Erőteljes, FX-formátumú Nikon fényképező – D750

Kütyü Magazin - 2014. szeptember 12.

A Nikon fényképezőgép családja új taggal bővült: a vállalat bemutatta a D750-et. A készülék előnye, hogy bár professzionális képalkotási technológiával látták el, kompakt kialakítást kapott.

A Nikon D750 kisebb terhet jelent, de nagyobb lehetőségeket kínál, így a fényképezés helyétől és körülményeitől függetlenül kiváló teljes képes felvételek készíthetők vele. Az új tervezésű, FX-formátumú érzékelő kivételes képminőséget és minden eddiginél tisztább képeket biztosít nagy ISO-értékek mellett történő fotózáskor.

Ez a modell döbbenetes érzékenységű AF-teljesítmény, akár 6,5 kép/mp sebességű sorozatfelvétel, valamint 1080/60p felbontású/sebességű teljes HD videófelvétel mellett strapabíró, elforgatható monitorral segíti a művészi kifejezés szabadságát. A beépített Wi-Fi funkció segítségével pillanatok alatt könnyedén megoszthatja remek, FX-formátumú fényképeit. A Nikon Picture Control 2.0 rendszere kivételes képfeldolgozási és optimalizálási rugalmasságot biztosít állóképei és videói számára, közvetlenül a fényképezőgépen.

A fényképeztőgép a 24,3 megapixel felbontású érzékelő széles dinamikatartományt kínál, a teljes érzékenységskálán kifogástalan teljesítménnyel, tiszta, nagyon éles és gazdag színvilágú felvételeket lehetővé téve. A 100 és 12 800 közötti ISO érzékenységtartomány 50 és 51 200 közötti egyenértékig kiterjeszthető, az EXPEED 4 képfeldolgozó rendszer pedig kiváló képalkotást kínál az állóképek és a videófelvételek esetén egyaránt.

A tovatűnő pillanatok és gyorsan mozgó témák megörökítéséhez szükséges rugalmasság a gép professzionális, 51 mezős, akár -3 Fé lépésközig is érzékeny, Multi-CAM 3500FX elnevezésű AF-rendszerének köszönhetően biztosított. Ráadásul a gép FX- és DX-formátumban is akár 6,5 kép/mp fényképezési sebességet kínál. Ezek a képességek lehetővé teszik, hogy a fotós a témára fókuszálva, hihetetlen pontossággal készíthessen maximális felbontású képeket. Mindemellett a Nikon által tervezett új Csoportos AF mező mód gyors témabemérést és jobb háttér-elkülönítést kínál olyan esetekben is, ahol a téma viszonylag kisméretű, és közel helyezkedik el nagy kontrasztú vagy zavaró háttérhez.

Rugalmas kezelés

A strapabíró, dönthető monitor és a beépített Wi-Fi-kapcsolat révén a D750 valóban kiváló rugalmasságot biztosít felhasználóinak. A dönthető monitor kihajtható, és fölfelé akár 90, lefelé pedig akár 75 fokban elforgatható, így szokatlan nézőpontokból is könnyedén készíthet állóképeket és videókat. Felvételkészítés közben ezen a 8,0 cm-es, kb. 1 229 000 képpontos, állítható színmegjelenítésű monitoron bármely irányba eltolható a színegyensúly és a fényerő, a fotós egyéni igényeinek és megszokott munkafolyamatának megfelelően. A beépített Wi-Fi funkció révén jól sikerült, teljes képes fényképeit kompatibilis okostelefonján vagy táblagépén keresztül feltöltheti – de akár a fényképezőgép zárjának távolról történő kioldására is használhatja intelligens eszközét. Ehhez elég csupán az ingyenes Wireless Mobile Utility alkalmazást intelligens eszközére letöltenie.

 


Filmkészítési szabadság

A Nikon D-videó funkciója több képformátumban kínál közvetíthető minőségű videót; figyelemre méltóan kevés képzajjal, moaréval és színhibával készíthet teljes HD (1080p) videókat 50p/60p képkockasebességgel. A külön menünek köszönhetően videófelvételi beállításait egy helyen tárolhatja, ami leegyszerűsíti a felvétel folyamatát.

A motoros rekesz felvétel közben vezérelhető; a fényképezőgép tiszta HDMI kimenetet is kínál, ráadásul a teljes felbontású videókat a fényképezőgépben és ezzel egyidejűleg egy külső felvevőeszközön is rögzíteni lehet. M módban történő videófelvétel során az érzékenységet ISO 100-tól egészen ISO 51 200 egyenértékig állíthatja, vagy rögzítheti az automatikus ISO-tartomány maximális ISO érzékenységét (minimum ISO 200).

A Nikon 3D zajcsökkentése visszaszorítja a véletlen zajt, a torzítást és a vibrálást a nagy érzékenység mellett készített felvételeken. A „Zebra” mód (Csúcsfénykijelzés) pontosan megmutatja a fényképezőgép képernyőjén, hogy mely területek vannak beégve. A hangfelvétel fejlett vezérlése nemcsak a hangminőséget javítja, hanem a sokoldalúságot is növeli: a sztereó mikrofonbemenet és a hangkimenet segítségével jól elkülönülten finomhangolhatók a hangszintek akár a felvétel előtt, akár közben: kiválasztható a hangfelvételi spektrum (széles tartomány vagy beszédhang); a beépített mikrofonnal történő hangfelvétel esetén pedig mód van a szélzaj csökkentésére is.

 

 

A kompakt masina

A kiváló ergonómia, a könnyű, időjárásálló, egy darabból álló fényképezőgépváz és az energiatakarékos kialakítás biztosítja a D750-nel történő teljes képes felvételkészítés valódi szabadását. A mély markolat kézmérettől függetlenül biztonságos és stabil fogást kínál, így a gép akár hosszabb időn keresztül is kényelmesen, fáradás nélkül tartható. A kevlár/szénszálas kompozitból készült záregységet 150 000 kioldási cikluson át teszteltük; az ultrakompakt és könnyű EN-EL15 lítium-ion akkumulátor pedig egyetlen feltöltéssel 1230 állókép vagy akár 55 percnyi videó készítését teszi lehetővé.  

A kreativitás szolgálatában

A Nikon újonnan bemutatott, második generációs Picture Control rendszere értékes eszközöket kínál a felvételkészítés előtt és után, legyen szó fekvő- vagy állóképről. Használatával teljes körűen szabályozni lehet az élesítést, a kontrasztot, a fényerőt, a színárnyalatot, a tisztaságot és a színtelítettséget. Az utómunka tökéletes szabadsága érdekében az új Egyenletes beállítás megőrzi az összes részletet és gazdag tónusinformációt a csúcsfényes és árnyékos területeken is, az új Tisztaság beállítással pedig pontosan szabályozható a kontraszt és elkülöníthetők a finom részletek. A modell által kínált további kreatív funkciók között megtalálható az időzített fényképezést lehetővé tévő beépített funkció, amely révén egyszerű menüműveletekkel érhetők el gördülékeny expozícióátmenetek.

Teljes digitális képalkotási rendszer

Ha a Nikon D750 fényképezőgéppel készíti felvételeit, a Nikon teljes digitális képalkotási rendszerének minden előnyét élvezheti. A D750 24,3 megapixel felbontású érzékelőjének képességeit a NIKKOR objektívek széles választékával bontakoztatja ki igazán. Kivételesen nagy felbontó képességüknek köszönhetően a NIKKOR objektívek bármely területen dolgozó fotós igényeinek megfelelnek. A D750 teljesen kompatibilis a Nikon piacvezető Kreatív Megvilágítási Rendszerével is, és sokféle vakuval képes együttműködni, így kreatív vakus fényképezésre nyílik mód akár a gépre szerelt, akár külön elhelyezett vakukkal.

 

Főbb jellemzők:

  • Új, 24,3 megapixel felbontású, FX-formátumú érzékelő: kimagasló részletgazdagságot és kitűnő képkivágási rugalmasságot biztosít.
  • Lenyűgöző fényérzékenység: 100 és 12 800 közötti ISO-tartomány, amely kiterjeszthető 50 és 51 200 közötti egyenértékig.
  • Profi AF-teljesítmény: az 51 pontos Multi-CAM 3500FX AF-rendszer konfigurálható 9 pontos, 21 pontos, illetve 51 pontos fedési beállításhoz, érzékenységének határa pedig -3 Fé (ISO 100, 20 °C).
  • Csoportos AF mező mód: gyors témabemérés és jobb háttér-elkülönítés még kihívást jelentő fényviszonyok esetén is.
  • Strapabíró, dönthető monitor: kihajtható, és fölfelé akár 90, lefelé pedig akár 75 fokban elforgatható.
  • Beépített Wi-Fi: a jól sikerült, teljes képes fényképeket kompatibilis okostelefonon vagy táblagépen keresztül feltöltheti.
  • Akár 6,5 kép/mp sebességű sorozatfelvétel: maximális felbontású, akár 6,5 kép/mp sebességű gyors sorozatfelvételre képes FX- és DX-formátumban egyaránt.
  • Többterületű D-videó: teljes HD (1080p) videók FX- és DX-formátumban 50p/60p sebességgel. Videó rögzítésekor az ISO 100 érzékenységtől akár ISO 51 200 egyenértékig a teljes tartomány rendelkezésre áll, továbbá vezérelhető a záridő, a rekesz és a hangerőszint is. A külön videó menünek köszönhetően videófelvételi beállításait egy helyen tárolhatja.
  • EXPEED 4: a fényképezőgép általános teljesítményének növelésével ér el kimagasló hatást.
  • Picture Control 2.0: az Egyenletes beállítás maximális dinamikatartományt biztosít a könnyebb utómunkához, a Tisztaság beállítással pedig a részleteket lehet finomhangolni.
  • Szabályozható színmegjelenítésű monitor: tükröződésgátló bevonatú, 8,0 cm-es, kb. 1 229 000 képpontos RGBW LCD-monitor. A színegyensúly és a fényerő bármely irányba eltolható.
  • Energiatakarékos kialakítás: az EN-EL15 akkumulátor egyetlen feltöltésével hosszabb ideig fényképezhet.
  • Teljes képes hordozhatóság: az elsőrendű ergonómia és a kis tömegű, időjárásálló, egy darabból álló fényképezőgépváz együttese biztosít valódi, teljes képes szabadságot.
  • Kreatív módok: széles dinamikatartomány, beépített időzített fényképezési funkció, a speciális hatások és motívumprogram módok által kínált effektusok, valamint korlátlan sorozatfelvétel.
  • Adattároló: két SD kártyanyílás a zökkenőmentes fotózás érdekében. Mindkét kártyafoglalat kompatibilis a nagy kapacitású SDXC- és UHS-I-kártyákkal.
  • Távoli működtetés: vegye még jobban kézbe az irányítást a vezeték nélküli üzemmódban történő fényképezésnél a WR-R10 vezeték nélküli jelvevő és a WR-T10 vezeték nélküli jeladó révén; a WR-1 vezeték nélküli távvezérlő használatával akár a fényképezőgép beállításait is vezérelheti. Az Ethernet- és vezeték nélküli LAN-csatlakozáshoz a külön megvásárolható UT-1 adatküldőt és a WT-5 vezeték nélkül jeladót kell csatlakoztatni. 

 

 

Képek: lensapoint.com, loglovin.com

Vissza