Mobilapplikáció segíti a migránsokat Szerbiában

MTI Sajtóadatbank - 2015. október 12.

A Vecernje Novosti című belgrádi napilap jelentette be, hogy migránsok szerbiai útját segítő telefonos alkalmazást mutattak be Presevóban. Az applikációval megtudhatják, hogyan kérhetnek menedéket Szerbiában, hol vannak befogadóközpontok az országban, milyen jogaik vannak, milyen segítséget kérhetnek.

Szerbiában új, migránsokat segítő mobilappot mutattak be. Az Asylum in Serbia (Menedék Szerbiában) nevű alkalmazást a menedékkérők védelmével foglalkozó központ fejlesztette ki. Rados Djurovic, a központ vezetője elmondta: ez az első ilyen alkalmazás Európában.

A migránsok a program segítségével megtudhatják, hogyan kérhetnek menedéket Szerbiában, hol vannak befogadóközpontok az országban, milyen jogaik vannak, milyen segítséget kérhetnek. Megtalálják a szálláshelyek és egészségügyi intézmények címeit, valamint rendelkezésükre áll  a naprakész árfolyamlista és időjárás-jelentés is. Az applikáció arab, perzsa és angol nyelvű.
 


A migránsok mozgását a hétvégén esőzések nehezítették, emellett a szerb-macedón határ melletti presevói befogadóközpontban többször is volt áramkimaradás, ami miatt szünetelt a regisztráció.

Macedónia felől naponta 2-4 ezer migráns érkezik Szerbiába, csütörtök reggel és péntek reggel között azonban a 24 óra alatt rekordnak számító mintegy hétezer ember érkezett a dél-szerbiai településre. Emellett egyre többen, körülbelül napi ötszázan lépnek be Szerbiába Bulgáriából is.

 

Vissza