Hibrid Start menü és okos tárhely menedzselés a Windows 9-ben

Farkas Norman - 2014. szeptember 15.

A Microsoft kiadta partnereinek a Windows 9 előzetes verzióját, amelyben kirajzolódnak az új, asztali gépekre szánt rendszer olyan fontos fejlesztései, mint például a jó öreg gyorsindító gombok mellett csempéket is tartalmazó Start menü, a virtuális asztalok kezelése, vagy a Storage Sense tárhely menedzselő app.

A Microsoft nagy erőkkel fejleszt, s ezt a gyorsan bővülő Windows Phone (hamarosan csak Windows) rendszeren túl az asztali gépekre szabott Windows 9 operációs rendszer közelgő érkezése is jól mutatja.

Eddig nem sokat lehetett tudni a Windows 8.1 utódjáról, ám a szoftveróriás nemrég kiküldte partnereinek a rendszer előzetes – a végleges előnézetet megelőző – kiadását, ami a legfőbb újításokat hivatott bemutatni. Ezek közül néhányat az alábbi képernyőképeken rögtön láthatunk is.

 

 

A legszembetűnőbb fejlődés a Start menüt érinti, ami egyfajta hibrid megoldás eredményeként ötvözi a Windows 7 menüjének elemeit a Windows 8 csempéivel. Praktikus újítás, hogy a bal oszlop tetején a bejelentkezett felhasználó neve mellett immár egy kikapcsoló gomb is megjelenik.

Az új, hibrid Start menün kívül olyan kevésbé látványos, de hasonló mértékben hasznos előrelépésként jelenik meg a Storage Sense tárhely kezelő app, illetve a virtuális asztalok támogatása és a Metro (azaz csempés, WP stílusú) alkalmazások futtatása.

A Storage Sense megjelenése az asztali rendszerben különösen üdvös, hiszen ahogy a Windows Phone 8.1 felhasználók már jól tudhatják, segítségével rendkívül könnyen áttekinthető a gépünk tárhelyének állapota. A szoftver ugyanis rögtön a szemünk elé tárja, mennyi a szabad lemezterület, illetve azt is megmutatja, hogy az elfoglalt részből mely fájltípusok, tartalmak (képek, videók, zenék stb.) hány GB-ot tesznek ki.

Az előnézeti verzió felbukkanása a rendszer közelgő megjelenését vetíti előre, így több mint valószínű, hogy hamarosan még több infó kerül napvilágra a Windows 9 érdekességeivel kapcsolatban.

 

 

 

[Forrás: Übergizmo]

Vissza