A mobilod megszállottja vagy? Ez az app megmondja!

Farkas Norman - 2014. október 27.

Android és iOS rendszerű készülékekre is ingyen elérhető a Checky alkalmazás, amely figyeli, hogy naponta hányszor bámulunk telefonunk kijelzőjére. Az eredményeinket megoszthatjuk barátainkkal, így gyorsan kiderülhet, ki a „legkockább” a bandában.

Többször olvashattuk már különböző felmérésekben, hogy naponta milyen gyakran csekkolja az okostelefonját egy átlagfelhasználó. Például egy bonni kutatócsoport munkája során nemrég az derült ki, hogy napi 135 alkalommal használjuk a mobilunkat, vagyis minden 7 és fél percben egyszer, ha az ébren töltött időt 16 órának vesszük. Amellett, hogy gyakran mobilozunk, a készülékeink kijelzőjét egyre hajlamosabbak vagyunk hosszan bámulni; napjainkra ugyanis az internet és a TV adások, valamint a filmek is elérhetőkké váltak a hordozható eszközökön, amik akkor is tudnak minket szórakoztatni, amikor egy TV vagy egy PC nem lehet velünk.

Valószínűleg neked is eszedbe jutott már, milyen jó lenne tudni, hogy te naponta hányszor nézel rá a telefonodra. Hiszen így rögtön egy kézzelfogható adatod lenne arról, hogy mobilfüggő vagy-e, vagy sem. :) Az Android és iOS rendszerű készüléket használóknak már van lehetőségük felderíteni ez irányú szokásaikat, ugyanis erre a két platformra megjelent az ingyenes Checky alkalmazás (letöltési linkek a cikk végén), ami szépen fut a háttérben és számolja, hogy hány alkalommal csekkolljuk a mobilunkat. A kapott eredményeket megoszthatjuk ismerőseinkkel, így könnyen összemérhetjük "kockamutatónkat" másokéval. A program iOS-es változatában van egy plusz funkció is: képes a térképen megjeleníteni, hogy hol vettük elő a készüléket, így nemcsak arra világít rá, hogy mennyire sokat (vagy keveset) mobilozunk, hanem azt is megmutatja, hogy hol szoktunk a leginkább/legkevésbé kockulni. Ez az okosság később az androidos Checkyben is meg fog jelenni.

 

 

Az almás készülékek tulajdonosai kipróbálhatják a fentihez hasonló Moment alkalmazást is, ami azt monitorozza, hányszor emeljük fel a telefonunkat naponta és méri, hogy mennyi ideig tartjuk a kezünkben. Sajnos ne ingyenes a szoftver (4,99 dollárba kerül), de cserébe egy igen hasznos plusz szolgáltatással áll rendelkezésünkre: napi készülékhasználati limit megadását teszi lehetővé (percben), aminek lejártakor figyelmeztet, hogy elértük az általunk belőtt időkorlátot. A fejlesztők ígérete szerint nemsokára androidos eszközökre is megjelenik a Moment.

 

Checky letöltése Androidra

Checky letöltése iOS-re

Moment letöltsée iOS-re
 

[Forrás: PhoneArena]

Vissza