Az öngyilkosság veszélyére figyelmezteti a szülőket egy új app Dél-Koreában

MTI Sajtóadatbank - 2015. március 17.

Dél-Koreában a fiatalok által elkövetett öngyilkosságok száma egyre nő. Ennek csökkentésére egy mobilalkalmazást fejelsztettek az országban. A telefon riasztja a szülőket, ha a gyerekük feltételezhetően veszélyben van.

Egy okostelefonos alkalmazásnak köszönhetően értesülhetnek a szülők Dél-Koreában, ha gyerekük veszélyben van. Az alkalmazás segítségével az öngyilkossággal kapcsolatos szavakat lehet kiszűrni a gyerekek által használt közösségi portálokon, üzenetküldő oldalakon és internetes keresésekben. Vélt veszély esetén a szülők üzenetet kapnak a mobiltelefonjukra.

A a dél-koreai oktatási minisztérium szerint a fiatalok öngyilkossága olyan társadalmi problémává vált, amely rendszeres és határozott megelőző intézkedéseket tesz szükségessé.
 


A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országai közül Dél-Koreában a legmagasabb az öngyilkosságok száma: 2012-ben 100 ezer lakosra átlagosan 29,1 öngyilkos jutott, azaz napi negyven öngyilkosságot követtek el. A minisztréium reményei szerintsok szülő letötli majd az appot.

A fiatalok közötti öngyilkosságok száma elsősorban a diákok körében magas a felvételi vizsgák előtt. A tárca adatai szerint 2009 és 2014 között 878 iskolás lett öngyilkos, közöttük 118-an 2014-ben. A okok között legtöbbször a családi problémákat, a depressziót és a nagy iskolai nyomást említik.

 

 

Képek: breakingnewspak.com, dragplus.com

Vissza