Mennyibe kerül majd a Windows 10?

Vértes Judit - 2015. május 7.

Bár nyáron már piacra dobják, a Microsoft még mindig nem döntötte el mi lesz a Windows 10 ára az egy év ingyenes használat után.

A Windows 10 nyári megjelenése után ingyenesen használható lesz a Windows 7 vagy frissebb verziók felhsználóinak egy éven keresztül. Kérdés, hogy utána mi lesz.

A Microsoft célja, hogy 2018-ra egymilliárd felhasználó gépén legyen Windows 10 operációs rendszer. Ennyek eléréséhez fontos stratégiai döntés, hogy az első időkben a felhasználók többsége ingyen juthat hozzá.. Azt azonban még nem tudja a vállalat, hogy egy év után hogyan és mennyiért teszi elérhetővé a frissítéseket.

Joe Beltiore, az operációs rendszerek helyettes elnöke csütörtökön a Microsoft éves fejlesztői konferencia utáni sajtómegbeszélésen elmondta, hogy a vállalat szeretné minél több eszközre eljuttatni a szoftvert minél rövidebb idő alatt. A kérdésre, hogy mi lesz egy év múlva, azt felelte, nem tudja. A Microsoft jelenleg a szoftver minél szélesebb körű kipróbálására helyezi a hangsúlyt, egyelőre nem foglalkozik a későbbi árbevétel kérdésével. Azok, akik frissítik majd a rendszert, hosszú ideig hozzájutnak az új alkalmazásokhoz.
 


A Windows 10 minden mobileszközön elérhető lesz, és bármilyen szoftvert képes lesz kezelni. A Microsoft új operációs rendszere bármilyen eszközre fejlesztett alkalmazásokat képes lesz működtetni. A kezelő felület pedig elméletileg alkalmazkodni fog az eszközhöz, amin épp használni akarjuk.

Ez új stratégiát kíván a szoftvereladásban is. Az egyszer megvásárolt licensz helyett egy állandó szolgáltatást kínálnak.

Az ár körüli bizonytalanság sokakat késztethet arra, hogy minél előbb kipróbálják a Windows új változatát, és kihasználják az ezzel járó előnyöket, új alkalmazásokat. Kérdés, hogy utána hogyan válik majd fizetőssé a szolgáltatás. Elképzelhető, hogy a Microsoft az Apple példáját követve évente kínál frissítéseket a szoftverhez.

 

 

Forrás: CNET.com

Vissza