Intel Broadwell-K asztali LGA processzorok rengeteg újítással

Széll Zoltán - 2014. augusztus 5.

Jelentős új jellemzőkkel kombinált 14nm-es Broadwell processzorok tűnnek fel 2015 első felében - közölte a hírt a fudzilla.com. A jövő évben felbukkanó 14nm-es processzorok maximum 65W hőt (TDP) termelnek és tartalmazzák az Iris Pro grafikus processzort (GPU) eDRAM memóriával.

Ezek a processzorok reteszeletlen szorzót tartalmaznak, melyeket elsősorban a professzionális felhasználók kedvelnek játékokhoz és szórakozáshoz. A szintén az első félévben érkező első Skylake processzorok csak reteszelt órajel-szorzóval felszerelt változatokkal érkeznek.

Több forrás is megerősítette, hogy a Broadwell processzorok kompatibilisek az „LGA 1150 Socket” csatlakozóaljzatot tartalmazó, Intel 9-sorozatú lapkakészletre épülő alaplapokkal. Ugyanezek a források azt is megerősítették, hogy ezek a lapkák csak a ’K’ változatban érkeznek. Most még csak annyit lehet tudni, hogy elsőként a négymagos változat jön, a kétmagos változat egy későbbi időpontban lesz kapható.

 



A Skylake-S processzor a négymagos Broadwell-K változattal csaknem egy időben kerül bevezetésre. Az utóbbi támogatja a PCIe 3.0 határfelületet, a DDR3/DDR3L 1,5V memóriát és Core i5, valamint Core i7 változatban érkezik az előbbi sorrendnek megfelelően 4-, illetve 8 szállal. A Skylake-S CPU sorozat csak reteszelt órajel-szorzót tartalmazó modelleket foglal magába. A kiszivárogtatott tervekben még nem látható semmilyen reteszeletlen lapka felbukkanása.

Összegezve:

- A Broadwell Y sorozat (BGA) 2+2 (Intel Core M) 2014. szeptember végén érkezik. A „Stepping F” változat az év végén mutatkozik be.
- A Broadwell U sorozat (BGA) 2+1 és 2+2 az év végén, a 2+3 2015. februárban érkezik.
- A Broadwell H sorozat (BGA) 4+3e, 4+2, 2+3e 2015. júniusban (becsült) érkezik.
- A Broadwell H sorozatú asztali LGA négymagos processzor + GT3e grafikus processzor (4+3e) 2015. júniusban jön 65W (TDP) hőtermeléssel, eDRAM memóriával és reteszeletlen szorzóval.

 

 

URL: www.wccftech.com

Kulcsszavak: processzor, Intel
Vissza