Néptelefon lesz, vagy elbukik? – hazánkban a Nokia X

Farkas Norman - 2014. április 8.

Tegnaptól hivatalosan elérhető a magyar piacon a Nokia belépőszintű okostelefonja, amely androidos alapokra épül, de felfedezhetők benne a Lumia és az Asha sorozat vonásai is. A vagány külsejű Nokia X olcsón kínál számos szolgáltatást és könnyű használhatóságot, de dual SIM-es mivolta miatt nem biztos, hogy bekerül a szolgáltatóink kínálatába.

Az androidos Nokiák

Sokan meglepődtek, amikor a Nokia bemutatta februárban a Mobile World Congressen az androidos mobiltrióját, melynek tagjai alapvetően a Google rendszerét használják, mégis hiányoznak belőlük a keresőóriás szolgáltatásai. Ezeket ugyanis saját megoldásaikkal helyettesítették a finnek, illetve a Microsoft. A Google Maps helyett például a Nokia HERE Térkép áll a felhasználók rendelkezésére integrált online és offline autós navigációval. A Microsoft egyes termékei is megjelennek: a készülékeken figyel például a OneDrive felhő tárhely szolgáltatás.

Ezek mellett számos alkalmazás lelhető fel a Nokia Áruházban, mely elérést biztosít további külső androidos alkalmazásboltok elérésére is.

 

 

Szoftverekből tehát nincs és nem is lesz hiány, ami annak köszönhető, hogy a kissé átszabott platformon vígan elfutnak azok az androidos alkalmazások, amelyek nem kapcsolódnak a Google szolgáltatásaihoz. Hasonló a helyzet, mint a BlackBerry 10 esetében, ahol már korábban lehetőség nyílt .apk fájlok telepítésére.

A Nokia Áruház nagy előnye a többi alkalmazásbolttal szemben, hogy nem igényli bankkártya adataink megadását a fizetős szoftverek megvásárlásához, hanem azok árát a telefonszámlánkra terheli a rendszer. Ez a megoldás a Nokia és a szolgáltatók együttműködésének köszönhető, s jóval népszerűbb lehet a bankkártyás online vásárlástól még kissé ódzkodó magyarok körében. Ugyanakkor kissé ironikus, hogy a kétkártyás készülékek nem biztos, hogy megjelennek az operátoroknál – erről még kicsit később lesz szó.

A Nokia X család a Nokia X Software platform köré épül, ami két képernyővel operál. Az egyik egy csempés, a Lumia modellek kezdőképernyőjét idéző darab, amely az összes fontos alkalmazást és funkciót átláthatóan jeleníti meg. A másik az ún. Fastlane képernyő, melyet az Asha sorozatból már ismerünk. Ezt újratervezték a finnek és a Nokia X tudására szabták: időben visszamenőleg megjegyzi a kedvenc alkalmazásainkat és aktivitásunkat is figyeli, sőt a hívások, a naptár és a közösségi hálók kezelésére is remek alternatívát kínál.

Magyarországra érkeztek

Az alsó-középkategóriába szánt modellek közül kettő – a Nokia X és XL – hazánkban is kapható, illetve kapható lesz, s ennek alkalmából a gyártó szervezett egy eseményt a VIII. kerületbeli Grundon. A bemutatón megtudtunk néhány, a készülékek megjelenésével kapcsolatos infót (sajnos kevesebbet, mint amennyire számítottunk).

Annyi biztos, hogy kizárólag kétkártyás (dual standby) kivitelben találkozhatunk a telefonokkal Magyarországon. A 4 hüvelykes megjelenítővel és kétmagos, 1GHz-es Snapdragon S4 processzorral szerelt Nokia X megvásárolható április 7-étől, ára 39 990 forint körül mozog. A nagyobb kijelzővel és több memóriával felvértezett XL csak a félév későbbi részében érkezik, s ára nyilván magasabb lesz az X-énél – Stephen Elop 109 eurós árról beszélt az MWC-n, amire még rájönnek az adók és egyéb illetékek.

 

 

Érdekes kérdés, hogy a készülékek vajon bekerülnek-e valamelyik hazai szolgáltató kínálatába, mivel mindegyikük dual SIM-es, és nálunk nem igazán szeretik az operátorok az efféle eszközöket. Dankovics Tamás, a Nokia Hungary termékmarketing-igazgatója elmondta, hogy még nincs konkrét válasz, de a Telecom és a Telenor nyitott lehet a dologra, a Vodafone pedig teljesen elzárkózik tőle.

Játszottunk velük

A sajtóeseményen egy kis akadályversenyszerű játékra invitáltak bennünket, ami révén rögtön szembesülhettünk a Nokia X néhány erősségével és gyengeségével.

Négy csapatnak négy állomáson kellett végighaladnia, ahol különböző feladatokat kellett teljesítenie a Nokia X segítségével. Az első állomáson a Vine alkalmazással készítettünk egy rövid, vicces videót, a másodikon a Fruit Ninjával játszottunk, a harmadikon fotóztunk, majd feltöltöttük a képet a OneDrive felhő tárhelyre. A negyedik akadályt sajnos nehezen vette a kis X, ugyanis csoportos szelfi készítése és a Facebookon való megosztása lett volna a feladat, ám előlapi kamera híján elég sok gondot okozott a csapat önmegörökítése.

 

 

A játék tehát egyértelműen rávilágított arra, hogy a Nokia X számos lehetőséget biztosít tulajdonosának a kikapcsolódásra a játékok és a közösségi hálók által, sőt a multimédiában is nyújt egyfajta alapot, mely igencsak távol áll a minőségi mobil képalkotás és videózás fogalmától. Persze a belépőszinten, 40 ezer forint alatt (ami lehetne inkább 30) ennél nem várhatunk többet.

Siker, vagy bukás vár rájuk?

Foglaljuk össze! A Nokia X cserélhető, színes burkolattal, 4 colos kijelzővel, kétmagos Snapdragon processzorral, 512MB RAM-mal és 4GB bővíthető tárhellyel rendelkezik, amihez hozzájön még a 3 megapixeles fixfókuszos kamera, a GPS, a WiFi, az 1500mAh kapacitású akku és a dual SIM képesség. Ezért a hardverért cirka 40 ezer forintot kell kicsengetni, ami még úgy is túl soknak tekinthető, hogy kapunk érte egy rakás jól működő androidos és nokiás alkalmazást is.

Egy kis idő elteltével biztosan esik majd a kütyü ára, ami nagy hatással lehet a sikerére, hiszen korrekt kis alapmobil, mely történelmi szempontból is jelentőséggel bír, hiszen az első androidos Nokia.

Pont arra ideális, hogy bevezesse a felhasználót az okostelefonok világába. Én speciel a 11 éves unokahúgomnak vennék egy Nokia X-et. Neki pont bejönnek az élénk színek, a burkolat cserélhetősége is kapóra jöhet, tudás tekintetében pedig elég, ami van, a hangsúly úgyis a könnyű kezelhetőségre kerül.

Ami a Nokia XL-t illeti, megfelelő árazással már megjelenésekor tarolhat, hiszen elég nagy kijelzőn, megfelelő hardverrel megspékelve hozza el a felhasználóknak a Nokia új platformját.

 

 

Vissza