A Blackphone lehet az első NSA-tól védett mobil

Czipperer Dia - 2014. január 16.

Egy új telefon bukkant fel a piacon, a Blackphone, amely a biztonságos és privát mobilkommunikáció mellé tette le voksát. A készülék várhatóan a februári MWC-n debütál.

Az NSA botrány óta mindenki félti személyes (esetleg céges) adatait, amit a gyártók ki is használnak. Ezzel egy új piacot lehet teremteni, méghozzá az emberek félelmeire alapozva.

Mobilfronton is felbukkant egy új alternatíva. Nem egy alkalmazásról van szó, azok már akadnak szép számmal, hanem egy készülékről, amely távol tartja adatainktól a kíváncsiskodó szemeket.

A modell a Silent Circle és a Firefox OS fejlesztőjének, a GeekPhone-nak a közös munkája, amelyen Android rendszer fut, de nem a hagyományos értelemben vett. A PrivatOS névre keresztelt nyílt forráskódú rendszer lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy biztonságosan kezdeményezzenek és fogadjanak hívásokat (beleértve a videó hívásokat is), küldjenek üzeneteket és fájlokat, miközben a tevékenység során végig anonimak maradhatnak a VPN révén.
 


A két vezető a telefonnal kapcsolatban elmondta, hogy ez lesz az első olyan készülék, amely egyenesen a felhasználók kezébe helyezi a biztonságot és az irányítást. Bár tény, hogy nem ez az első ilyen próbálkozás a piacon: ott van a német fejlesztésű GSMK CryptoPhone, vagy a Quazar IV, amelynek az alapja egy hibrid (Android/Linux és Quatrix) operációs rendszer, a QuaOS, amely szintén a biztonságos telefonálás élményét kínálja.

A Techcrunch megemlít egy nagyon fontos dolgot a telefonnal kapcsolatban, méghozzá azt, hogy mindkét oldalon titkosított készüléknek kell lenni, vagyis ha csak az egyik fél rendelkezik Blackphone-nal, az nagyjából olyan, mintha egy hagyományos készülékkel telefonálna.

Bár a tudáslistát egyelőre még homály fedi (bár kit érdekel, ha védve vagyunk?!), de Mike Janke, a Silent Circle vezérigazgatója elmondta, hogy a készülék a felsőkategória versenyzője lesz, és február 24-én mutatkozik be a Mobile World Congressen, amikortól a felhasználók számára már előrendelésre is lehetőség nyílik.

 

 

 

Forrás: Techspot.com, Techcrunch.com

Vissza