Jövő áprilisban megszűnik a Chorme böngésző Windows XP támogatása

Czipperer Dia - 2015. november 12.

Ha minden igaz, a Google végleg leveszi a kezét a Microsoft Windows XP operációs rendszeréről és több OS X verzióról is – legalábbis, ami a Chrome böngészőt illeti. Még áprilisig érkeznek a biztonsági frissítések.

Eddig jól jártak azok a Windows XP használók, akiknek a gépén Chrome böngésző futott. Bár a Microsoft már több, mint két éve levette a kezét a rendszerről, így azóta nem érkeznek biztonsági frissítések a gyártótól, azonban a Google Chrome böngésző még támogatja a régi Windows rendszert.

Úgy tűnik azonban, hogy már nem sokáig. Fél év múlva ez is megszűnik majd. A Google bejelentette ugyanis, hogy 2016 áprilisában megszűnik a böngésző Windows XP támogatása.

Kiderült az is, hogy nem ez lesz az egyetlen platform, amiről leveszi a kezét a gyártó. Elmondásuk szerint a Windows Vista, az OS X 10.6 Snow Leopard, az OS X 10.7 Lion és az OS X 10.8 Mountain Lion supportja is megszűnik öt hónap múlva.

Marc Pawliger, a Chrome vezető mérnöke arra buzdítja a felhasználókat, hogy váltsanak újabb operációs rendszerre, hogy a Chrome böngészőt továbbra is problémamanetesen tudják futtatni eszközükön. Mivel hamarosan nem érkeznek már biztonsági frissítések, jó táptalajt adnak ezek a platformok a vírusoknak, malware-eknek. Ráadásul ezeket a rendszereket már a Microsoft és az Apple sem támogatja.

Mindenesetre még az sem teljesen biztos, hogy valóban április lesz a végleges dátum. Először erről a tervről már jóval korábban hallottunk, akkor 2015 áprilisáról volt szó, majd ezt tolták 2015 decemberéig. Most az új dátum pedig 2016 áprilisa. Kíváncsian várjuk, tényleg megszűnteti-e a Google öt hónap múlva a régi platformok támogatását.

 

Forrás: Techspot.com; nyitókép: fossbytes.com

Vissza