Veszélybe sodorhatja a céges adatait utazásai közben

Kütyü Magazin - 2016. július 27.

Egyre népszerűbbé válik a távolról, akár saját számítógépekről és mobileszközökről végzett munka a nyári szezonban, ami új veszélyforrást jelenthet a nagyvállalatok számára. A biztonságosabbnak tekinthető irodai IT környezet elhagyásával a felhasználók gyakran tudtukon kívül sodorják veszélybe a vállalat féltve őrzött adatait.

Nem mindegy, honnan csatlakozunk

Az év ezen időszakában egyre többen viszik ki munkájukat a szabadba, de nyaralásokon és utazás közben is gyakran előfordul, hogy távolról kell irodai ügyeket intézni. Sokan automatikusan rácsatlakoznak bármilyen, a közelükben elérhető, publikus wifire, anélkül, hogy a legcsekélyebb biztonsági aggály merülne fel bennünk. A hackerek pedig éppen az ilyen ingyenes, és ezért különösen veszélyes hálózatokon keresztül hajtják végre támadásaik jelentős részét. A fő probléma, hogy az ingyenesen kínált wifi hálózatok gyakran nyíltak, tehát lényegében semmilyen támadás ellen nem nyújtanak védelmet. Egy hackernek nem jelent kihívást egy ilyen hálózaton eltéríteni az adatforgalmat, vagy akár egy olyan álhálózatot létrehozni, amelyen keresztül közbeékelődéses (man-in-the-middle) támadást hajthat végre. Ennek lényege, hogy a felhasználó valójában a hacker eszközéhez csatlakozik, és az adatok csak innen jutnak tovább a valódi hálózathoz. Ezzel a módszerrel minden vállalati, pénzügyi és személyes adat, amihez a felhasználó hozzáférhet az adott eszközről, akadálytalanul a támadó kezére juthat. A WPA (Wifi Protected Access – Wifi Védett Hozzáférés) ugyan megakadályozza, hogy mások közvetlenül ráláthassanak a felhasználók adatforgalmára, ám ezt is csak akkor teszi lehetővé, ha a hozzáférési pontot erre külön konfigurálják.

carpediemtelecom.com

Ahhoz, hogy a vállalati szerverekhez és levelezőrendszerekhez biztonságosan hozzá lehessen férni, jó megoldás lehet a VPN (Virtual Private Network – Virtuális Magánhálózat) használata. A VPN-kliens titkosítja a csatlakozó eszköz és a VPN szerver között forgalmat, ami jelentősen megnehezíti bárki dolgát, aki az adatokhoz szeretne hozzáférni. Ez a megoldás mára már széles körben elterjedt, költséghatékony, és számos megbízható szolgáltató portfóliójában megtalálható. VPN elérhető vállalati és magánszámítógépeken, valamint iOS és Android eszközökön keresztül is, költsége pedig mindenképpen alacsonyabb, mint egy esetleges céges adatlopás okozta kár értéke. Viszont a VPN is csak akkor jelenthet biztonságot, ha maga a számítógép vagy mobileszköz is a megfelelő védelemmel van ellátva. Célszerű olyan VPN beállítást használni, amely nem csak a csatlakozó eszköz és a vállalati hálózat közötti kommunikációt titkosítja, hanem a kliens teljes kimenő forgalmát. Továbbá a Trend Micro végpont védelmi megoldásai lehetővé tehetik a VPN kötelező használatát, amennyiben a laptop, illetve a mobil eszköz nem a vállalati hálózatban tartózkodik.

A legfrissebb sem elég friss

A vállalatok számára a BYOD (Bring Your Own Device – Hozd a Saját Eszközödet) és a távoli munkavégzés terjedésének hatására kiemelt fontosságúvá vált a dolgozók számítógépeinek védelme. Különösen fontos ez az irodán kívül, ahol az eszközöket nem védi a kiépített IT biztonsági rendszer, a víruskereső szoftverek frissítései pedig gyakran egy lépés hátrányban vannak a rohamtempóban születő vírusok mögött. A Trend Micro felhőalapú rendszere, a Smart Protection Network big data módszerekkel kutat a lehetséges fenyegetések után, és nemcsak előre rögzített paraméterek, hanem mindenféle gyanús viselkedés észlelése esetén is működésbe lép, hogy megvédje a számítógépeket és mobileszközöket. A védelmet még tovább erősíti, hogy a szoftver képes intelligensen felismerni, hogy a felhasználó éppen milyen környezetben használja az eszközt, így például nyílt wifi hálózatok esetén automatikusan szigorítja a biztonsági beállításokat.

„A víruskészítők nem fognak sem leállni, sem lassítani a jövőben. Ráadásul egyre több és több eszközt kapcsolunk össze különféle hálózatokon keresztül. Elég itt csak az IoT-re (Internet of Things – Dolgok Internete) gondolni: már a vállalatokon belül is rengeteg rendszer kapcsolódik egymáshoz az interneten keresztül, legyen az a világítás, liftvezérlés vagy épp a légkondicionálás. Ezek mind-mind támadási felületet jelentenek, amelyeket a hackerek kihasználhatnak, ha nem járunk előttük egy lépéssel. Egy mai nagyvállalatnál elsőszámú prioritásként kell tekinteni a cég dolgozóinak, értékeinek, adatainak védelmére az irodán belül és kívül is” – mondta el Bárány Zsolt, az IT biztonsági cég Magyarországért és Romániáért felelős regionális ügyfélmenedzsere.

Vissza