„Okos biztonsági öv”, nehogy elaludjon a sofőr

Czipperer Dia - 2014. július 24.

Spanyol mérnökök fejlesztették ki azt az intelligens biztonsági övet, amely méri a vezető szívritmusát, így figyeli, nehogy elaludjon. Ha veszély fenyeget, vészjelet bocsát ki.

A légzést és a szívverést is figyeli az a biztonsági öv, amely megakadályozza, hogy a sofőr elaludjon vezetés közben. Az intelligens szerkezet azonnal észleli, ha lassulnak a funkciók, és vészjelet bocsát ki.

Az okos biztonsági övet Harken (fülel) névre keresztelték, melyhez egy ülésborítás is tartozik: ez szintén figyeli a szívverést és a légzést, és figyelmezteti a sofőrt, mielőtt késő lenne.

A szerkezet előnye, hogy a jármű mozgását figyelmen kívül hagyja, teljes mértékben a vezetőre koncentrál. A kutatócsoport már le is tesztelte a megoldást. Eddig még hagyományos utakon nem vetették be, de versenypályákon már bizonyított.

A valós közlekedési szituációk tehát még előtte állnak, de ennek tesztelésére is hamarosan sor kerül. A szerkezete megálmodói bizakodók: hisznek abban, hogy több ezer elalvásból eredő baleseti halált megelőzhetnek vele.

 

 

 

 

Forrás: MTI; képek: article.wn.com, phys.org

Vissza