Partnert keres a PC-gyártáshoz a Toshiba

Vértes János Andor - 2015. december 7.

A legfrissebb hírek szerint a Toshiba ki akarja szervezni a PC-k gyártását, és tárgyalásokat folytat a Fujitsuval és más cégekkel. 

Ha hordozható számítógép, akkor Toshiba, mondtuk néhány évtizeden keresztül, nem is véletlenül, hisz a világ első tömeggyártású laptopja is a Toshiba nevéhez fűződik: 1985 tavaszán kezdték a Toshiba T1100-ast nagy sorozatban gyártani, s erre a 30 évvel ezelőtti dátumra teszi minden szakember a laptop/notebook korszak kezdetét.


A végét még persze nehéz lenne megjósolni, de az okostelefonok és tabletek már most olyan mértékben vetették vissza a világ PC-iparát, hogy immár a Toshiba is partnert keres PC- és notebook gyártásának megmentéséhez.  

A Wall Street Journal értesülése szerint a Toshiba ki akarja szervezni egyre veszteségesebbé váló PC-gyártását, és tárgyalásokat folytat a Fujitsuval (ez a konszern egyébként októberben jelentette be a PC-gyártás kiszervezésének szándékát, de még nem talált megoldást) és másokkal is. A Nikkei Business Daily arról tudósított, hogy a lehetséges partnerek közt felmerült a Vaio is, (amely korábban a Sony zászlóshajója volt, de a többségi tulajdonos ma már egy pénzügyi befektető alap), mindenki logikusnak tartaná, hogy a Fujitsu, a Toshiba és a Vaio esetleg közösen kísérelné meg visszahódítani azt a piaci részesedést, amivel korábban a japán gyártók büszkélkedhettek.

A szakértők szerint még így is kérdés, hogy egy ilyen lépés mire elég, a kínai Lenovót, az amerikai HP-t és Dellt - amelyek hárman jelenleg nagyjából a világ PC-gyártásának a felét produkálják - még így se lesz (lenne) könnyű megszorítani. 

 

Vissza