Szétkapták az iPad mini 4-et

Czipperer Dia - 2015. szeptember 18.

Az iFixit csapata az iPad mini 4-et sem kímélte. Szétkapták az eszközt, hogy megtudják, mennyire könnyű javítani az egyik legújabb Apple-táblagépet.

A legutóbbi Apple eseményen főként a legújabb iPad Próról lehetett halalni, de mi a helyzet az iPad mini 4-gyel? A táblagép az első jelentős frissítésen esett át, mióta létezik a mini széria, így az iFixit csapata nem is vesztegette az idejét, szétkapta a masinát, hogy közelebbről is szemügyre vegye a jövevényt.

A könnyebb és vékonyabb masina akkumulátora valamivel kisebb, mint az iPad mini 3-é volt: egy 5124 mAh-es példányt kapott (vs. 6471 mAh). Az Apple elmondása szerint ezzel 10 óra üzemidőt garantál az eszköz a felhasználóknak.

A táblagép egy olvaszott, teljesen laminált 7,9 hüvelykes (2048x1536 pixeles) Multi-Touch IPS kijelzővel rendelkezik, amely sokat segített a súlycsökkenésben, viszont drágábbá is teszi az eszközt. A masinában helyet kapó második generációs A8-as processzor 64 bites architektúrával és egy M8 motion társprocesszorral rendelkezik.


Az iPad mini 4 kamerája is sokat fejlődött, egy 8 megapixeles iSight főkamerát és egy 1,2 megapixeles FaceTime HD kamerát kapott.

A Wifi, MIMO és Bluetooth 4.2 támogatással rendelkező eszköz 219,1 Watt per órás lithium-polymer akkumulátorral rendelkezik. Ezen felül háromtengelyes giroszkópot, gyorsulásmérőt és környezeti fényérzékelőt is kapott.

Elődjéhez képest 18%-kal vékonyabb, 6,1 milliméteres lett a táblagép (vs. 7,5 mm), a hangszórónyílások számát pedig csökkentette az Apple.

Az iPad mini 4 egy jó tulajdonságát megőrizte a mini szériának. Az akkumulátor könnyen leválasztható. A Touch ID kábelt viszont az iPad Air 2-höz hasonlóan a kijelzőcsatlakozóba integrálták.

Az iFixit tesztje alapján úgy tűnik, a modell két pozitív tulajdonsága szerelés terén a könnyen leválasztható akkumulátor, valamint az sem rossz, hogy az LCD és az előlapi panelt egybeolvasztották, amely némileg megkönnyíti a szétszedési procedúrát.

A többi szempontot tekintve azonban egyáltalán nem könnyen szerelhető az eszköz. Az olvasztott előlap növeli a javítási költséget, valamint a sok ragasztó is nehezíti a javítást. A home gomb eltávolítása nem egyszerű, de szükséges a kijelzőcsere során, ha a felhasználó továbbra is szeretné használni a Touch ID-t. 

Az iPad mini 4 ez alapján az iFixit listáján 10-ből 2 pontot érdemelet ki.

 

A teljes szétszereleési tesztet itt olvashatjátok.

 

 

Kulcsszavak: iFixit, iPad mini 4, Apple
Vissza