A Telenor már teszteli a jövő telefonhívásának alapját, a Voice over LTE technológiát

Kütyü Magazin - 2016. február 26.

Sikerrel bonyolította le első, 4G-s hálózatot használó teszthívását a Telenor: az ezt lehetővé tevő Voice over LTE (VoLTE) a jövő telefonhívásainak lesz a technológiai háttere. Míg napjainkban a 4G-s hálózatokat itthon csak mobil adatátvitelre használják, a VoLTE alkalmazásával hamarosan beszédhívásokat is lehet majd továbbítani.

A beszédhívások 4G-re való kiterjesztése számos előnnyel bír, például sokkal gyorsabb lesz feltárcsázni valakit. Ha most 4G hálózatról indítunk egy telefonhívást, akkor először a telefonnak egy elérhető 2G vagy 3G hálózatra kell váltania, hogy felépülhessen a hívás. Így akár 10 másodperc is eltelhet, mire a hívott félnél kicsörög a telefon. Ez természetesen fordítva is igaz: egy hívás fogadása előtt 4G-ről 2G-re vagy 3G-re vált a telefon, mielőtt megjelenik a kijelzőn a bejövő hívás. Azonban a VoLTE bevezetésével azonnal elkezdődik a hívásfelépülés, nem kell a telefonnak másik hálózatra váltania, így 2-3 másodperc alatt hallhatjuk a másikat.

A gyorsaság mellett jelentősen javul a hangminőség is, mivel jobb minőségben kódolt beszédhangot lehet továbbítani a 4G-s hálózatokon, a rendelkezésre álló nagyobb sávszélességnek köszönhetően. A VoLTE bevezetésével számos egyéb funkcióval lesz kiegészíthető az egyszerű hanghívás, például a lokáció megosztásával vagy különböző multimédiás tartalmak küldésével. 

„A mostani sikeres tesztelés fontos mérföldkövet jelent a bevezetésig vezető úton. Terveink szerint már idén év végére elérhető lesz a 4G-s telefonhívás a Telenor Magyarország mobilhálózatán. Ahogy az nemrég az OpenSignal nemzetközi tanulmányából is kiderült, 4G-hálózatunk világszinten is az élmezőnyben található. Mindig is arra törekedtünk, hogy olyan hálózatunk legyen, amely támogatja a Telenor innovatív kezdeményezéseit és megbízható hátteret biztosít ahhoz, hogy az új technológiákat elsőként vihessük piacra. A fejlesztések nem állnak meg, folyamatosan azon dolgozunk, hogy a legjobb Hipernet élményt nyújtsuk ügyfeleinknek. A VoLTE bevezetése másodpercekben és hangminőségben egyaránt mérhető lesz” – mondta Sepsi Zsolt, a Telenor Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese.

A VoLTE technológiát a legtöbb prémium kategóriás készülék már támogatja, azonban a valós használathoz szoftverfrissítésre lesz szükség. A Telenor dán, norvég és svéd leányvállalatainál már az ügyfelek is tudnak 4G-n beszédhívásokat bonyolítani abban az esetben, ha  okostelefonjuk támogatja a VoLTE szabványt.

 

 

A Telenor hazai VoLTE bevezetéséhez szükséges virtualizált megoldást teljeskörűen a Huawei Technologies, a világ egyik vezető távközlési megoldásszállítója nyújtja, illetve implementálja. Ez a megoldás teszi lehetővé azt, hogy a hangszolgáltatást a hagyományos vonalkapcsolt technológiáról a modern IP alapú technológiára helyezzük át. Ez a virtualizált platform lehetőséget ad arra is, hogy a VoLTE-képes készülékek elterjedésével a hálózat kapacitása gyorsan és egyszerűen bővíthető legyen.

Vissza