A Vodafone Alapítvány több ezer menekült életének megkönnyítésére alkalmas újdonságot mutatott be

Kütyü Magazin - 2016. február 22.

A nemzetközi Vodafone Alapítvány 2016. február 22-én Barcelonában, a Mobile World Congress (MWC) szakkiállításon mutatta be az „Instant Charge” elnevezésű hordozható kültéri mobiltöltőt, amely egyszerre több mint hatvan készülék feltöltésére alkalmas. 

A berendezést az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága’ (UNHCR) által Európa partjainál végzett menekülttábori munka támogatására hozták létre, elsősorban olyan helyek ellátására, ahol a megfelelő mobillefedettség ellenére sem áll rendelkezésre a mobiltelefonok feltöltéséhez megfelelő infrastruktúra. Több helyszínen több tízezer menekült élvezheti majd az Instant Charge előnyeit, beleértve a görög Leszbosz és Számosz szigeteket, ahol ingyenes WiFi szolgáltatás is elérhető. 

Instant Classroom Lite

Az MWC kiállításon a nemzetközi Vodafone Alapítvány másik újdonsága az Instant Classroom Lite. Az Instant Classroom Lite az Alapítvány által 2015-ben, szintén az MWC-n bemutatott Instant Classroom ‘digitális iskola dobozban’ megoldására épül. 

Az UNHCR-rel együttműködésben kialakított Instant Classroom Lite célja nagy létszámú osztályok oktatása afrikai menekülttáborokban. Egy szerverként szolgáló laptopból, egy kivetítőből és egy hangrendszerből áll, 3G-s és 4G-s Internet-kapcsolódási lehetőséggel. 

Az eredeti Instant Classroom egy 52 kilós bőrönd, ami 25 táblagépet, 3G-s modemet, egy laptopot és egy kivetítőt tartalmaz. Az Instant Classroom Lite súlya ennek mindössze a fele, így könnyen tárolható és hordozható a menekülteket elszállásoló települések – mint pl. a kenyai Dadaab – iskolái között, és csupán 10 perc alatt ‘bevethető’.

Instant Charge

A Vodafone Alapítvány Instant Charge megoldása egy kb. 23 kiló súlyú doboz, amely generátorral és más energiaforrással – pl. napenergiával – kombinálva akár 66 készüléket is képes egyszerre tölteni. Az Instant Charge négy modulból áll, ami elejét veszi a katasztrófa-környezetben könnyen kialakuló tolongásnak. Ezenfelül kültéri használatra is alkalmas (a készlet vízálló), és kevesebb mint 10 perc alatt felállítható. Az Instant Charge 60 db USB töltő-bemenettel, valamint hosszabbító kábellel rendelkezik, így egy időben 66 okostelefon töltésére alkalmas. 

Az Instant Charge a Vodafone Alapítvány Instant Network-kel, azaz a a Hordozható Hálózattal együtt is használható. Az Instant Network egy olyan hordozható mobilhálózat, amelyet már a világ számos pontján bevetettek természeti katasztrófákat követően, Kenyától egészen a Fülöp-szigetekig.

“Amikor az UNHCR-rel karöltve a Vodafone Alapítvány felmérte, hogyan tudna legjobban segíteni, a menekültektől érkező egyik kérés az volt, hogy fel tudják tölteni mobil készülékeiket.” – mondta Oisin Walton, a Vodafone Alapítvány Instant Network programvezetője – “A világ sok más tájáról származó menekültekkel ellentétben  az Európába érkező menekült családok zöme okostelefonnal és nem  egyszerűbb, korlátozottabb funkciójú telefonokkal rendelkezik, így nagyobb az igény a töltési lehetőségre. Az Instant Charge erre az igényre válaszul született meg”.

Vissza