Lehet mobilozni a repülőgépeken

MTI Sajtóadatbank - 2014. október 1.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) engedélyezte, hogy repülési üzemmódba állítás nélkül is használhassák az utasok elektronikai eszközeiket a repülés teljes időtartama alatt.

Az EASA engedélyezi a mobiltelefon használatát a repülőkön, mindezt úgy, hogy nem kell repülési üzemmódot beállítani a készülékeken. Közleményük szerint a jelenlegi szabályok enyhítéséről a légitársaságok döntenek, amelyeknek vizsgálatot kell végezniük, hogy bizonyítjsák: az elektromos eszközök nem befolyásolják a repülőgépek fedélzeti és repülésirányítási műszereit.

Jelenleg egyes légitársaságok csak repülési módban engedik a hordozható elektronika eszközök, egyebek mellett a laptopok, okostelefonok, tabletek, zenelejátszók használatát a repülés minden szakaszában, miután az EASA és az Amerikai Légügyi Hivatal (FAA) engedélyezte a szabályok módosítását. Korábban a repülés két legveszélyesebb szakaszában, fel- és leszálláskor minden elektronikai eszköz használata tiltott volt.

Az EASA 2013 decemberében vezette be ezt a rendelkezést, majd a légitársaságok maguk dönthettek arról, hogy engedik-e az utasoknak az eszközök használatát. A legtöbb európai légitársaság élt a lehetőséggel.

Korábban a légitársaságok főként biztonsági okokkal magyarázták egyes elektronikai eszközök használatának tiltását a le- és felszállás idejére: az eszközök rádiójeleket sugározhatnak ki, amelyek egy hullámhosszon lehetnek a gépek kommunikációs, navigációs vagy repülésirányító rendszereivel, ezzel befolyásolhatják a járművek biztonságos üzemelését a legkritikusabb helyzetekben.

 

 

 Kép: flyertalk.com

Vissza