nanotechnológiás spray-k képében, melyekből már két típus is létezik. Az egyik a Puracoat, mely az Indeigogo oldalán bukkant fel és a közösség összefogásával valósulhat meg, a másik pedig Impervious névre hallgat. Mindkét spray védelmet nyújt a vízzel és a karcolásokkal szemben a telefonok számára, amiket befújtak velük, így biztonsággal elhagyható a kijelzővédő fólia és a tok használata a kezelt eszközöknél.

 

 

A Puracoat feltalálói szerint egy készülék egészen egy évig marad víz- és karcálló a befújás után, de ajánlott 3-6 hónap elteltével egy újabb – egyébként az emberi szem számára láthatatlan –nanoréteget felvinni a biztonság kedvéért. A spray hatékonyságát az alábbi videó szemlélteti, melyben kulccsal, fémszálas szivaccsal, majd kávéval és vízzel gyötrik a kezelt okostelefont. Egy tubus Puracoat spray 18 dollárba kerül és 4 telefon védelmére elegendő.

 

 

Ami az Impervioust illeti, nagyjából ugyanazt nyújtja, amit a Puracoat: víztaszító, láthatatlan nanoréteget von a befújt készülék köré, amit így akár IPX7 tanúsítványnak megfelelő mértékben képes megóvni a környezeti hatásoktól – például egy méter mély vízben fél órán keresztül is úszkálhat a mobil anélkül, hogy baja esne. A 30 dolláros csodaszer hátránya, hogy teljes védelmet csak az iPhone 4, 5 és 5S modellek esetén képes biztosítani.

 

 

 

[Forrás: BGR, Indiegogo]

Vissza