Mobileszközeinket is védeni kell a támadásoktól

Kütyü Magazin - 2015. február 18.

Az ESET szerint mobileszközeink védelmének fontossága egyre égetőbb, hiszen az AV-Test laborjában mára már 1.8 millió különféle mobil kártevő minta szerepel.

A mobileszközök védelme

Az ESET Radar Report e havi kiadásának fő témája a mobileszközök, táblagépek vírusvédelme, hiszen egyértelmű, hogy már ezeket az eszközöket sem hagyhatjuk megfelelő védelem nélkül. Ezt támasztja alá többek közt az a számadat is, miszerint az AV-Test laborjában mára már 1.8 millió különféle mobilkártevő minta szerepel.

Érdekes az is, hogy még a nem feltört iOS alapú eszközök esetében is előfordulhatnak támadási kísérletek, vagyis nem csak egyedül az Android platform felhasználói szenvedhetnek el ilyen incidenseket, bár nyilvánvalón ott a legtöbb kártékony kód.

 

 

Az, hogy ez a terület egyre jobban ki van téve a támadásoknak, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az AV-Test.org szervezet már a mobilkártevő programok tesztjét is elvégzi, a legutóbbi ilyen megmérettetésen például 36 különböző Androidos mobil biztonsági termék szállt versenybe.

Az antivirus blog januári fontosabb blogposztjai között először azt vizsgálták a szakértők, vajon mennyire váltak be a tavalyi jóslatok, milyen kártevők és támadások érték a számítógépeinket. Akár az Androidos kártevők további térnyerését, akár a zsaroló programok folyamatos terjedését, vagy éppen az internetképes okoseszközök fokozottan sebezhető és emiatt távolról kihasználható tulajdonságait nézzük, a valóság igazolta az év elején leírt trendeket.

Természetesen sor került az idei, 2015-ös esztendőre megfogalmazott várható kártevő és támadási előrejelzésekről is, ebben szerepelt többek közt, hogy az APT típusú célzott támadások, vírusos tévék és zsarolóprogramok sokasága jöhet idén.

 

Képek: eweek.com, getcydiaapps.com

Vissza